Νύχτες Τρόμου: Absurd (1981)

Το Absurd είναι μια ταινία του Joe D’ Amato. Στο Absurd παρακολουθούμε έναν Έλληνα καθολικό ιερέα που προσπαθεί να σταματήσει έναν αθάνατο μανιακό δολοφόνο που ξέφυγε από ένα εργαστήριο. Κατά την διάρκεια του κυνηγητού του από τον ιερέα, ο δολοφόνος τραυματίζεται θανάσιμα και μια οικογένεια που μένει σε ένα κοντινό σπίτι καλεί το ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο ο δολοφόνος μπαίνει στο χειρουργείο, όπου εκεί οι γιατροί συνειδητοποιούν πως δεν είναι άνθρωπος, καθώς τα κύτταρα του αναπλάθονται πολύ γρήγορα. Ο δολοφόνος ξυπνάει και αφού σκοτώσει την νοσοκόμα με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, ξεφεύγει από το νοσοκομείο και σκοτώνει οτιδήποτε ανθρώπινο βρει μπροστά του.

Το Absurd είναι ένα ψευδό-sequel του Anthropophagus, δεν έχει σχέση με την πρώτη ταινία, πέρα από τον George Eastman που ενσαρκώνει πάλι έναν υπέρ-μεγέθη και τρομαχτικό δολοφόνο. Ο Joe D’ Amato ήθελε να καπηλευθεί την επιτυχία του Halloween (1978), για αυτό και έφτιαξε αυτήν την ιταλική απομίμηση, μέχρι και νταντάδες έχει η ταινία, ενώ η ταινία υποτίθεται ότι έχει γυριστεί και στην Αμερική. Το Absurd είναι ένα ακόμα slasher χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο για να ξεχωρίζει από τις άλλες ταινίες του είδους, δεν είναι τυχαίο που πάντα βρισκόταν στην σκιά του Anthropophagus και αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Εκεί που πετυχαίνει το Anthropophagus με την ζοφερή ατμόσφαιρα, χάνει το Absurd, με τις φτωχές τοποθεσίες, τους αχώνευτους χαρακτήρες και τις αδιάφορες σκηνές όπου οι υποτιθέμενοι Αμερικάνοι κάθονται στο σαλόνι και τρώνε μακαρονάδες ενώ βλέπουν ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Στην ταινία υπάρχει και ένα ενοχλητικό παιδί που σιχαίνεται τις σαπουνόπερες και όλο γκρινιάζει.  Πέρα από αυτά τα αρνητικά, το Absurd έχει και κάποια εξαιρετικά στοιχεία, όπως οι σπλάτερ σκηνές που περιέχουν τόσο ωμότητα που κάνουν το Halloween του Carpenter να μοιάζει με παιδική ταινία. Ο George Eastman για μια ακόμη φορά είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η ταινία, με τον ζωώδη μαγνητισμό του και την υπόσταση του να δημιουργεί τον τέλειο δολοφόνο. Ο δολοφόνος στην ταινία είναι Έλληνας και λέγεται Νίκος Στενόπουλος, το ίδιο ισχύει και για τον ιερέα που τον υποδύεται ο Edmund Purdom, ένας από τους λίγους αξιόλογους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν στην ταινία, ενώ έχει ενδιαφέρον και σαν χαρακτήρας.

Διαβάστε επίσης  Inside Out: Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει

Στο Absurd κάνει cameo και ο Michele Soavi ως ένας μοτοσικλετιστής που θα δεχτεί την οργή του μανιακού. Επίσης, η μουσική του Carlo Maria Cordio είναι εξαιρετική, ενώ ο D’ Amato κρατάει το καλύτερο κομμάτι για τα τελευταία 30 λεπτά της ταινίας, εκεί όπου η αγωνία κορυφώνεται. Οπότε οι ψαγμένοι θεατές σίγουρα θα εκτιμήσουν αυτήν την ταινία και θα τους ικανοποιήσει το εξαιρετικό φινάλε.

Το Absurd είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με δυο τίτλους, «Ο Ανθρωποφάγος 2» και «Κόκκινο Αίμα».

Advertising

Advertisements
Ad 14

(Trivia 1: Ο αυθεντικός τίτλος του Absurd είναι Rosso Sangue, όπως είχε γίνει και με το Anthropophagus, που σε πολλές χώρες κυκλοφορούσε με διαφορετικούς τίτλους, την ίδια μοίρα είχε και το Absurd. Σε κάποιες χώρες είχε κυκλοφορήσει  με τον τίτλο, Zombie 6: Monster Hunter, για να καπηλευθεί την επιτυχία της υποτιθέμενης ιταλικής ζόμπι σειράς που ξεκίνησε με το Zombie 2 (1979) του Lucio Fulci)

(Trivia 2: Ο Joe D’ Amato υπογράφει την ταινία με το ψευδώνυμο Peter Newton. To αστείο της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και το όνομα Joe D’ Amato είναι ψευδώνυμο, το αληθινό όνομα του σκηνοθέτη είναι Aristide Massaccesi. Το ίδιο ισχύει και για τον George Eastman που υπογράφει το σενάριο με το ονομα John Cart. To αληθινό όνομα του σεναριογράφου και ηθοποιού είναι Luigi Montefiori. Όλο αυτό γινόταν για καθαρά εμπορικούς λόγους.)

Διαβάστε επίσης  Φεστιβάλ Καννών 2023, μια έκπληξη, η αρχή και το τέλος!

Είμαι ο Παναγιώτης Γλυνός. Έχω σπουδάσει σκηνοθεσία στο New York College.
Είμαι λάτρης του κινηματογράφου,της λογοτεχνίας και του μυστηρίου. Λατρεύω την περιπέτεια και το ρίσκο.
Τα πάθη μου και η λατρεία μου προς την τέχνη,πάντα με οδηγούσαν σε παράτολμα δημιουργήματα. Το 2015 εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο,Ο Μεσσίας του Θανάτου και το 2016,το δεύτερο βιβλίο με τίτλο,Εγώ,ο Εωσφόρος.
Έχω σκηνοθετήσει δυο μικρού μήκους ταινίες(Killer's Eyes,Το Όπλο)τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε στο youtube.
Έχω συμμετάσχει ως βοηθητικός ηθοποιός στις σειρές,Η Ζωή Εν Τάφω,Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές και Κόκκινο Ποτάμι. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με μεγάλους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου όπως τον Παντελή Βούλγαρη,τον Τάσο Ψαρρά και τον Μανούσο Μανουσάκη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μύθος λογοτεχνία

Ο μύθος στην τέχνη του λόγου

Ανάμεσα στους πολλούς και ποικίλους δυισμούς που διέπουν και καθορίζουν

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής