Είναι γνωστό πως η νοητική καθυστέρηση αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα των ατόμων με σύνδρομο Down, η οποία κυμαίνεται από ελαφριά έως βαριά. Εντοπίζονται διαφοροποιήσεις στο επίπεδο της λογικής και της κριτικής σκέψης. Ακόμη τα άτομα με σύνδρομο Down διαφέρουν και στο βαθμό της λειτουργικότητας της βραχύχρονης μνήμης, καθώς και στο βαθμό ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως, ως επί τον πλείστον, η νοητική υστέρηση δεν έχει αντίκτυπο στη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων. Tα ταλέντα και οι δεξιότητες των ατόμων με σύνδρομο Down ποικίλλουν. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς μπορούν να δουλέψουν, να σπουδάσουν και εν γένει να ζήσουν ανεξάρτητα.
Ο Chris Nikic, ένας άνθρωπος με σύνδρομο Down, αναδείχθηκε πρωταθλητής σε αγώνα Ironman. Ένας αγώνας Ironman συμπεριλαμβάνει τη διαδοχική συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα. Αυτά είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία και το τρέξιμο. Ο Chris είναι 21 χρονών από τη Florida και κατάφερε να γράψει ιστορία και να μπει στα ρεκόρ Γκίνες με τη συμμετοχή του στο Ironman Florida. Τα χιλιόμετρα που διένυσε ήταν 3,8χλμ κολύμπι, 180χλμ ποδήλατο και 42,2χλμ τρέξιμο και ο συνολικός χρόνος του ήταν 16 ώρες, 46 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα.
O Chris υπήρξε σπουδαίος μαχητής και στη ζωή. Σε ηλικία 5 μηνών έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Αυτό είχε ως συνέπεια μέχρι 3 ετών να χρειάζεται βοηθήματα για να περπατήσει. Για το λόγο αυτό ο ίδιος αναφέρει «Έχω μάθει να δουλεύω σκληρότερα στη ζωή και αυτό με βοήθησε να είμαι έτοιμος για τον Ironman».
Για τον αγώνα Ironman δούλεψε πράγματι σκληρά. Μάλιστα, αναφέρεται πως τον τελευταίο χρόνο έκανε 4 ώρες προπόνηση, 6 μέρες την εβδομάδα, εφόσον θα συμμετείχε τον Μάιο στον αγώνα Half Ironman στη παραλία του Panama City. Όμως, όλη η διοργάνωση αναβλήθηκε. Έτσι, πήρε τη πρωτοβουλία να συμμετάσχει στον αγώνα Full Ironman τον Νοέμβριο. Την ίδια περίοδο αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες, λόγω της πανδημίας του Κορωνοιού. Οι συνθήκες δεν του επέτρεπαν να κάνει τη προπόνησή του στη πισίνα, με αποτέλεσμα να την πραγματοποιεί στη λίμνη. Ο ίδιος λέει «Έχοντας Σύνδρομο Down σημαίνει ότι έπρεπε να δουλέψω σκληρότερα από όλους τους άλλους»
Ο προπονητής του ήταν ο Dan Grieb και υπήρξε ο συνοδός του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Επισημαίνεται πως στη διάρκεια των προπονήσεών του ο Chris έκανε συνεχώς λόγο στον προπονητή του για τη σωματική εξάντληση που ένιωθε και τις κράμπες που υπέστη. Όμως, υπήρχε μία σκέψη βαθιά ριζωμένη μέσα του. Υποστήριζε πως κάθε μέρα μπορούσε να πετύχει 1% βελτίωση. Έτσι αναφέρει «Δεν χρησιμοποιώ την κατάστασή μου ως δικαιολογία. Αντ’ αυτού, δουλεύω πιο σκληρά… Ο μπαμπάς μου μού έχει πει, “Μην αμφιβάλλεις ποτέ για τα όνειρά σου, Chris”. Μου είπε ότι ο Θεός μου έδωσε δώρα. Δεν αμφιβάλλω ποτέ για τα όνειρά μου τώρα!».
Πηγή εικόνας: iRun.gr
Τα λόγια του προέδρου των Special Olympics, Timothy Shriver αλλά και του ίδιου μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης
Ο Chris αγωνίζεται από 9 χρονών με την ομάδα των Special Olympics της Florida. Το σύνδρομο Down δεν του έβαλε ποτέ φραγμούς. Αξιοπρόσεκτο είναι αυτό που λέει ο πρόεδρος των Special Olympics, Timothy Shriver:
«Υπάρχει μια εντύπωση ότι η δύναμή του προέρχεται από το ότι δεν φοβάται. Όταν κάποιος όπως ο Chris είναι σε θέση να σταθεί στην γραμμή εκκίνησης ενός τέτοιου δύσκολου αγώνα και, στην πραγματικότητα, να πει στον κόσμο “βάζω στοίχημα ότι δεν είδατε αυτό που έρχεται, ότι δεν περιμένατε να τα καταφέρω, όταν με κοιτάξατε με οίκτο ή χαμηλές προσδοκίες λόγω του πως φαίνομαι”, αυτό κρύβει ένα μήνυμα. Στην εποχή μας, έχουμε απεγνωσμένα την ανάγκη ανθρώπων που θα μας κάνουν να σπάσουμε τα στερεότυπα!»
Advertising
Ο Chris έσπασε κάθε στερεότυπο. Συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου του. Μετά τη λήξη του αγώνα ανακοίνωσε:
Πηγή εικόνας: city.sigmalive.com
«IRONMAN. Ο στόχος τέθηκε και επιτεύχθηκε. Τώρα ήρθε η ώρα να βάλω έναν νέο και μεγαλύτερο στόχο για το 2021. Όποιος και αν είναι, η στρατηγική θα είναι η ίδια. 1% Καλύτερα κάθε μέρα. ΝΑΙ, πέτυχα το στόχο, αλλά είχα αγγέλους να με βοηθούν. Ο Θεός με περιβάλλει με Αγγέλους. Το καλύτερο μέρος όλων. Νέα οικογένεια και φίλοι. Όλα έχουν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση και την ένταξη. Ευαισθητοποίηση για το σύνδρομο Down και τους Special Olympics. Ένταξη για όλους εμάς με όλους εσάς».
Άτομα με σύνδρομο Down στέφθηκαν πρωταθλητές και δίνουν το δικό τους μήνυμα
Κατά καιρούς διαπιστώνουμε πως πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο Down κατορθώνουν αυτό που για πολλούς είναι αδύνατο. Η 25χρονη Chelsea Werner από την Αμερική κατάφερε να κερδίσει τέσσερα μετάλλια στα Special Olympics και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για άτομα με σύνδρομο Down. Σε πολλούς αγώνες που πήρε μέρος, όπως η ίδια αναφέρει, είχε αποτύχει. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε ποτέ να ξανά προσπαθήσει, μέχρι που αναδείχθηκε τελικά πρωταθλήτρια. Ένας ακόμη πρωταθλητής με σύνδρομο Down είναι ο Richard Herrera. Έχει κερδίσει πολλά χρυσά μετάλλια σε αγώνες κολύμβησης και αποτελεί σημαντική ένδειξη πως το σύνδρομο Down δεν καθίσταται τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων του των ατόμων που γεννιούνται με αυτό. Ας μάθουμε λοιπόν πως «οι άνθρωποι δεν υποφέρουν από το σύνδρομο Down. Μια μελέτη του Brian Skotko, αποκαλύπτει ότι το 99% των ενηλίκων με σύνδρομο Down δηλώνουν χαρούμενοι με τη ζωή τους»(Β. Καραβάλτισου, 2019). Χαρούμενοι και δυνατοί για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
AμεΑ Care, Chris Nikic: ο πρώτος αθλητής με Σύνδρομο Ντάουν που λαμβάνει μέρος και τερματίζει αγώνα Ironman. Ανακτήθηκε από www.amea-care.gr (τελευταία πρόσβαση: 15/11/2020)
Health News, Η πρωταθλήτρια της γυμναστικής με σύνδρομο Down. Ξεπέρασε τα όρια της…(video). Ανακτήθηκε από healthnews.reporter.com.cy (τελευταία πρόσβαση: 15/11/2020)
LiFO, Ένας πρωταθλητής κολύμβησης αλλάζει τις αντιλήψεις για το σύνδρομο Down. Ανακτήθηκε από www.lifo.gr (τελευταία πρόσβαση: 15/11/2020)
Καραβάλτσιου, Β., (2019), 28 αλήθειες για το σύνδρομο Down. Ανακτήθηκε από www.down.gr (τελευταία πρόσβαση: 15/11/2020)
Advertising
iRun, Chris Nikic: Ένας Ιronman που δεν άφησε το σύνδρομο Down να τον σταματήσει! Ανακτήθηκε από irunmag.gr (τελευταία πρόσβαση: 15/11/2020)
Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!