Love Alone Can't Make a Child
Πηγή εικόνας: mubi.com

Το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, “Νύχτες Πρεμιέρας”, έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου με πολυαναμενόμενες ταινίες, -όπως το The Substance-, και τα αφιερώματα “This is England” και “Akira Kurosawa: Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία”. Τα εισιτήρια εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς και ο κόσμος συρρέει στις αίθουσες για να δει τις αγαπημένες του ταινίες, και στην πορεία να ανακαλύψει καινούργιες.

Ανάμεσα στις ταινίες του τμήματος του Διεθνούς Διαγνωστικού Ντοκιμαντέρ βρίσκεται τοLove Alone Can’t Make a Child”, -ή “Επιθυμία”, στα ελληνικά-, τίτλοι που αποδίδουν εξίσου τέλεια το νόημα της. Όσα από εμάς ήμασταν παρόντα στην πρεμιέρα, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε έναν σύντομο πρόλογο από μέλη της WIFT GR, Μαρία Λουκά και Παναγιώτα Μυτιληναίου. Οι δύο γυναίκες μας μίλησαν συνοπτικά, αλλά περιεκτικά για τα θέματα των οποίων άπτεται το ντοκιμαντέρ, δίνοντας μας μία μικρή ιδέα για αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.

Η εμπειρία της θέασης του εν λόγω ντοκιμαντέρ μοιάζει αρκετά με το να δέχεται κανείς γροθιά στο στομάχι και να νιώθει το οξυγόνο να εγκαταλείπει μονομιάς τα πνευμόνια του. Το “Love Alone Can’t Make a Child” είναι από τις ταινίες για τις οποίες τα λόγια δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Οτιδήποτε και να ειπωθεί με σκοπό να περιγράψει τον αντίκτυπό και τα αισθήματα που μας προκάλεσε, θα συνεχίσει να υστερεί σε κάτι. Και ίσως αυτό να είναι και το καλύτερο. Ίσως, αν το δούμε τελείως ψυχρά, κάθε κριτική και κάθε ανάλυση που έχει γραφτεί -ή πρόκειται να γραφτεί-, να είναι με έναν τρόπο ‘περιττή’. Γιατί στο κάτω κάτω, ποια είμαστε εμείς για να εκφέρουμε λόγο και άποψη πάνω σε μία τόσο ωμή και αληθινή ιστορία; Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι σημαντική κάθε μορφής ορατότητα που λαμβάνει η συγκεκριμένη ταινία, καθώς θίγει οικουμενικής φύσεως θέματα.

Πηγή εικόνας: aiff.gr

Η Maria και η Kristine γνωρίζονται όταν η δεύτερη ανέλαβε τη φροντίδα της Maria ως αποκλειστική νοσοκόμα, καθώς η ίδια είναι παραπληγική. Με το πέρασμα του χρόνου, οι δύο γυναίκες ερωτεύονται, γίνονται οικογένεια και κάποια στιγμή αναδύεται η επιθυμία να αποκτήσουν ένα δικό τους παιδί. Την προσπάθειά τους αυτή αποτυπώνει μέσα από τον φακό της η Judith Beuth, σκηνοθέτις και στενή φίλη του ζευγαριού. Η Beuth εξιστορεί τους κόπους και τις θυσίες των δύο γυναικών, ‘ζωγραφίζοντας’ παράλληλα ένα πορτρέτο της σχέσης τους και των αλλαγών που επιδέχεται, σε ένα διάστημα δέκα χρόνων. Για ακόμα μία φορά, τα λόγια είναι πολύ λίγα για να περιγράψουν τον πόνο και τη ματαίωση που έχουν βιώσει η Maria και η Kristine όλο αυτό το διάστημα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ένα από τα στοιχεία που καθιστούν το εν λόγω ντοκιμαντέρ τόσο ‘αποτελεσματικό’ είναι η ικανότητά του να μεταδώσει τα συναισθήματα των δύο γυναικών στους ίδιους τους θεατές, κάνοντάς τους να τα βιώσουν σε όλο τους το εύρος. Όπως και η σκηνοθέτις, γίνονται με ένα τρόπο μάρτυρες των πολλαπλών ανεπιτυχών προσπαθειών, αλλά και της προσήλωσης του ζευγαριού σε ένα στόχο, που δυστυχώς δε θα πραγματωθεί. Ακόμα όμως και μέσα από τις απανωτές απογοητεύσεις και τα εμπόδια, αν κάτι μένει σταθερό και ακλόνητο είναι η αγάπη ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, ότι μία δεκαετία γεμάτη πόνο και θυσίες δεν προκάλεσε φθορά και δε δοκίμασε τη σχέση τους. Κανείς άλλωστε δε θα μπορούσε να παραμείνει αλώβητος μετά από μία τέτοια εμπειρία. Η αγάπη όμως και η αφοσίωση, τις βοήθησε να μείνουν δίπλα η μία στην άλλη και να ‘κουβαλήσουν’ μαζί το βάρος της ανεκπλήρωτης επιθυμίας τους.

Για να κάνω μία αναφορά στον τίτλο της ταινίας, αν η αγάπη από μόνη της αρκούσε για να αποκτήσει κάποιο ζευγάρι ένα παιδί, τότε η Maria και η Kristine θα είχαν αποκτήσει το δικό τους, χωρίς να πρέπει να περάσουν μία Οδύσσεια για να το καταφέρουν. Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα είναι, ότι ορισμένες όψεις της ιστορίας τους αντανακλούν τη βιωμένη εμπειρία πολλών ομόφυλων ζευγαριών, τα οποία αντιμετωπίζουν παρόμοιες, αν όχι ίδιες δυσκολίες στην απόκτηση ενός παιδιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δανειστώ τα λόγια της κυρίας Παναγιώτας Μυτιληναίου, η οποία, απευθυνόμενη στο κοινό της ταινίας, ελπίζει οι άνθρωποι “να εξοικειωθούν με αυτό που φοβούνται, να αγαπήσουν αυτό που μπορεί να φαντάζονται”.

Ονομάζομαι Γεωργία και είμαι φοιτήτρια ψυχολογίας. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω βιβλία και να βλέπω ταινίες. Από πάντα μου άρεσε να γράφω, αλλά δεν είχα καταφέρει ποτέ να ασχοληθώ πιο εντατικά με αυτό. Οπότε σκέφτηκα, ποιο είναι το καλύτερο σημείο να αρχίσει κανείς, από το να γράφει για τα πράγματα που αγαπά;

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός σκηνοθέτη από την όμορφη Μπολόνια,…

Κινηματογράφος

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη γαλλική κινηματογραφία. Έγινε γνωστός στο…

Κινηματογράφος

Πρεμιέρα για το Τόσο κοντά, Τόσο μακριά (2025)

Η ταινία Τόσο κοντά, Τόσο μακριά έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 24…

Κινηματογράφος

8 ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή

Όλοι έχουμε πετύχει έστω μια φορά στην τηλεόραση παλιές ελληνικές ταινίες όπως Κάτι να καίει,…

Κινηματογράφος

KPop Demon Hunters: Κανείς δεν το είδε να΄ρχεται

Σε μια εκθαμβωτική σύνδεση ποπ κουλτούρας και υπερφυσικής δράσης, το KPop: Demon Hunters κατέφθασε στο…

Κινηματογράφος

Fréwaka: Ένα παγανιστικό θρίλερ από την Ιρλανδία

Η Fréwaka είναι μια ιδιαίτερη ιρλανδική ταινία τρόμου που έχει ήδη ξεχωρίσει διεθνώς. Πραγματοποίησε την…

Κινηματογράφος

Η αγάπη το βάζει στα πόδια (2025): Κι όμως ένα κλικ μακριά σου

Ίσως κάτι σου λέει αυτός ο τίτλος: μπορεί να σου θυμίζει την ομώνυμη ταινία του…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ΔΕΠΥ και διαταραχές ύπνου

ΔΕΠΥ και Διαταραχές του Ύπνου

“Ο ύπνος είναι για το νου ό,τι η ανάσα για
The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός