Ο τραγουδιστής Λάμπρος Κωνσταντάρας

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είναι από τους πιο αγαπημένους κωμικούς ηθοποιούς του Ελληνικού Κινηματογράφου και Θεάτρου. Πολλές φορές, βέβαια, εκτός από το υποκριτικό του ταλέντο, έδειξε και τις φωνητικές του ικανότητες.

 

Από το Παρίσι στον Φίνο

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας τη δεκαετία του ’30 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει χρυσοχόος. Όμως, γρήγορα μαγεύτηκε από τον κόσμο του θεάτρου και βρέθηκε στη Δραματική Σχολή του Louis Jouvet. Ξεκίνησε να παίζει μικρούς ρόλους σε διάφορες παραστάσεις («Electre», «Le corsaire») με το ψευδώνυμο «Constant Darras».

Advertising

Advertisements
Ad 14
Λάμπρος Κωνσταντάρας ή Constant Darras, Πηγή Εικόνας: Gallica

 

Εκτός από το Γαλλικό Θέατρο, έπαιξε και στον Γαλλικό Κινηματογράφο. Το 1938 υποδύθηκε έναν δάσκαλο αβά στην ταινία «Remontons les Champs-Élysées» του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Sacha Guitry. Επίσης, συμμετείχε σε δύο ακόμη ταινίες του Marc Allégret, «Les beaux jours» (1935) και «Le corsaire» (1939).

Αφίσα της ταινίας «Le corsaire», Πηγή Εικόνας: IMDb

 

 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πρωταγωνίστησε στην πρώτη ταινία του Φιλοποίμενα Φίνου, «Το τραγούδι του χωρισμού» (1940). Αν και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας φαίνεται να τραγουδά, στην πραγματικότητα η φωνή είναι του Πέτρου Επιτροπάκη, που μαζί με την Ισμήνη Διατσέντου ερμηνεύουν τα τραγούδια της ταινίας («Σβήνει η ζωή μου» & «Ρώτα τ’ αστέρια»).

Παρτιτούρα, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Νεκτάριου Αντωνιάδη

 

Πρώτα κινηματογραφικά τραγούδια

Advertising

Το 1948 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας θα τραγουδήσει για πρώτη φορά στον Ελληνικό Κινηματογράφο, στην ταινία «Άννα Ροδίτη» των Μιχάλη Γαζιάδη & Γιάννη Φιλίππου. Μαζί με την Καίτη Πάνου (με τη φωνή της Μαίρης Λω) ερμήνευσε το τραγούδι «Κι αν μου φύγεις και σε χάσω» των Γιάννη Βέλλα και Κώστα Κοφινιώτη.

Διαβάστε επίσης  Nomadland: Μια (συγκλονιστική) ταινία για τους νομάδες του σήμερα
Παρτιτούρα, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Κουνάδη

 

Το 1949 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Διαγωγή… μηδέν!» των Μιχάλη Γαζιάδη & Γιάννη Φιλίππου. Εκεί τραγούδησε μια καντάδα, το «Έβγα στο παράθυρό σου», καθώς και το «Μες στα δίχτυα της αγάπης» των Νίκυ Γιάκοβλεφ και Ρέττης Ταμπακοπούλου, μαζί με την Έλλη Λαμπέτη (με τη φωνή της Μαίρης Λω).

Παρτιτούρα, Πηγή Εικόνας: Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

 

 

Το 1950 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έπαιξε στη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά της οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου «Οι απάχηδες των Αθηνών». Ερμήνευσε δύο τραγούδια του Χατζηαποστόλου, ένα με τη Λύντια (Λυδία) Στεφανίδου («Όταν σε πρωτοαντίκρισα») κι ένα με την Άννα Καλουτά («Τι Μάτια»). Βέβαια, σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της Άννας Καλουτά η φωνή που ακούγεται δεν είναι δική της, αλλά της Μίνας Χατζηαποστόλου.

Advertising

Αιμίλιος Βεάκης & Λάμπρος Κωνσταντάρας, Πηγή Εικόνας: ellinikoskinimatografos.gr

 

 

Οι μεγάλες επιτυχίες

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας το 1965 έπαιξε στην κλασική κωμωδία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Υιέ μου… Υιέ μου…» και μαζί με τη Λίλιαν Μηνιάτη και τον Γιώργο Γαβριηλίδη τραγούδησαν το «Μην το φοβηθείς τ’ αγέρι» των Γιώργου Θεοδοσιάδη και Αλέκου Σακελλάριου.

Λάμπρος Κωνσταντάρας & Λίλιαν Μηνιάτη, Πηγή Εικόνας: www.karagiannis-
karatzopoulos.com

 

Advertising

 

Το 1967 έπαιξε στην κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη «Ο Σπαγγοραμμένος». Σε μια σκηνή του έργου συνοδεύει την Πόλυ Πάνου στο τραγούδι «Άντρα μου λεβεντιά (Για την γυναικούλα σου)» των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε και σε δίσκο 45 στροφών από την εταιρεία «Βεντέττα».

Διαβάστε επίσης  Kevin Hart: 5 ταινίες που τον απολαμβάνουμε
Σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: www.karagiannis-karatzopoulos.com

 

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Discogs

 

 

Την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι» και μαζί με τη Μάρω Κοντού ερμήνευσε το «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου» των Μιχάλη Σουγιούλ, Αλέκου Σακελλάριου & Χρήστου Γιαννακόπουλου, αλλά και το «Στο παλιό το ταβερνάκι» των Γιώργου Κατσαρού και Αλέκου Σακελλάριου.

Λάμπρος Κωνσταντάρας & Μάρω Κοντού, Πηγή Εικόνας: www.karagiannis-
karatzopoulos.com

 

Advertising

 

Το 1968 τραγούδησε μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα το «Τρελάρες όλοι γίναμε» (σε στίχους Λάκη Μιχαηλίδη) στην κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη «Ο τρελός τάχει 400».

Σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: karagiannis-karatzopoulos.com

 

 

Το 1969 πρωταγωνίστησε σε ακόμη μια κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη, τον «Τζαναμπέτη», όπου μαζί με τη Μάρω Κοντού ερμήνευσε το «Πού πας χωρίς αγάπη» των Γιώργου Ζαμπέτα και Κώστα Πρετεντέρη.

Λάμπρος Κωνσταντάρας & Μάρω Κοντού, Πηγή Εικόνας: karagiannis-
karatzopoulos.com

 

Advertising

 

Το 1971 συνόδευσε την Ελένη Ροδά στο τραγούδι «Κοινωνία, Κοινωνία» των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα, που ακούστηκε στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Πίσω μου σ’ έχω σατανά».

Σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: karagiannis-karatzopoulos.com

 

 

Προσωπικός Δίσκος

Το 1976 κυκλοφόρησε από την εταιρεία «Sonora» ο μοναδικός προσωπικός δίσκος του Λάμπρου Κωνσταντάρα με τίτλο «Τα Κωμικοτραγικά». Περιείχε 12 τραγούδια που είχε γράψει ο γιος του, Δημήτρης Κωνσταντάρας: «Σαράντα Χρόνια», «Τι Τόθελα Κι Αμάρτησα», «Ο Κύριος Ζάχος», «Στην Οδό Σταδίου», «Ο Περικλής Που Δεν Κρατιέται», «Μα Τι Νομίζεις Πως Χρειάζεται», «Η Κική Το Μαννεκέν», «Το Μοιραίο Πάρτυ», «Το Μαρικάκι», «Ομόνοια – Σύνταγμα», «Ένα – Ένα – Τέσσερα» & «Σαββατόβραδο».

Διαβάστε επίσης  5 trippy ταινίες ακατάλληλες για νηφάλιους
Advertising

Τα 2 διαφορετικά εξώφυλλα του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Discogs

 

 

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε CD το 2002 από την εταιρεία «Legend».

Εξώφυλλο του δίσκου, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Θεατρικά Τραγούδια

Το 1977 ο θίασος Λάμπρου Κωνσταντάρα – Μάρως Κοντού – Γιώργου Κωνσταντίνου ανέβασε το μιούζικαλ «Οι Λόρδοι της Λόρδας» στο θέατρο Μετροπόλιταν. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ερμήνευσε μαζί με τη Μάρω Κοντού το «Εμείς οι δύο» και μόνος του τα «Άμα πιάσω την καλή» και «Να ‘σουνα εκείνη». Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Θεοδοσιάδης και τους στίχους ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Το πρώτο και το τρίτο τραγούδι μπήκαν στη συλλογή «Σπάνιες θεατρικές ηχογραφήσεις» (FM Records, 1998), ενώ το δεύτερο στη συλλογή του Γιώργου Θεοδοσιάδη ‎«Τραγούδια Από Το Θέατρο» (Lyra, 1990).

Advertising

Εξώφυλλο του δίσκου «Σπάνιες θεατρικές ηχογραφήσεις», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

 

Το 1978 ο θίασος Λάμπρου Κωνσταντάρα – Νίκου Ρίζου – Μάρως Κοντού ανέβασε το μιούζικαλ «Τρελλές επαφές ρωμέικου τύπου» στο θέατρο Μετροπόλιταν. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ερμήνευσε το τραγούδι «Υπάρχω Εγώ», σε μουσική Γιώργου Θεοδοσιάδη και στίχους Κώστα Πρετεντέρη, που μπήκε στη συλλογή του Γιώργου Θεοδοσιάδη ‎«Τραγούδια Από Το Θέατρο» (Lyra, 1990).

Εξώφυλλο του δίσκου «Τραγούδια Από Το Θέατρο», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Wikipedia (Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για εύρεση βιογραφικών στοιχείων)
  • retrodb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για έλεγχο φιλμογραφίας)
  • Discogs (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για έλεγχο δισκογραφίας)

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

A Real Pain (2024) – Έχει πολιτική ατζέντα η δραμεντί του Jesse Eisenberg;

Το “A Real Pain” / “Αληθινός Πόνος”  είναι μια δραματική

Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες λέξεις

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες