
Η ζωγραφική αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης και δημιουργικότητας. Κάθε ζωγραφιά μιλάει. Στη ζωγραφική ο άνθρωπος μπορεί και αποτυπώνει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του. Κάθε ζωγραφιά αντικατοπτρίζει το εσωτερικό του κόσμο. Η επιλογή χρωμάτων, η δεξιοτεχνία με το πινέλο, ο τρόπος που απεικονίζονται πρόσωπα και πράγματα αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη προσωπικότητα του ατόμου, τις ιδέες του και τις επιθυμίες του.
Αξίζει να σημειωθεί πως παγκοσμίως αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες σε διάφορους καιρούς μέσα από τη ζωγραφική τοποθετούνταν κοινωνικά και πολιτικά. Μέσω της τέχνης εξωτερίκευαν τη δική τους αντίληψη για την πραγματικότητα και τον κόσμο. Η ίδια επιθυμία καλλιεργήθηκε από άτομα με σοβαρή αναπηρία που δεν δύναται να χρησιμοποιήσουν το χέρι τους στη ζωγραφική. Μήπως τελικά τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στη δύναμης της θέλησης και της αποφασιστικότητας;
Γνωρίζοντας τα άτομα που ζωγραφίζουν με το στόμα και το πόδι

Τα άτομα με σωματική αναπηρία ανέπτυξαν ένα σπουδαίο ταλέντο. Κατάφερναν να ζωγραφίζουν με το στόμα και το πόδι. Όχι μόνο μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη πρόκληση αλλά διέπρεψαν σε μεγάλο βαθμό. Σημαντικό ορόσημο για την ανάδειξη ατόμων με τις συγκεκριμένες ικανότητες ζωγραφικής ήταν η Διεθνής Ένωση Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι. Η Ένωση απαρτίζεται από άτομο με σωματική αναπηρία με καλλιτεχνική έφεση και ζήλο για τη ζωγραφική. Προσπάθησαν μέσω της Ένωσης να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη, εφόσον οδήγησαν τα έργα τους σε πωλήσεις. Ακόμη, δεν περιορίστηκαν μόνο στο να πάρουν αλλά προτίμησαν και να δώσουν. Αναφέρεται πως τα μέλη της Ένωσης παρείχαν υλική και ηθική υποστήριξη σε άτομα με παρόμοια σωματικά προβλήματα. Αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση των ατόμων να κάνουν πράξη την επιθυμία τους, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να αποκαλύψουν πως δεν υπάρχει εμπόδιο στη θέληση.

Αξίζει να αναφερθεί το εξής: Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος διοργανώνονταν κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής με απώτερο σκοπό την ανάδειξη των ταλέντων των ανθρώπων αυτών που διακρίνονται για τη χαρισματικότητά τους. Σε μία εκδήλωση στη Βέροια ήταν προσκεκλημένος ο δήμαρχος της πόλης κ. Κώστας Βοργιαζίδης. Ο ίδιος αναφερόμενος στο σπουδαίο ζωγράφο Τριανταφύλλου Ηλιάδη που εφαρμόζει τις τεχνικές ζωγραφικής με το στόμα και το πόδι είπε:
«Η έκθεση ζωγραφικής του κ .Τριανταφύλλου Ηλιάδη αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αγωνιστικότητας, πείσματος και ταλέντου του καλλιτέχνη, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης για τον καθένα από μας».
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως τα άτομα αυτά αποτελούν σημαντικά πρότυπα σε ανθρώπους που ισχυρίζονται αβίαστα πως δεν είναι ικανοί να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους. Σε ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση που υποκινούνται από μια πλάνη που λέει πως δεν μπορείς να το κάνεις. Άνθρωποι με αναπηρία διέπρεψαν στη ζωγραφική, τη μουσική και την επιστήμη. Παραολυμπιονίκες κατήργησαν κάθε είδους εμπόδιο ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών. Αυτοί τα κατάφεραν και μαζί τους μπορούμε και εμείς.