“Όσο να πιείς έναν καφέ” της Ελισσάβετ Χρυσοπούλου

Η Ελισσάβετ Χρυσοπούλου έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της στο χώρο της έκδοσης με δύο ποιητικές συλλογές. Αυτή τη φορά δοκιμάζεται στη μικρή φόρμα με τη συλλογή διηγημάτων της «Όσο να πιείς έναν καφέ» από τις εκδόσεις Μολύβι και τα καταφέρνει εξίσου καλά. Πρόκειται για τριάντα μικροδιηγήματα μιας ανάσας που περιέχει το καθένα τη δική του ολοκληρωμένη ιστορία, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η συγγραφέας γράφει ρεαλιστικά σαν να διηγείται ιστορίες στις φίλες της σε μία πρωινή τους συνάντηση για καφέ δίπλα στην αγαπημένη της θάλασσα, που κατέχει και πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο της όπως στην «Αναζήτηση», στο «Ήλιος και αλμύρα», «Η φουρτούνα». Η Ελισσάβετ Χρυσοπούλου γράφει όπως αισθάνεται απλά και κατανοητά. Δεν χρησιμοποιεί πομπώδεις εκφράσεις για να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη αλλά είναι σαν να τον αγγίζει στην πλάτη και του  λέει «εδώ είμαι, ξέρω τι αισθάνεσαι». Ο γραπτός της λόγος διανθίζεται από διαλόγους που ζωντανεύουν περισσότερο τις ιστορίες της όπως στο «Μία σχέση ζωής» ή στο «Ο παππούς έγινε ήρωας», « Η τελευταία νύχτα στον κόσμο». Χρησιμοποιεί εξίσου την τριτοπρόσωπη όσο και την πρωτοπρόσωπη αφήγηση προσθέτοντας κάθε φορά τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ, αγάπης, νοσταλγίας, έρωτα, φιλίας, χωρισμού, πένθους  και πάνω από όλα ενσυναίσθησης για όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας συνθέτοντας τελικά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα γραφής, που μιλάει στην καρδιά του αναγνώστη.

Απόσπασμα από το διήγημα «Αναζήτηση» (σελ. 56)

«Προσπάθησε να φωνάξει με την ελπίδα να την ακούσει, να τη δει. Καμία φωνή δεν έβγαινε, όσο και αν προσπαθούσε. Την πλημμύρισε απόγνωση, ήταν τόσο κοντά της μα δεν την έβλεπε. Ήταν τόσο κοντά του μα δεν μπορούσε να φωνάξει, δεν μπορούσε να κάνει ούτε ένα βήμα να τον πλησιάσει. Όταν ξύπνησε τα μάτια της ήταν γεμάτα με δάκρυα, αλλά και ευτυχία γιατί μπόρεσε να τον δει τόσο ζωντανό, τόσο όμορφο, τόσο ήρεμο και ας ήταν έστω και μόνο μέσα από ένα όνειρο. Είχε χρόνια χαθεί αλλά εξακολουθούσε να τον αναζητά μέσα στα όνειρα της»

Advertising

Advertisements
Ad 14
Όσο να πιείς ένα καφέ
ennepemoussa.gr

 Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελισσάβετ Χρυσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Καλαμαριά. Από μικρή ξεδιπλώνει τις σκέψεις της στο χαρτί. Στην εφηβεία έγραψε τα πρώτα της κείμενα, τα οποία δημοσίευσε στα βιβλία της Συναισθήματα 2020 (2021) και Θάλασσα (2020)από τις Εκδόσεις Μολύβι. Συμμετείχε σε τέσσερα συλλογικά βιβλία των Εκδόσεων Αλάτι, στις οποίες παρακολουθεί σεμινάρια δημιουργικής γραφής από το 2018,καθώς και σε ένα συλλογικό ηλεκτρονικό βιβλίο του Skillbox. Πρόσφατα κυκλοφόρησε την πρώτη συλλογή διηγημάτων της «Όσο να πιείς έναν καφέ» από τις εκδόσεις Μολύβι.

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία ,τη γραφή και τα ταξίδια. Ασχολούμαι με τη συγγραφή διηγημάτων και έχω συμμετάσχει με κείμενά μου σε συλλογικά βιβλία.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κέδρος

Οι εκδόσεις Κέδρος μας συστήνουν πέντε νέες κυκλοφορίες βιβλίων για τον Ιούνιο 2025. Οι νέες…

Βιβλίο

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος: Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να ξεχαστεί

Το έργο ”Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος” του Πρίμο Λέβι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα…

Βιβλίο

Παιχνίδι θανάτου για καλά κορίτσια: Το σκοτεινό τέλος της τριλογίας

Μια ηρωίδα που δεν αναγνωρίζουμε πια Το Παιχνίδι θανάτου για καλά κορίτσια της Holly Jackson…

Βιβλίο

Κάλμαν: Ο σερίφης του Ροΐβαρχαπν, εξιχνίαση ενός φόνου και του εαυτού του

Το μυθιστόρημα Κάλμαν του Joachim B. Schmidt, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο γεμάτο χάκαρλ (καρχαρίας…

Βιβλίο

Μαύρο γκλίτερ: Μια μαύρη κωμωδία για τη ζωή και τον θάνατο

Το νέο μυθιστόρημα, το «μαύρο γκλίτερ», που γράφτηκε από τη Βίκυ Μωραγιάννη, κυκλοφορεί από τον…

Βιβλίο

«Η Πηγή των δακρύων» του Ζαν-Πωλ Ντυμπουά: μια ήσυχη καταβύθιση στην ανθρώπινη ευαλωτότητα

«Η Πηγή των δακρύων», του -βραβευμένου με Goncourt 2019- Γάλλου συγγραφέα Ζαν-Πωλ Ντυμπουά, είναι το…

Βιβλίο

The Death Shift: H ιστορία της βρεφοκτόνου του Τέξας

The Death Shift: Η ιστορία της βρεφοκτόνου του Τέξας, που όλοι θα ευχόμασταν να ήταν…