Ποια είναι η αγαπημένη ασχολία των παιδιών κάθε ηλικίας; Τι αγαπούν περισσότερο τα παιδιά; Η απάντηση είναι μία. Το παιχνίδι! Το πόσο σημαντικό είναι για την γενικότερη ανάπτυξη και την κινητική ανάπτυξη των παιδιών το παιχνίδι κάθε μορφής, διαπιστώνεται από το γεγονός ότι το 2007 αναγνωρίστηκε ως απόλυτο δικαίωμα για κάθε παιδί.
Το παιχνίδι λοιπόν συμβάλλει στη γνωστική, κοινωνική, συναισθηματική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών. Οποιαδήποτε μορφή παιχνιδιού επιλέξει το παιδί θα του προσφέρει κάτι. Επιπλέον είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους γονείς να δεθούν ακόμη περισσότερο συναισθηματικά με τα παιδιά τους μέσα από το παιχνίδι.
Τι είναι η κινητική ανάπτυξη;
Τι είναι λοιπόν η κινητική ανάπτυξη του παιδιού που αναφέρεται συχνά από πολλούς επαγγελματίες υγείας ή ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς; Κινητική ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η διαδικασία κατά την οποία το παιδί αποκτά κινητικά πρότυπα και δεξιότητες. Η ανάπτυξη του παιδιού ξεκινάει από τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννηση του. Η ανάπτυξη που ξεκινάει από τη βρεφική του ηλικία ονομάζεται κεφαλουραία ανάπτυξη. Αρχικά μέχρι την ηλικία των 2 μηνών έρχεται ο έλεγχος της κεφαλής, μέχρι 6 μηνών ο έλεγχος των βραχιόνων και τέλος μεταξύ 6-12 μηνών ο έλεγχος των ποδιών προκειμένου να σταθούν όρθια και να περπατήσουν. Το κάθε παιδί θα συνεχίσει καθώς ωριμάζει να αποκτά νέα κινητικά πρότυπα και νέες ικανότητες μέχρι την πλήρη ωρίμανση του μετά το τέλος της εφηβείας.
Θετικό αντίκτυπο του παιχνιδιού
Σε αντίθεση με την παθητική ψυχαγωγία (τηλεόραση, κινητό, video games) το παιχνίδι βασίζεται στην ενεργό δράση κάνοντας τα παιδιά άκρως δραστήρια. Έτσι το παιδί βρίσκεται συνεχώς σε “κίνηση” είτε σωματική είτε εγκεφαλική. Οι κινήσεις που κάνουν τα παιδιά προκειμένου να καταφέρουν να ασχοληθούν με το παιχνίδι που τους γοητεύει έχουν κι αυτές τη σημασία τους. Από την ηλικία των 6 μηνών (πολλές φορές και νωρίτερα) θα διαπιστώσει κάποιος ότι κάνουν προσπάθειες είτε να καταφέρουν να φτάσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, είτε να το κρατήσουν στα χέρια τους προκειμένου να παίξουν. Όλοι αυτοί οι χειρισμοί λοιπόν που συμβαίνουν συνεχώς είναι καλό να ενθαρρύνονται καθώς αποτελούν τη βάση στον έλεγχο των αντικειμένων στην προσχολική τους ηλικία. Παράλληλα, δε πρέπει να μας διαφεύγει ότι η κίνηση που προσφέρει το παιχνίδι στο παιδί είναι μια καλή στρατηγική στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, που μαστίζει τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά μικρής ηλικίας.
Παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κινητική ανάπτυξη
Σίγουρα κάθε παιχνίδι έχει να δώσει και κάτι διαφορετικό στο παιδί που παίζει μαζί του. Υπάρχουν όμως κάποια παιχνίδια που και θα διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους αλλά θα δώσουν κι ένα παραπάνω ερέθισμα στη κινητική ανάπτυξη τους και στην απόκτηση σωστών προτύπων κίνησης. Πρώτο και κύριο και μια αγαπημένη ασχολία όλων των παιδιών είναι το τρέξιμο είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω απ’αυτό. Όσο απλό και να μας φαίνεται είναι πολύ σημαντικό καθώς περιλαμβάνει συνεχόμενες μεταβολές ταχύτητας, συντονισμό, ισορροπία και αυξημένα επίπεδα κίνησης. Πολύ σημαντικό είναι το τρέξιμο να πραγματοποιείται και σε διαφορετικές επιφάνειές (στρώμα, χαλί, γρασίδι) και γύρω από ασφαλή στατικά αντικείμενα, έτσι τα ερεθίσματα πολλαπλασιάζονται και το παιδί εξοικειώνεται με καταστάσεις που θα συναντάει συνεχώς στη καθημερινότητα του. Ένα ακόμη πολύ ωφέλιμο παιχνίδι είναι το γνωστό σε όλους σχοινάκι όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την ηλικία των 3-4 ετών, καθώς προάγει τη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, το συντονισμό, την ισορροπία, την ακρίβεια.
Αρκετά δημοφιλή και ευεργετικά για την κινητική ανάπτυξη και όχι μόνο είναι τα παιχνίδια με χρωματιστά μπαλόνια. Μια δραστηριότητα που μπορούν να συμμετέχουν και οι γονείς και είτε προσπαθείτε να τα πιάσετε είτε τα πετάτε ο ένας στον άλλον. Επίσης, μπορούν οι γονείς να δημιουργήσουν ένα οχυρό με τα παιδιά τους (με σεντόνια, μαξιλάρια) ώστε έτσι να βελτιώνουμε παίζοντας τα αντανακλαστικά των παιδιών, την ισορροπία τους και την αντίληψη τους. Δε πρέπει να ξεχνάμε το χορό και τη μουσική. Βάλτε τα αγαπημένα τραγούδια του παιδιού, παιδικά ή μη, χορέψτε και τραγουδήστε μαζί του.
Κινητική ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας
Εξίσου σημαντική είναι η κινητική ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, ο έλεγχος των μικρότερων ομάδων μυών που συνηθίζουμε να αγνοούμε. Ας ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά να σπρώχνουν, να τραβάνε αντικείμενα, να σκαρφαλώνουν σε καναπέδες και να ιππεύουν παιχνίδια. Τα παιχνίδια με πηλό, πλαστελίνη ή πλαστικά εργαλεία και τουβλάκια θα βελτιώσουν την κινητική ανάπτυξη της άκρας χείρας και τα παιδιά θ′αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των μικροαντικειμένων. Στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας θα βοηθήσει και η ζωγραφική είτε με πινέλα είτε με μολύβια, όπου επιπλέον θα βελτιώσει και την αντίληψη του παιδιού και θα ξυπνήσει τη φαντασία.