Η Μάρω Κοντού θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σταρ του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η υποκριτική της δεινότητα, η ομορφιά, η γοητεία και η φωνή της είναι μερικά από τα ταλέντα της. Μεταξύ άλλων, ερμήνευσε και πολλά τραγούδια στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση.
Από τον Πλέσσα στον Χατζιδάκι
Η Μάρω Κοντού το 1960 έπαιξε στην αστυνομική ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη «Έγκλημα στα παρασκήνια». Στην αρχή της ταινίας πραγματοποιεί ένα θεατρικό νούμερο, όπου τραγουδάει ένα τραγούδι του Μίμη Πλέσσα, «Μεθυσμένο το φεγγάρι» (πιθανός τίτλος). Η ίδια σκηνή υπάρχει και στην ταινία «Γάμος αλά… ελληνικά» (1964) του Βασίλη Γεωργιάδη.

Την ίδια χρονιά, η Μάρω Κοντού έπαιξε και στην κωμωδία «Τρεις κούκλες κι εγώ» του Νίκου Τσιφόρου. Σε μια σκηνή του έργου τραγούδησε το «Σινιόρ Καπιτάνο», σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Νίκου Τσιφόρου. Το τραγούδι κυκλοφόρησε μόλις το 2009 στη συλλογή του Μίμη Πλέσσα «Δεν Μας Λείπουν Τα Τραγούδια».

Το 1961 πρωταγωνίστησε στο «Αλίμονο στους νέους» του Αλέκου Σακελλάριου, όπου τραγούδησε με τον Δημήτρη Χορν το κλασικό πλέον «Πες μου μια λέξη» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Αλέκου Σακελλάριου. Το τραγούδι μπήκε για πρώτη φορά σε δίσκο το 1985, στη συλλογή του Μάνου Χατζιδάκι «Ο Ελληνικός Κινηματογράφος και ο Μάνος Χατζιδάκις παρουσιάζουν».

Το 1962 ο Μάνος Χατζιδάκις ανέβασε στο θερινό θέατρο Μετροπόλιταν την ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση «Οδός Ονείρων». Στην παράσταση έπαιζε και η Μάρω Κοντού, όπου ερμήνευε μεταξύ άλλων «Το πουλί» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Μίνωα Αργυράκη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από την Columbia, μαζί με τα τραγούδια «Ο ηθοποιός» και «Το πάρτυ».

Στην ίδια παράσταση ερμήνευε δύο ακόμη τραγούδια: «Η μαύρη Φορντ» (μουσική και στίχοι Μάνου Χατζιδάκι), που είχαμε ακούσει ως ορχηστρικό και στην ταινία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», αλλά και «Οι αδελφές Τατά» μαζί με τη Ζωή Φυτούση, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Νίκη Λεμπέση και τον Βαγγέλη Πρωτοπαπά (μουσική Μάνου Χατζιδάκι, στίχοι Αλέξη Σολομού). Και τα τρία τραγούδια συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο της παράστασης, που κυκλοφόρησε αρχικά από την Columbia σε βινύλιο και το 2000 από την EMI σε CD. Στον δίσκο το τραγούδι «Οι αδελφές Τατά» ερμήνευσαν τελικά η Μάρω Κοντού, η Ζωή Φυτούση, η Σούλα Μπάστα, η Νίκη Λεμπέση και ο Γιώργος Ζωγράφος.

Κινηματογραφικά τραγούδια
Το 1963 η Μάρω Κοντού συνεργάζεται ξανά με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, μετά την κωμωδία «Ο άντρας της γυναίκας μου», στην ταινία του Γιώργου Διζικιρίκη «Οι καθώς πρέπει». Σε μια σκηνή τραγούδα «Πρώτη μου φορά» (πιθανός τίτλος), που έγραψε ο Χρήστος Μουραμπάς.

Την ίδια χρονιά η Μάρω Κοντού υποδύθηκε τον ρόλο της Μαρκησίας στη δραματική ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Το κάθαρμα». Εκεί είπε το τραγούδι «Σ’ αυτό το δρόμο» των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα, που κυκλοφόρησε το 1963 σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το «Κάθε λιμάνι και καημός» από την His Master’s Voice και την Odeon, αλλά και σε CD Single το 2000 από την Minos-EMI.

Μία από τις πιο ιδιαίτερες συμμετοχές της Μάρως Κοντού ήταν στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Κραυγή» το 1964. Αν και δεν έπαιζε, ακουγόταν η φωνή της στο τραγούδι «Κραυγή» σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Νίκου Φώσκολου. Το τραγούδι μπήκε για πρώτη φορά σε δίσκο το 1995, στη συλλογή του Γιώργου Κατσαρού «Τα κινηματογραφικά», που κυκλοφόρησε από την Minos-EMI.

Το 1965 η Μάρω Κοντού και ο Γιώργος Κωνσταντίνου πρωταγωνίστησαν στο αριστούργημα του Γιώργου Τζαβέλλα «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα». Μια από τις ωραιότερες σκηνές είναι εκείνη όπου η Μάρω Κοντού σιγοτραγουδάει το «Σ’ αγαπώ», σε μουσική Κώστα Καπνίση και στίχους Γιώργου Τζαβέλλα. Το τραγούδι μπήκε το 2007 στη συλλογή «Σαν Παλιό Σινεμά» που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Η Μάρω Κοντού στη δισκογραφία
Το 1966 κυκλοφόρησε ένα προσωπικό της 45άρι με δύο τραγούδια που έγραψαν ο Γιώργος Θεοδοσιάδης και η Ρέτη Ζαλοκώστα: «Είχα Υπόληψη» και «Τι Να Σου Πρωτοθυμηθώ».

Οι μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες
Η Μάρω Κοντού και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας θεωρούνταν ένα από τα πιο ταιριαστά κινηματογραφικά ζευγάρια. Το 1967 έπαιξαν στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι» κι ερμήνευσαν το κλασικό άσμα «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου» (μουσική Μιχάλη Σουγιούλ, στίχοι Αλέκου Σακελλάριου & Χρήστου Γιαννακόπουλου) και το νέο τραγούδι «Στο παλιό το ταβερνάκι» (μουσική Γιώργου Κατσαρού, στίχοι Αλέκου Σακελλάριου). Τους συνόδευαν τα «ρεμάλια» Παύλος Λιάρος, Θανάσης Παπαδόπουλος και Βαγγέλης Ιωαννίδης. Το τραγούδι του Κατσαρού μπήκε στη συλλογή του «Τα κινηματογραφικά», που κυκλοφόρησε το 1995 από την Minos-EMI.

Μια από τις αγαπημένες ταινίες της Μάρως Κοντού είναι το «Μια Ιταλίδα απ’ τη Κυψέλη» του Ντίνου Δημόπουλου του 1968. Η Μάρω Κοντού ως Μπιάνκα τραγουδάει το κλασικό ιταλικό τραγούδι του Nicola Paone «Mamma Rosa» μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και το υπόλοιπο καστ, ενώ στο τέλος τραγουδούν όλοι το γνωστό νησιώτικο άσμα «Ξεκινά μια Ψαροπούλα» του Δημήτρη Γκόγκου (Μπαγιαντέρα).

Την ίδια χρονιά συνεργάζεται για τέταρτη και τελευταία φορά με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στην ταινία του Κώστα Ασημακόπουλου «Οικογένεια Χωραφά». Στην αρχή της ταινίας τραγουδάει μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και με παιδιά το «Όλα τα πουλάκια» (πιθανός τίτλος), ενώ στο τέλος το «Είναι σε κάποια γειτονιά» (πιθανός τίτλος). Τη μουσική έγραψε ο Νίκος Μαμαγκάκης και τους στίχους ο Κώστας Ασημακόπουλος.

Το 1968 η Μάρω Κοντού συνεργάζεται και πάλι με τον αγαπημένο της παρτενέρ Λάμπρο Κωνσταντάρα στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Καπετάν φάντης μπαστούνι». Στην ταινία ερμήνευσε δύο τραγούδια του Κώστα Καπνίση: «Νύχτα σκοτεινή» και «Χτες νυχτοπερπάτησα (Να’ ρθεις)».

Το 1969 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Μάρω Κοντού γυρίζουν ακόμη μια κωμωδία, τον «Τζαναμπέτη» του Κώστα Καραγιάννη. Εκεί τραγουδούν το «Πού πας χωρίς αγάπη» σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Κώστα Πρετεντέρη, ενώ η Κοντού τραγουδά μόνη της το «Μια Χανούμ απ’ το Σεράι (Η Ανατολίτισσα)» σε μουσική και στίχους Γιώργου Ζαμπέτα. Το πρώτο τραγούδι μπήκε σε δίσκο το 1992, στη συλλογή «Όταν Οι Ηθοποιοί Τραγουδούν 2», ενώ το δεύτερο το 1995, στη συλλογή «Τ’ Ασπρόμαυρα Τραγούδια».


Θεατρικά τραγούδια
Το 1977 ο θίασος Λάμπρου Κωνσταντάρα – Μάρως Κοντού – Γιώργου Κωνσταντίνου ανέβασαν το μιούζικαλ «Οι Λόρδοι της Λόρδας» στο θέατρο Μετροπόλιταν. Η Μάρω Κοντού ερμήνευσε τα τραγούδια «Έτσι είναι το θέατρο», «Εμείς οι δύο» (με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα), «Εγώ κι εσύ» (με τον Γιώργο Κωνσταντίνου) και «Όταν κάποτε την πιάσω την καλή» (με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και χορωδία). Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Θεοδοσιάδης και τους στίχους ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Το «Έτσι είναι το θέατρο» πρωτοκυκλοφόρησε στη συλλογή του Γιώργου Θεοδοσιάδη «Τραγούδια Από Το Θέατρο» (Lyra, 1990), ενώ και τα τέσσερα μπήκαν στη συλλογή «Σπάνιες θεατρικές ηχογραφήσεις» (FM Records, 1998).

Την επόμενη χρονιά, ο θίασος Λάμπρου Κωνσταντάρα – Νίκου Ρϊζου – Μάρως Κοντού ανέβασαν το μιούζικαλ «Τρελλές επαφές ρωμέικου τύπου» στο θέατρο Μετροπόλιταν. Η Μάρω Κοντού ερμήνευσε το τραγούδι «Είμ’ η Μάρω», σε μουσική Γιώργου Θεοδοσιάδη και στίχους Κώστα Πρετεντέρη, που κυκλοφόρησε στη συλλογή του Γιώργου Θεοδοσιάδη «Τραγούδια Από Το Θέατρο» (Lyra, 1990). Το 1994 το τραγούδησε και στη σειρά «Αραχτοί και λάιτ» του ΑΝΤ1.

Τηλεόραση και τελευταίες ταινίες
Το 1978 ο Κώστας Καρράς, η Μάρω Κοντού και ο Βασίλης Τσιβιλίκας πρωταγωνίστησαν στη σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Τρεις στο γύρο». Και οι τρεις μαζί ερμήνευαν το τραγούδι των τίτλων αρχής, «Τρεις στο γύρο» (μουσική Γιώργου Θεοδοσιάδη, στίχοι Κώστα Πρετεντέρη), ενώ η Μάρω Κοντού μαζί με τον Κώστα Καρρά το «Κι έβρεχε» (μουσική Γιώργου Θεοδοσιάδη, στίχοι Κώστα Πρετεντέρη). Το δεύτερο τραγούδι μπήκε στη συλλογή «Μέρες Τηλεόρασης» (FM Records, 1998).

Το 1981 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γύρισε την τελευταία του ταινία, «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Στο πλευρό του, όπως πάντα, η Μάρω Κοντού, η οποία ερμήνευσε και δύο τραγούδια μαζί με τη Νέλλη Γκίνη, «Έλα κοντά μου» και «Πού είσαι παλικάρι μου», σε μουσική Σπύρου Παπαβασιλείου και στίχους Γιάννη Πολίτη.

Μετά τον θάνατο του Λάμπρου Κωνσταντάρα, η Μάρω Κοντού έπαιξε σ’ ελάχιστες ταινίες, όπως το «Ένα σενάριο είναι η ζωή μας» του Ντίνου Μαυροειδή, που γυρίστηκε το 1985. Σε αυτήν την ταινία ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια: «Το παιδί μου ανάσκελα», «Στο κρεβάτι του πόνου» (με τον Λάκη Λαζόπουλο), «Οι συμμαθήτριες» (με τη Μάρθα Βούρτση) και «Κάποιον θα ρίξουμε» (με τη Χριστιάνα, τον Τίμο Περλέγκα και τον Χρήστο Κάλοου). Η μουσική ήταν του Γιώργου Χατζηνάσιου και οι στίχοι του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Το soundtrack κυκλοφόρησε το 1994 από την RCA.

To 1994 η Μάρω Κοντού συμμετείχε σε λίγα επεισόδια της μουσικής σειράς «Αραχτοί και λάιτ» του Γιάννη Δαλιανίδη. Ο συνθέτης της σειράς Αντώνης Τουρκογιώργης και ο Γιάννης Δαλιανίδης έγραψαν ειδικά για τη σειρά αρκετά τραγούδια, δύο εκ των οποίων ερμήνευσε η Μάρω Κοντού: «Η γυναίκα ειδικά» και «Στη ζωή όλα τα θέλω» (πιθανός τίτλος). Επίσης, σ’ ένα επεισόδιο τραγούδησε μαζί με τον Κώστα Μπίγαλη την επιτυχία του «Εγώ έχω εσένα». Το πρώτο τραγούδι μπήκε στη συλλογή «Μέρες Τηλεόρασης» (FM Records, 1998).

Ζωντανή ηχογράφηση
Το 1994 κυκλοφόρησε από την Έβδομη Διάσταση σε διπλό βινύλιο («Το Ελληνικό Σινεμά τραγουδά για πάντα») το αφιέρωμα της Μουσικής Σκηνής ΜΕΤΡΟ στις 22, 23, 24, 25, 29, 30 & 31 Ιανουαρίου & 1 Φεβρουαρίου 1993 στα τραγούδια του Ελληνικού Σινεμά, με συμμετοχή πολλών ηθοποιών. Η Μάρω Κοντού τραγούδησε μαζί με τον Γιάννη Μπέζο δύο μεγάλες επιτυχίες της: «Πες μου μια λέξη» και «Πού πας χωρίς αγάπη».

Τα τελευταία τραγούδια
Το 2001 κυκλοφόρησε από τη Nitro Music ο δίσκος «18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το σπίτι του ηθοποιού» με συμμετοχή 18 ηθοποιών. Η Μάρω Κοντού τραγούδησε το γνωστό άσμα «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» (σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη).

Το 2015 κατά τη διάρκεια της απονομής των Θεατρικών Βραβείων Δημήτρης Χορν, η Μάρω Κοντού τραγούδησε μαζί με το συγκρότημα Μέλισσες το «Πες μου μια λέξη».

Τη σαιζόν 2018-2019 ανέβηκε στο θέατρο Ήβη η παράσταση «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Σε μια σκηνή της παράστασης η Μάρω Κοντού σιγοτραγουδά το «Φεύγουν τα νιάτα» των Μάνου Χατζιδάκι και Αλέκου Σακελλάριου. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι «Συναυλίες 1961», όπου ακούγεται η Μάρω Κοντού να παρουσιάζει τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Κεντρικόν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Wikipedia
- retrodb
- Discogs