Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές
Παιδιά με ΑΓΔ
Η ΑΓΔ είναι μια από τις πιο συχνές αναπτυξιακές διαταραχές η οποία επηρεάζει περίπου 1 στα 14 παιδιά στο νηπιαγωγείο. Η ΑΓΔ είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας που παρεμβαίνει στη μάθηση, την κατανόηση και τη χρήση της γλώσσας. Αυτές οι γλωσσικές δυσκολίες δεν εξηγούνται από άλλες παθήσεις, όπως η απώλεια της ακοής ή ο αυτισμός, ή από τις συνθήκες, όπως η έλλειψη έκθεσης στη γλώσσα. Η ΑΓΔ μπορεί να επηρεάσει την ομιλία, την ακουστική ακρόαση, την ανάγνωση και τη γραφή ενός παιδιού. Η ΑΓΔ έχει επίσης ονομαστεί ειδική γλωσσική δυσλειτουργία, γλωσσική καθυστέρηση ή αναπτυξιακή δυσφασία, παλαιότερα.
Παιδιά με γλωσσική διαταραχή
Για κάποια παιδιά, η γλωσσική διαταραχή είναι μέρος μιας συνυπάρχουσας βιοϊατρικής κατάστασης. Η ομάδα CATALISE συστήνει ότι ο όρος Γλωσσική Διαταραχή θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τα παιδιά τα οποία έχουν δύο κύρια χαρακτηριστικά:
- Πρώτον, έχουν σοβαρά γλωσσικά προβλήματα τα οποία οδηγούν σε λειτουργικά προβλήματα με την επικοινωνία και/ή την εκπαιδευτική πρόοδο (π.χ., προβλήματα με την επεξεργασία των πληροφοριών, την ανάγνωση ή την ανάκληση πληροφοριών).
- Δεύτερον, αυτά τα γλωσσικά προβλήματα δεν είναι πιθανό να επιλυθούν από μόνα τους, αλλά είναι πιο πιθανό να επιμείνουν στον χρόνο. Τα γλωσσικά προβλήματα των παιδιών είναι πιθανό να μην έχουν επιλυθεί μέχρι τα 5 έτη της ζωής.
Η γλωσσική διαταραχή των παιδιών μπορεί να συνδέεται με:
- Tη διανοητική αναπηρία
- Tη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)
- Kάποια γνωστή γενετική κατάσταση (π.χ., το σύνδρομο Down ή το σύνδρομο Klinefelter)
- Tη νευροαισθήτηρια απώλεια της ακοής
- Tην εγκεφαλική βλάβη ή την εγκεφαλική παράλυση, μεταξύ άλλων.
Η ομάδα CATALISE συστήνει επίσης ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι αυτά τα παιδιά ότι έχουν μια γλωσσική διαταραχή, αλλά ότι είναι πιθανό να χρειάζονται μια παρέμβαση που λαμβάνει υπόψη τις άλλες δυσκολίες που εκδηλώνονται μαζί με τη γλωσσική διαταραχή.
Advertising
Ευρήματα
- Το προσληπτικό λεξιλόγιο και οι προσληπτικές δοκιμασίες έδειξαν τα μικρότερα μεγέθη επίδρασης σε σύγκριση με το εκφραστικό λεξιλόγιο, τη γραμματική, τον εκφραστικό και προσληπτικό λόγο και τις εκφραστικές δοκιμασίες·
- Η διάρκεια της παρέμβασης: Oι μεγαλύτερες συνεδρίες οι οποίες διεξήχθησαν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν πιο ωφέλιμες από τις σύντομες συνεδρίες και τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις.
Βιβλιογραφία
Donolato, E., Toffalini, E., Rogde, K., Nordahl-Hansen, A., Lervåg, A., Norbury, C., & Melby-Lervåg, M. (2023). Oral language interventions can improve language outcomes in children with neurodevelopmental disorders: A systematic review and meta-analysis. Campbell systematic reviews, 19(4), e1368. https://doi.org/10.1002/cl2.1368