Ποιο είναι το hashtag που έχει εξαπλωθεί στο instagram και το έχει γεμίσει με εξώφυλλα βιβλίων; Το #bookcover2019 σε προκαλεί να ανεβάζεις κάθε μέρα για μια εβδομάδα εκείνα τα εξώφυλλα από τα βιβλία που σε άγγιξαν βαθιά χωρίς κανένα σχόλιο. Πολλά εξώφυλλα αποτελούν κομμάτι του βιβλίου, χωρίς εκείνα τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε τα ίδια τα βιβλία.
Συγκέντρωσα, λοιπόν, μερικά από τα πιο όμορφα challenges του ίνσταγκραμ για το #bookcover2019.
Η Δέσποινα Κρανιώτη aka macaron151 συμμετέχει στο #bookcover2019 και ανεβάζει εξώφυλλα βιβλίων με χαρακτηριστική αισθητική.
View this post on InstagramAdvertising
Το bookstagram της inktalewoman γεμίζει με φωτογραφίες εξωφύλλων που έχει αγαπήσει με την ίδια να φωτογραφίζεται, αγκαλιάζοντας τα.
https://www.instagram.com/p/B3oeSwMlbJS/
Η pandora_lotte που κοσμεί το instagram με τις άψογα αρχιτεκτονικές φωτογραφίες της παρέα με τα βιβλία της συμμετέχει κι εκείνη στο #bookcover2019.
View this post on InstagramAdvertising
Η marina_inanotebook με τη δική της φωτογραφική αισθητική συμμετέχει κι εκείνη στο challenge, χαρίζοντας μας ωραία εξώφυλλα σε ωραίες φωτογραφίες.
View this post on InstagramAdvertising
Η the_curly_bookish παρουσιάζει τα αγαπημένα της βιβλία με κόκκινο φόντο στο challenge #bookcover2019.
View this post on InstagramAdvertising
Η Αθανασία ή αλλιώς getaloca_life παρουσίασε τα δικά της αγαπημένα με γούστο άλλοτε σε μίνιμαλ στυλ κι άλλοτε μπροστά στο γαλάζιο της θάλασσας.
View this post on InstagramAdvertising
Τα βιβλία που επηρέασαν τον Κώστα Τουλούπα μπορείτε να τα βρείτε στο λογαριασμό του σε απίθανες φωτογραφικές λήψεις.
View this post on InstagramAdvertising
Στο δικό μας #bookcover2019 συμμετέχουν 7 αρθρογράφοι της στήλης βιβλίου του maxmag που παρουσιάζουν τα δικά τους αγαπημένα.
Η Χριστίνα Λόνδου προτείνει τον βραβευμένο με νόμπελ Καζούο Ισιγκούρο.
Η επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας ως εξώφυλλο στην ελληνική μετάφραση του βιβλίου «Μη μ’αφήσεις ποτέ» του Καζούο Ισιγκούρου από τις εκδόσεις Ψυχογιός δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχη, καθώς η εικόνα δύο νέων που αρνούνται να αφήσουν ο ένας του χέρι του άλλου ακόμα και όταν βυθίζονται βρίσκεται σε πλήρη παραλληρισμό με τους δύο πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, οι οποίοι ενάντια στην δύσμοιρη και δυστοπική πραγματικότητα που τους περιμένει, τολμούν να ονειρεύονται, να προσπαθούν και να αγαπούν με πάθος, διδάσκοντας μας πως ανεξαρτήτως των συνθηκών και του εναπομείναντος χρόνου, κάτι όμορφο μπορεί να υπάρξει, αν έστω και λίγο πριν τον “πνιγμό”, δεν καταπνίξουμε τα αισθήματά μας.
Η Χρύσα Νικολάκη προτείνει τον Κρατούμενο του Έλληνα συγγραφέα, Μανώλη Αλυγιζάκη.
O Πέτρος Σπαθής,ο ήρωας του μυθιστορήματος του Μανώλη Αλυγιζάκη, αποτελεί έναν άλλο σύγχρονο «Ζαρατούστρα», που τολμά να δώσει στον εαυτό του τη δική του βούληση αρνούμενος την υποταγή. Είναι ένας σύγχρονος Υπεράνθρωπος. Ο Κρατούμενος κάνει τη διαφορά καθώς κατορθώνει να «είναι» όλα όσα θα μπορούσε να «είναι» ο άνθρωπος, όπως χαρακτηριστικά εξέφρασε ο Νίτσε, ούτως ώστε να δοθεί λύση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ανθρώπινα προβλήματα.
Ο Κώστας Μουράτης προτείνει τον Υπόγειο Ουρανό της Σώτης Τριανταφύλλου.
Τα μυθιστορήματα της Σώτης Τριανταφύλλου, ιδιαίτερα όσα διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, με μεταφέρουν νοερά στις μικρές και στις μεγάλες πόλεις της αχανούς αυτής χώρας. Στον “υπόγειο ουρανό” νομίζω πως είμαι ο Μπίλλυ ή “Ντουντς” και μεγαλώνω σε μία πόλη της Ιντιάνα. Είναι σαν να τον βλέπω μπροστά μου να οδηγεί στους αυτοκινητόδρομους. Κάπως έτσι, η επιθυμία μου να βρεθώ σε εκείνα τα μέρη μεγαλώνει.
Η Όλια Λέγγα προτείνει τη «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ.
Τελευταία, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τρίγλωσση έκδοση του κύκνειου άσματος του Ιρλανδού συγγραφέα σε -όχι μετάφραση, αλλά- δημιουργική μεταγραφή της Χαράς Σύρου και του Θανάση Τριαρίδη. Η βιβλική ιστορία της Σαλώμης, όπως τη φαντάστηκε και την θεατροποίησε ο Όσκαρ Ουάιλντ, εικονογραφημένη από τον Όμπρεϊ Μπίρντσλι, ένα από τα σχέδια του οποίου κοσμεί και το εξώφυλλο του βιβλίου.
Η Στέλλα Γιαννοπούλου προτείνει το Πορφυρό Ποτάμι της Σόφης Θεοδωρίδου.
Πορφυρό Ποτάμι, ένα εξαιρετικό βιβλίο σε περιεχόμενο, αλλά και σε εμφάνιση από την κυρία Θεοδωρίδου. Το πανέμορφο εξώφυλλό του, όπου κυριαρχεί το ανοιχτό πράσινο χρώμα και η ισομετρία σε κατακτά. Ως προς το περιεχόμενο, αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε στην Καππαδοκία στις αρχές του 20ου αιώνα (οικονομική δυσχέρεια, πόλεμοι, ανταλλαγή πληθυσμών). Επιβάλλεται να αναφέρουμε ότι είναι ένα αρκετά σκληρό βιβλίο, αλλά σίγουρα αξίζει να διαβαστεί.
Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το πιο φωτογραφισμένο κορίτσι του 2019, η Μορφωμένη της Tara Westover.