Gyeongdo Island: ένας νέος προορισμός αναψυχής στη Ν. Κορέα

Το Gyeongdo Island είναι ένας νέος προορισμός αναψυχής, αλλά με σεβασμό στα στοιχεία του Κορεάτικου κήπου. Πηγή εικόνας: UNStudio

Το Gyeongdo Island είναι ένας νέος προορισμός αναψυχής στη Νότια Κορέα, όπου η κινητήρια δύναμη είναι η ίδια η φύση. Το αρχιτεκτονικό γραφείο UNStudio έχει σχεδιάσει έναν προορισμό συνολικής εκτάσεως 470.000 τ.μ. στο νότιο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου, κοντά στην πόλη Yeosu. Η πόλη αυτή αποτελεί έναν κύριο τουριστικό προορισμό της περιοχής Namhae- γνωστή για τα όμορφα καταπράσινα νησιά και τη θέα στον ωκεανό.

Η πανδημία των ημερών, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έναν αρχιτεκτονικό μετασχηματισμό. Νέες ανάγκες θα προκύψουν, νέοι στόχοι θα μπουν, νέες προκλήσεις για τη βιώσιμη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος. Εν προκειμένω, οι σχεδιαστές δίνουν έμφαση στη συμπερίληψη των πράσινων ζωνών στον αστικό σχεδιασμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν “υποδομές πρόληψης”- όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν-, ώστε να καταστεί το δομημένο περιβάλλον πιο ανθεκτικό στον έλεγχο των πανδημιών.

Το φυσικό τοπίο είναι συνεχές και χρησιμοποιούνται τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού για να επιτευχθεί η αειφορία. Πηγή εικόνας: UNStudio

Στόχος είναι να μετατραπεί το Gyeongdo Island σε βασικό θαλάσσιο και παράκτιο τουριστικό προορισμό της Ασίας. Βάσει αυτού του σκεπτικού έχουν σχεδιαστεί δραστηριότητες και υποδομές, όπως για παράδειγμα ξενοδοχείο, ιδιωτικές μονοκατοικίες, διαμερίσματα διακοπών, ένα υπαίθριο υδάτινο πάρκο, εμπορικό κέντρο, μαρίνες και τελεφερίκ προσφέροντας όλες τις ανέσεις. 

Συνεπώς η δημιουργία ιδιαίτερων εμπειριών αποτελεί ένα εξίσου κομβικό σημείο του κεντρικού σχεδιασμού της πρότασης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών. Υπάρχει ποικιλία προορισμών και δραστηριοτήτων για άτομα όλων των ηλικιών, για οικογένειες, φίλους και ζευγάρια, κάτι το οποίο ενισχύεται από τον εποχικό χαρακτήρα του νησιού.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Αποθηκευτικές λύσεις για εξοικονόμηση χώρου.
Ad 14

Στο σχέδιο για το Gyeongdo Island, τα κτίρια και οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον, στο κέντρο του νησιού και ενσωματώνουν τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Όλα τα τμήματα του σχεδίου χαρακτηρίζονται από συνεχή κίνηση και ροή, ενώ ο σχεδιασμός των κτιρίων εκμεταλλεύεται πλήρως τη θέα και την εγγύτητά τους στη φύση.

Υπάρχει συνεχής ροή κίνησης μεταξύ των σχεδιαστικών τμημάτων. Πηγή εικόνας: UNStudio

Ο κορεάτικος κήπος- ένα σημαντικό στοιχείο της κορεατικής κουλτούρας- λειτουργεί ως  κύρια έμπνευση για το σχεδιασμό του γενικού σχεδίου για το νησί Gyeongdo. Για περισσότερο από 2000 χρόνια οι Κορεάτες διαμορφώνουν τους κήπους ώστε να βρίσκονται σε αρμονία με προϋπάρχοντα τοπία. Οι τοποθεσίες επιλέγονται βάσει της ενεργειακής ροής που που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, του πλούτου και της ευτυχίας. 

Σε αντίθεση με την αρχιτεκτονική κήπων του δυτικού κόσμου, η κατασκευή ενός κορεατικού κήπου πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση στον προϋπάρχοντα χώρο. Τα κτίρια και τα περίπτερα στους κήπους είναι ελάχιστα σε αριθμό και διακριτικά για το ακμάζον φυσικό τοπίο. Παραδοσιακά, ο κορεατικός κήπος προσφέρει ένα μέρος για ανθρώπινες δραστηριότητες σε ένα απρόσκοπτα συνδεδεμένο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Τα στοιχεία που απαρτίζουν το τελικό τοπίο. Πηγή εικόνας: UNStudio

Έτσι λοιπόν, το νησί Gyeongdo έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια εμπειρία που έρχεται σε αντίθεση με τη ζωή της πόλης παρέχοντας ένα υγιές και φυσικό περιβάλλον όπου ο πολιτισμός και η φύση υπάρχουν σε αρμονία.

Advertising

Πέρα από τον παραδοσιακό σχεδιασμό τοπίου, κάθε σχεδιαστικό τμήμα στο νησί χαρακτηρίζεται από μια διαφορετική κεντρική ιδέα. Ο σχεδιασμός των κτιρίων στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η βλάστηση είναι ξεχωριστή και διακριτή σε κάθε γειτονιά βοηθώντας τον επισκέπτη να κατανοήσει εις βάθος και να αποκτήσει μια πιο έντονη εμπειρία του χώρου, λειτουργώντας ως “νοητικοί χάρτες”. Επιπρόσθετα ενισχύονται οι πράσινες ζώνες και μέσω μιας διαδικασίας εμπλουτισμού και ανάπτυξης της φύσης επιτρέπεται η δημιουργία ενός δυναμικού και μεταβαλλόμενου τοπίου που θα προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης  Βελούδο: Η πολυτέλεια στο χώρο σας!

Ο αειφορικός σχεδιασμός συνδυάζεται με την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης του εγχειρήματος. Στην πρόταση λαμβάνεται υπόψη ο προσανατολισμός για την καλύτερη εκμετάλλευση του ήλιου, με παράλληλη μείωση της αύξησης της ηλιακής θερμότητας και αύξηση της παθητικής ψύξης. Τα κτίρια ενσωματώνονται και ακολουθούν τη φυσική μορφολογία του τοπίου. Οι δημόσιοι χώροι έχουν σχεδιαστεί σε ανθρώπινη κλίμακα, με κάποιους να αποτελούν ανοιχτά σημεία συγκέντρωσης και συναντήσεων, ενώ άλλοι είναι πιο κλειστοί. Οι πεζόδρομοι ενισχύουν το αίσθημα της κίνησης και την επιθυμία του επισκέπτει να περπατήσει προβάλλοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το φυσικό τοπίο αποτελεί συνεχές θέμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό των κτιρίων, χωρίς να διακόπτεται, ακολουθώντας τις επιταγές της δημιουργίας των κορεάτικων κήπων. 

Το δίκτυο πεζοδρόμων προκαλεί τον επισκέπτη να περπατήσει και να βιώσει όλο τον χώρο. Πηγή εικόνας: UNStudio

Το Masterplan

Το masterplan περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές γειτονιές κατά μήκος του νησιού, στον άξονα βορρά-νότου, διαφορετικής έντασης.

Το masterplan οριοθέτησης των τριών περιοχών. Πηγή εικόνας: UNStudio

Η πρώτη γειτονιά θεωρείται ως η πύλη εισόδου για το Gyeongdo και ονομάζεται Gyeongdo Gateway. Περιλαμβάνει λιμάνι, τελεφερίκ, μαρίνα, και γέφυρα. Υπάρχει επίσης κέντρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο και ένας παραθαλάσσιος χώρος περιπάτου που συνθέτουν ένα ζωντανό περιβάλλον ενεργό καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Advertising

Το Gyeongdo Gateway με τη γέφυρα, το κέντρο ψυχαγωγίας και τον χώρο περιπάτου. Πηγή εικόνας: UNStudio

Ακολουθεί η γειτονιά Sunrise Waterfront που είναι η καρδιά αναψυχής του νησιού. Περιλαμβάνει μια τεχνητή πισίνα και παραλία, ένα ξενοδοχείο, διαμερίσματα διακοπών, ιδιωτικές βίλες και υδάτινο πάρκο. Αναπτύσσεται γύρω από τον ανατολικό κόλπο του νησιού και στα μικρότερα νησιά Nodo και Songdo.

Είναι ένας τουριστικός προορισμός που προσφέρει όλες τις ανέσεις, την πολυτέλεια των παροχών και την επαφή με τη φύση έχοντας παράλληλα αρκετούς ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης. Πηγή εικόνας: UNStudio

Η τρίτη γειτονιά προσφέρει στους επισκέπτες το αίσθημα της πολυτέλειας στη φύση και ονομάζεται Sea Breeze Coast. Βρίσκεται στην πιο απομονωμένη και περιβαλλοντικά προστατευμένη περιοχή του νησιού. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, βίλες με θέα στον ωκεανό, καθώς και βίλες με θέα στα γήπεδα γκολφ στα ανατολικά. Στο νότιο σημείο του νησιού, μια μικρή μαρίνα και κλαμπ προσφέρουν έναν πιο ήρεμο θαλάσσιο προορισμό.

Διαβάστε επίσης  Θέλουμε «μικρούς Αρχιτέκτονες»
Για τον σχεδιασμό των κατοικιών της 3ης γειτονιάς έχει ληφθεί υπόψη το ορεινό ανάγλυφο. Πηγή εικόνας: UNStudio

Το Gyeongdo Island προσφέρει εξαιρετική πρόσβαση τόσο στα υδάτινα όσο και στα χερσαία οικοσυστήματα. Η ακτογραμμή στο νότο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στον ωκεανό και στα μικρά γειτονικά ακατοίκητα νησιά. Στον Βορρά, η θέα στην πόλη Yeosu αποκαλύπτει τον ραγδαία αυξανόμενο ορίζοντα αστικού τοπίου. Η κίνηση στον χώρο εξασφαλίζεται από ένα απρόσκοπτο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες πρόσβασης σε πολλαπλούς προορισμούς και δραστηριότητες αναψυχής.

Το ανθρωπογενες δομημένο περιβάλλον συνυπάρχει με το φυσικό τοπίο και αποτελεί τμήμα αυτού. Πηγή εικόνας: UNStudio

Πηγές άρθρου

Advertising

UNStudio (2016). Gyeongdo Island. Ανακτήθηκε από https://www.unstudio.com/en/page/13478/gyeongdo-island. (τελευταία πρόσβαση 21/05/2020)

Richmond S. (2017). South Korea’s beautiful gardens and landscape design. Ανακτήθηκε από https://www.lonelyplanet.com/articles/south-koreas-beautiful-gardens-landscape-design. (τελευταία πρόσβαση 21/05/2020)

Yoon, Hong-Key (2007). The Role of Pungsu (Geomancy) in Korean Culture. Ανακτήθηκε από https://researchspace.auckland.ac.nz/handle/2292/8655. (τελευταία πρόσβαση 21/05/2020)

Η Ξένια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε., έχει μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και ΜΜΕ, ενώ είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Χαρακτηριστικά της είναι η μεθοδικότητα και η οργάνωση. Λατρεύει τα ταξίδια μιας και πιστεύει ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης και γνώσης ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μύθος λογοτεχνία

Ο μύθος στην τέχνη του λόγου

Ανάμεσα στους πολλούς και ποικίλους δυισμούς που διέπουν και καθορίζουν

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής