
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και Ψυχική Υγεία, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.
Μετάφραση και προσαρμογή: Μαρία Μεγγησίδου, Δρ., Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου
Τα παιδιά με γλωσσικές δυσκολίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, προειδοποίησε η φιλανθρωπική οργάνωση Speech and Language UK σε έκθεση που είδε αποκλειστικά το BBC.
Η φιλανθρωπική οργάνωση Speech and Language UK αναφέρει ότι σχεδόν οι μισοί (45%) νέοι οι οποίοι παραπέμπονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές γλωσσικές δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες με την εκμάθηση νέων λέξεων, την κατανόηση των μη λεκτικών μηνυμάτων ή τον τραυλισμό.
Advertising
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα «διασφαλίσει ότι χιλιάδες περισσότερα παιδιά θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στην επικοινωνία» μέσω του Σχεδίου για Αλλαγή.
Ένα ρεκόρ δύο εκατομμυρίων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν γλωσσικές δυσκολίες, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Speech and Language UK. Και ένα στα πέντε παιδιά και νέους ηλικίας 8-25 ετών αντιμετώπισαν πρόβλημα ψυχικής υγείας το 2023, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Speech and Language UK, Jane Harris, αναφέρει ότι τα παιδιά τα οποία δυσκολεύονται να μιλήσουν και να κατανοήσουν τις λέξεις είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φτωχή ψυχική υγεία.
«Όλοι χρησιμοποιούν τις λέξεις για να προσδιορίσουν πώς αισθάνονται. Αν δυσκολεύεσαι με τη γλώσσα, δεν μπορείς να πεις στον εαυτό σου, “Είμαι λυπημένος/η, είμαι θυμωμένος/η”. Δεν μπορείς να κατηγοριοποιήσεις πώς αισθάνεσαι», είπε. «Έτσι, αν έχουμε όλο και περισσότερα παιδιά τα οποία δυσκολεύονται με τη γλώσσα, θα καταλήξουμε με όλο και περισσότερα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας».
Advertising
Η φιλανθρωπική οργάνωση Speech and Language UK επιθυμεί καλύτερη εκπαίδευση στις γλωσσικές δυσκολίες για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό υποστήριξης στα σχολεία, καθώς επίσης για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και καλύτερη ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των σχολείων και των ομάδων ψυχικής υγείας για τον εντοπισμό των γλωσσικών προβλημάτων στα παιδιά σε νεαρή ηλικία.
Σε κοινή έκθεση με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, οι συγγραφείς καλούν τα σχολεία και τις ομάδες ψυχικής υγείας να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από τη λογοθεραπεία, προσθέτοντας ότι λύσεις όπως η θεραπεία μέσω της τέχνης θα μπορούσαν μερικές φορές να είναι πιο κατάλληλες.
«Πρέπει να εντοπίζουν πότε ένα παιδί έχει προβλήματα επικοινωνίας και ψυχικής υγείας, αλλά πρέπει επίσης να βεβαιώνονται ότι οποιαδήποτε υποστήριξη ψυχικής υγείας τους παρέχουν είναι πραγματικά προσαρμοσμένη και κατάλληλη για αυτό το παιδί».
Η Siouxsie, 19 ετών, ζει με ΑΓΔ από τότε που ήταν μικρό παιδί και δυσκολεύεται να εκφράσει τις ιδέες της. Έχει επίσης επιλεκτική αλαλία, η οποία προκαλείται από το άγχος. Λέει ότι δεν έλαβε την κατάλληλη υποστήριξη ως παιδί, κάτι που έχει επηρεάσει την ικανότητά της να επικοινωνεί ως ενήλικη.

«Όλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχω συμβαδίζουν απόλυτα με τα σοβαρά συμπτώματα της ΑΓΔ που επίσης έχω και με το ότι με παρεξηγούν και νιώθω αόρατη. Τα βρίσκω όλα τόσο δύσκολα γιατί δεν μπορώ να μιλήσω», λέει η Siouxsie, μιλώντας μας μέσω του Zoom μαζί με τη μητέρα της Rachel.
Advertising
«Για να κάνεις πράγματα στη ζωή, πρέπει να ακούς συνεχώς, να καταλαβαίνεις και να επεξεργάζεσαι αυτά που λέγονται. Για κάποια σαν εμένα, αυτό είναι εντελώς εξαντλητικό. «Αγχώνομαι πολύ στα εστιατόρια, στις καφετέριες, στα καταστήματα, σε οποιαδήποτε ομαδική περίσταση, ακόμη και στα κομμωτήρια, οπότε δεν πηγαίνω».
Λέει ότι έχει βρει μια δημιουργική διέξοδο με τον χορό και θέλει να σπουδάσει χορό, παντομίμα και θέατρο, αλλά δυσκολεύεται να βρει ένα μάθημα στο οποίο να έχει πρόσβαση.
Η Siouxsie λαμβάνει υποστήριξη από τη φιλανθρωπική οργάνωση Speech and Language UK για την επικοινωνία της και λέει ότι εξακολουθεί να λαμβάνει τη βοήθεια ενός λογοθεραπευτή.
Το BBC έχει απευθυνθεί στα γενικά δημοτικά και γυμνάσια της Siouxsie για να λάβει μια απάντηση για τον ισχυρισμό της ότι δεν είχε καλή υποστήριξη ως παιδί.
Απαντώντας στην αναφορά, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε: «Το πρόγραμμα Nuffield Early Language Intervention υποστηρίζει τη γλωσσική ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων παιδιών στο έτος υποδοχής (σ.τ.μ. reception class) και προχωράμε ταχύτερα, συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England), για να ενσωματώσουμε την εξειδικευμένη υποστήριξη για τα παιδιά τα οποία δυσκολεύονται με την επικοινωνία στα πρώτα χρόνια και στο σχολικό περιβάλλον του δημοτικού –αποτρέποντας την κλιμάκωση των προβλημάτων».
«Λαμβάνουμε επίσης μέτρα για τη μείωση των λιστών αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη μεταρρύθμιση του συστήματος Send ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην έγκαιρη παρέμβαση και την επέκταση των ομάδων υποστήριξης της ψυχικής υγείας σε επιπλέον 900,000 μαθητές έως τον Απρίλιο του 2026, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να επιτύχει και να ευδοκιμήσει».
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και Ψυχική Υγεία, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.
Μετάφραση και προσαρμογή: Μαρία Μεγγησίδου, Δρ., Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου