Ένα σταματημένο ρολόι στις έντεκα και έξι το βράδυ, μία στοά βγαλμένη από ιταλικό παραμύθι και μία περιποιημένη ζύμη αρκούν για να κάνουν την Pizza Poselli νούμερο ένα επιλογή. Το Poselli προσφέρει ως επί το πλείστον γνήσια ιταλική pizza και ορισμένα φρέσκα ζυμαρικά. Η ιδέα ανήκει στον ιδιοκτήτη και σεφ Μάνο Νίκα. Το Poselli βρίσκεται στην ιστορική Στοά Μαλακοπής στην περιοχή της Βαλαωρίτου στην οδό Βηλαρά από το 2012. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να την απολαύσεις και στο Camping Paradisos Kriaritsi Χαλκιδικής.
Μία ιστορική Στοά
Κατ’ αρχάς η ιστορία που υπάρχει σχετικά με τον χώρο σου κεντρίζει την προσοχή. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Vitaliano Poselli σχεδίασε τη Στοά της Μαλακοπής το 1907 εξού και το όνομα του μαγαζιού. Στην κορυφή της Στοάς θα δεις το περίφημο ρολόι καρφωμένο στις έντεκα και έξι. Μία ώρα που συμπίπτει με τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (1978). Σύμφωνα με τους αστικούς μύθους, εκείνη τη νύχτα ο χρόνος πάγωσε και κανείς μετέπειτα δεν κατάφερε να φτιάξει το ρολόι, διότι ο σεισμός κατέστρεψε την πόρτα που οδηγούσε σε αυτό. Η τωρινή εικόνα του μαγαζιού δεν θυμίζει τίποτα το σκοτεινό και μυστηριώδες εκείνης της νύχτας. Αντιθέτως, στο Poselli κυριαρχούν τα πολύχρωμα φωτιστικά-πολυέλαιοι που παραπέμπουν σε βιτρό. Οι ξύλινοι πάγκοι μαζί με την μπαρόκ αισθητική σε μεταφέρουν απευθείας στην Ιταλία. Φυσικά, την παράσταση κλέβει η ανοιχτή κουζίνα και συγκεκριμένα ο ξυλόφουρνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ξυλόφουρνος λειτουργεί και με γκάζι.

Pizza Tartufo και όχι μόνο
Όπως ανέφερα και προηγουμένως την Pizza Poselli την απογειώνουν δύο στοιχεία. Πρώτον, η λεπτή και εξαιρετικά νόστιμη αυθεντική ιταλική ζύμη και δεύτερον, οι απρόσμενες, αλλά πετυχημένες γεύσεις. Η σπεσιαλιτέ και δική μου αγαπημένη Pizza είναι η Tartufo. Με φρέσκια μοτσαρέλα, φρέσκα μανιτάρια με τρούφα, ντοματίνια, βουβαλίσια μοτσαρέλα & φρέσκο βασιλικό. Αν αγαπάς την τρούφα αυτή η Pizza είναι η πεμπτουσία της γεύσης. Επίσης, η Caprese που περιέχει φρέσκια μοτσαρέλα, ντοματίνια, ρόκα και pesto βασιλικού είναι μία κλασική και decent pizza, αν είσαι αναποφάσιστος πελάτης. Πέραν όμως των αποκλειστικά ιταλικών συνδυασμών , στο Poselli θα δοκιμάσεις και ελληνικές πειραγμένες εκδοχές pizza. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η pizza Greca με φρέσκια μοτσαρέλα, γιαούρτι, φέτα και φρέσκια σαλάτα (αγγούρι, ντομάτα, ελιές, άνηθο, καππαρόφυλλα). Θα τολμούσα να πω η ωραιότερη “ελληνική” pizza που έχω φάει στη ζωή μου.
Στο Poselli βεβαίως υπάρχει και vegan menu. Η Vegan pizza έχει σάλτσα ντομάτας, κολοκύθι, ντοματίνια, μανιτάρια, κίτρινη κολοκύθα, ρόκα, λάδι τρούφας και ημίχονδρο αλάτι. Ομοίως, η Di patata pizza όπως μαρτυρά και το όνομά της περιέχει βραστή πατάτα με αρωματικά, πιπεριές, ντοματίνια, ελιές, vegan μαγιονέζα και ρόκα. Τόσο η Vegan όσο και η Di patata pizza δεν απευθύνονται αποκλειστικά στους vegan επισκέπτες. Εντούτοις, μπορεί κάποιος να τις επιλέξει σε περίπτωση που επιθυμεί κάτι ελαφρύ, υγιεινό και συνάμα γευστικό!
Amo la pasta
Σειρά έχουν τα ζυμαρικά. Οι παλιοί γνώριμοι στο Poselli ξέρουν ότι τα μεσημέρια εκτός από pizza, σερβίρουν ζεστά ζεστά ζυμαρικά. Επιτέλους, έχεις την ευκαιρία να φας παραδοσιακή ιταλική Carbonara ( Spaghetti Carbonara) με guanciale ( τύπου μπέικον από μάγουλα χοιρινού), κρόκο αυγού και παρμεζάνα. Πίστεψέ με, αν φας αυτή την Carbonara, δε θα θες να φας ποτέ ξανά την “εξελληνισμένη” Carbonara με κρέμα γάλακτος. Αντίστοιχου βεληνεκούς και το Spaghetti Bolognaise με φρέσκα Spaghetti, μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα ντομάτας. Τέλος, άλλο ένα πιάτο που αγαπώ στο Poselli είναι τα Lasagna Zucca. Λαζάνια με κίτρινη κολοκύθα, ricotta, gorgonzola, παρμεζάνα και μπεσαμέλ. Ένα πιάτο πλούσιο και βαθύ γευστικά με την προσθήκη όμως της κολοκύθας να ενώνει την αριστοκρατική Γαλλία με την Μεσόγειο.


Και για το τέλος
Όπως και οι φίλοι μας οι Ιταλοί για να καθαρίσεις τον ουρανίσκο σου, μπορείς να συνοδεύσεις το φαγητό σου με ένα San Pellegrino, είτε απλό είτε με κάποια γεύση (π.χ. λεμόνι ή σαγκουίνι). Σε περίπτωση που θα ήθελες και ένα ποτό, προτείνω να δοκιμάσεις την ιταλική μπύρα Peroni Italian Beer. Αν πάλι είσαι γλυκαντζής, το Poselli έχει μεριμνήσει. Στον κατάλογο θα βρεις το Calzone Nutella & mascarpone.
Όλοι οι εργαζόμενοι στο Poselli είναι εξυπηρετικότατοι και έτοιμοι να προτείνουν νέες γαστρονομικές επιλογές. Σε περίπτωση που η pizza που σου αρέσει δεν υπάρχει, μη διστάζεις να το πεις! Σε λίγα μόλις λεπτά θα ετοιμάζεται για να μπει στον ξυλόφουρνο! Κλείνοντας, το πιο βασικό στο Poselli είναι η εμμονή στην καλή και ποιοτική πρώτη ύλη. Η φρέσκια τρούφα και η βουβαλίσια μοτσαρέλα μιλούν από μόνες τους.
Όντας τουρίστας, η επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Βαλαωρίτου και προφανώς στο Poselli είναι απαραίτητη. Όσον αφορά τους Θεσσαλονικείς, σε περίπτωση που ακούτε για τη Pizza Poselli πρώτη φόρα, πάτε μία βόλτα και σας εγγυώμαι ότι θα γίνει το στέκι σας!

Βηλαρά 2, Θεσσαλονίκη
2314019687