Ναύπλιο: Ειδικός σχεδιασμός για τη πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες

πρόσβαση των ΑμεΑ
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Tα τελευταία χρόνια η πρόσβαση των ΑμεΑ έγινε αντικείμενο κοινού προβληματισμού. Παρατηρείται πως τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν προβλήματα “προσβασιμότητητας” σε δομές και υπηρεσίες. Στερούνται σημαντικά πράγματα λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε περιβάλλοντα. Σήμερα, τα ζητήματα της αναπηρίας καθίστανται ως αναπόσπαστο μέρος των στρατηγικών της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπογραμμίζεται η σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Είναι γεγονός πως η πρόσβαση των ΑμεΑ σε χώρους που προορίζονται για δημόσια χρήση αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν ενδείκνυται σε κοινωνίες που προωθούν την ισότητα και συμβάλλουν στην εξάλειψη κοινωνικών διακρίσεων. Έτσι επιβάλλεται η πρόσβαση των ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους. Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί πως ήδη διασφαλίζεται  η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ σε παραλίες.

σεβασμός στη διαφορετικότητα
Πηγή εικόνας: prasinoi.gr

Τα άτομα με Αναπηρία βιώνουν μια έντονη διάκριση αναφορικά με τον τρόπο οργάνωσης των παραλιών. Επισημαίνεται πως δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα στις παραλίες. Έτσι, οργάνωναν τα ταξίδια τους ακολουθώντας πιο περιοριστικό πλάνο. Γιατί να μην εφαρμόζονται οι κατάλληλες πολεοδομικές διατάξεις για τα ΑμεΑ που να διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση; Η πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα δεν θα έπρεπε είναι ένα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα; Οι εν λόγω ισχυρισμοί εισακούστηκαν. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνονται μέτρα για την προαγωγή της πλήρους απόλαυσης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Άρχισαν ήδη από το 2016 να δημιουργούνται υποδομές για ΑμεΑ.

Ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης στο Ναύπλιο

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στο Ναύπλιο δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα για τα ΑμεΑ. Τα συστήματα πρόσβασης θα είναι διαθέσιμα στις παραλίες Καραθώνας, Κονδυλίου, Πλάκας Δρεπάνου και Τολού. Ο σχεδιασμός αυτός εξασφαλίζει την ισότιμη και απεριόριστη πρόσβαση των ΑμεΑ.  Τα άτομα με αναπηρία που βρέθηκαν στη παρουσίαση του ολοκληρωμένου συστήματος πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα εξέφρασαν το θαυμασμό τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου το δοκίμασε. Ανέφερε πως είναι «εξαιρετικό και εύκολο στη χρήση του»

Διαβάστε επίσης  Μπορεί να προβλεφθεί η δυσλεξία;
πρόσβαση των ΑμεΑ
Πηγή εικόνας: amea-care.gr

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων μετά το πέρας της παρουσίασης πρόσθεσε:

« Βρισκόμαστε σήμερα στην παραλία της Πλάκας, σε μία από τις τέσσερις παραλίες με γαλάζια σημαία, στις οποίες ο Δήμος Ναυπλιέων τοποθέτησε τα ολοκληρωμένα συστήματα πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία. Θεωρώ ότι για εμάς στον Δήμο Ναυπλιέων, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα να ξέρει όλος ο κόσμος ότι οι παραλίες μας είναι προσβάσιμες άρα και φιλικές προς τα Άτομα με Αναπηρία. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα Άτομα με Αναπηρία, μας χαρακτηρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος ως κοινωνία. Αυτό που είχαμε υποσχεθεί ότι η Επόμενη Μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, φαίνεται από τις κινήσεις που κάνουμε. Σίγουρα δεν σταματάμε εδώ, υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν και θα γίνουν, σε ότι αφορά την πρόσβαση των ΑμεΑ και την ίση μεταχείριση από την κοινωνία μας».

Advertising

Advertisements
Ad 14
πρόσβαση των ΑμεΑ
Πηγή εικόνας: dikaiologitika.gr

Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ. Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υποστηρίζεται πως ο κάθε άνθρωπος έχει την ηθική υποχρέωση να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, χωρίς καμία διάκριση. Σήμερα, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Το κράτος και οι πολίτες συμβάλλουν σημαντικά στην εδραίωση και ανάπτυξη του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Διασφαλίζεται ο σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας και της αυτονομίας των ΑμεΑ. Πολλοί Δήμοι, πλέον, έχουν χρηματοδοτηθεί για να εξασφαλίζουν τη πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες. Τα ΑμεΑ δεν αποτελούν μία ξεχωριστή ομάδα στη κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνιών που καλλιεργούν το πνεύμα της συλλογικότητα και της αλληλεγγύης και πάει ενάντια σε προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Διαβάστε επίσης  Το μοντέλο της ασυμφωνίας στη δυσλεξία

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

ΑμεΑCare (2020). Ναύπλιο: Προσβάσιμες οι παραλίες για τα Άτομα με Αναπηρία. Ανακτήθηκε από www.amea-care.gr (τελευταία πρόσβαση 02/09/2020).

Newsitamea(2020). Οι παραλίες του Δήμου Ναυπλιέων είναι προσβάσιμες και φιλικές για τα Άτομα με Αναπηρίες. Ανακτήθηκε από www.newsitamea.gr (τελευταία πρόσβαση 02/09/2020).

Advertising

 

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Conclave

Conclave: Ο καθολικισμός στο απόσπασμα

Το “Conclave” είναι ένα πολιτικό θρίλερ του 2024, σε
Θιουδάδ Ρεάλ

Θιουδάδ Ρεάλ: ταξίδι στα χνάρια του Δον Κιχώτη

H Θιουδάδ Ρεάλ, είναι στο κάμπο Καλατράβα της Ισπανίας, στο