Χρονολογικό ή λειτουργικό βιογραφικό; Ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα;

Η σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού σημειώματος είναι το πρώτο και ίσως το πιο καθοριστικό βήμα για να βρεις δουλειά. Γνωρίζεις, όμως, πως το τι είναι σωστό για εσένα εξαρτάται (και) από την επαγγελματική πορεία και τους στόχους σου;

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αφιερώνουν συνήθως λίγα δευτερόλεπτα για να αποφασίσουν αν το βιογραφικό σου αξίζει να μελετηθεί περισσότερο, για να έχεις την ευκαιρία να περάσεις στο στάδιο της συνέντευξης. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, το «σκανάρουν» στα γρήγορα για να δουν αν περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία που αναζητούν.

Ακριβώς γι’ αυτό, η δομή του βιογραφικού παίζει τεράστιο ρόλο. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι η παρουσίαση των δυνατών σου χαρακτηριστικών τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας σου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι βιογραφικού ανάμεσα στους οποίους μπορείς να επιλέξεις: το χρονολογικό και το λειτουργικό. Ποιο ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου προφίλ και στις επαγγελματικές σου επιδιώξεις;

Θα δούμε τη δομή κάθε τύπου, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, ώστε να επιλέξεις το βιογραφικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και μπορεί να σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη θέση που ονειρεύεσαι.

Χρονολογικό βιογραφικό

Το χρονολογικό είναι το πιο γνωστό και συνηθισμένο είδος βιογραφικού. Είναι, επίσης, αυτό που αναμένει να αντικρίσει ο εργοδότης. Οργανώνεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά και πυρήνας του είναι η επαγγελματική εμπειρία σου.

Η δομή του

Ξεκινάει με τα προσωπικά στοιχεία (απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και το email σου) και ακολουθούν:

Διαβάστε επίσης  Θεσεις εργασιας στην Αγγλια: Όλες οι θέσεις που «άνοιξαν» την τελευταία εβδομάδα
Advertising

  • Προφίλ: Μια μικρή παράγραφος-περίληψη της εμπειρίας και των κομβικών σου δεξιοτήτων.
  • Επαγγελματική εμπειρία: Οι προηγούμενες θέσεις εργασίας σου, από την πιο πρόσφατη στην παλαιότερη. Η ενότητα περιλαμβάνει βασικά στοιχεία (τίτλος θέσης, εταιρεία, τόπος και περίοδος απασχόλησης), μαζί με σύντομες περιγραφές των κύριων αρμοδιοτήτων και επιτευγμάτων σου.
  • Εκπαίδευση: Πάλι με αντίστροφη χρονολογική σειρά, καταγράφεις τα στοιχεία εκπαίδευσης (τίτλο σπουδών, εκπαιδευτικό ίδρυμα, τόπο και διάστημα φοίτησης). Αν δεν έχεις εμπειρία, εμπλουτίζεις την ενότητα με σημαντικά μαθήματα, εργασίες, υποτροφίες, συμμετοχή σε ομαδικά projects, ακαδημαϊκές διακρίσεις και τυχόν πρακτική άσκηση.
  • Ξένες γλώσσες: Δηλώνεις όποιες/όσες γνωρίζεις, σημειώνοντας και το επίπεδο της γλωσσομάθειάς σου.
  • Δεξιότητες: Φτιάχνεις δύο λίστες με τις πιο σημαντικές τεχνικές και προσωπικές δεξιότητές σου (στις πρώτες συμπεριλαμβάνονται και οι ψηφιακές δεξιότητες).
  • Επιπλέον πληροφορίες: Ανάλογα με τον χώρο που απομένει (στόχος είναι να μην ξεπεράσεις τις δύο σελίδες), μπορείς να προσθέσεις επιμορφωτικά προγράμματα, εθελοντική δράση, χόμπι και συστάσεις. Κριτήριο επιλογής αποτελεί το ποιες πληροφορίες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την υποψηφιότητά σου.

Πλεονεκτήματα

Τα κύρια πλεονεκτήματα του χρονολογικού βιογραφικού:

  • Είναι εύκολο στην ανάγνωση. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη δομή και μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα τα στοιχεία που αναζητούν.
  • Είναι ιδανικό για άτομα με σταθερή σταδιοδρομία. Η χρονολογική καταγραφή αναδεικνύει την εξέλιξη όποιου/-ας έχει συνεχόμενη πορεία στον ίδιο κλάδο.
  • Είναι το πιο φιλικό προς τα ATS (Applicant Tracking Systems). Η κλασική δομή του επιτρέπει σε αυτά τα συστήματα να εντοπίσουν ευκολότερα τις λέξεις-κλειδιά που ψάχνουν.

Μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματά του, αντίστοιχα, συνοψίζονται σε:

  • Αποκαλύπτει τα κενά στην πορεία σου, όπως επίσης και τις συχνές αλλαγές δουλειάς.
  • Εστιάζει περισσότερο στην επαγγελματική σταθερότητα και λιγότερο στη συνολική αξία, κάτι που μπορεί να μην αντικατοπτρίζει πλήρως τις πραγματικές σου ικανότητες.
  • Δεν δίνει αρκετό χώρο στις μεταβιβάσιμες δεξιότητες, οι οποίες μπορεί να έχουν αποκτηθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα αλλά να είναι σημαντικές για τη θέση.
Διαβάστε επίσης  Βγάλε χρήματα από την ιστοσελίδα σου προβάλλοντας αγγελίες θέσεων εργασίας

Λειτουργικό βιογραφικό

Το λειτουργικό είναι ένα είδος βιογραφικού που έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Η βασική διαφορά του είναι ότι δεν εστιάζει στη χρονολογική καταγραφή της επαγγελματικής πορείας. Εδώ οι προβολείς πέφτουν στις δεξιότητές σου, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα του.

Η δομή του

Ξεκινάει επίσης με τα προσωπικά σου στοιχεία και ένα προφίλ που δίνει έμφαση στις δεξιότητες αντί στην εργασιακή εμπειρία. Ακολουθούν:

Advertising

  • Δεξιότητες: Αποτελούν την κεντρική ενότητα και δεν παρατίθενται ως μία απλή λίστα. Τις ομαδοποιείς σε υποενότητες (π.χ., Επικοινωνιακές δεξιότητες) και παραθέτεις παραδείγματα και επιτεύγματα που τις τεκμηριώνουν.
  • Επαγγελματική εμπειρία: Κάνεις σύντομη αναφορά, σημειώνοντας μόνο τίτλο θέσης και εταιρεία και αποφεύγοντας να δηλώσεις περίοδο απασχόλησης.
  • Εκπαίδευση: Την προσθέτεις όπως και στο χρονολογικό, με τη διαφορά ότι ο λόγος για τον οποίο θα εμπλουτίσεις την ενότητα είναι πως οι σπουδές σου σχετίζονται με τη θέση που διεκδικείς.
  • Άλλες πληροφορίες: Για τις ξένες γλώσσες και τις επιπλέον πληροφορίες, ισχύει ό,τι και στο χρονολογικό βιογραφικό.

Πλεονεκτήματα

Τα προφανή του πλεονεκτήματα είναι:

  • Εστιάζει στις δεξιότητες και όχι στην εμπειρία, δίνοντάς σου την ευκαιρία να διεκδικήσεις θέσεις και χωρίς να έχεις σχετική προϋπηρεσία.
  • Δεν αποκαλύπτει τα κενά στην καριέρα σου ή το συχνό job-hopping.
  • Κάνει ευκολότερη την ανάδειξη δεξιοτήτων που έχεις αποκτήσει ή καλλιεργήσει στο πλαίσιο εθελοντισμού ή από τα χόμπι σου.

Μειονεκτήματα

Στον αντίποδα, τα βασικά του μειονεκτήματα είναι:

  • Είναι λιγότερο οικείο στους υπευθύνους προσλήψεων και μπορεί να τους ξενίσει.
  • Δεν δείχνει σαφώς την επαγγελματική εξέλιξη και ενδέχεται να θεωρηθεί ως προσπάθεια απόκρυψης πληροφοριών.
  • Είναι λιγότερο φιλικό προς τα συστήματα ATS, καθώς η απουσία χρονολογικής σειράς μπορεί να δυσκολέψει την αναγνώριση σημαντικών πληροφοριών.
Διαβάστε επίσης  100 επιχειρηματικές ιδέες για εσάς που θέλετε να γίνετε αφεντικά του εαυτού σας!

Ποιο βιογραφικό σού ταιριάζει;

Η απάντηση, εντέλει, εξαρτάται από το σε ποιο στάδιο της καριέρας σου βρίσκεσαι και σε τι στοχεύεις. Με βάση όσα παραθέσαμε, το χρονολογικό βιογραφικό είναι πιο κατάλληλο για:

  • Επαγγελματίες με σταθερή πορεία και εμπειρία στον ίδιο κλάδο.
  • Άτομα που θέλουν να δείξουν την εξέλιξή τους σε έναν συγκεκριμένο τομέα.
  • Όποιον/-α κάνει αίτηση εργασίας σε παραδοσιακή εταιρεία ή σε επιχείρηση που είναι πιθανό να χρησιμοποιεί ATS για την πρώτη διαλογή των βιογραφικών.

Αντίστοιχα, το λειτουργικό βιογραφικό ενδείκνυται για:

Advertising

  • Επαγγελματίες που επιθυμούν να κάνουν αλλαγή καριέρας και ποντάρουν στις δεξιότητές τους.
  • Άτομα χωρίς επαγγελματική εμπειρία ή με μεγάλα κενά απασχόλησης.
  • Όποιον/-α έχει αλλάξει πολλές δουλειές, σε μικρά χρονικά διαστήματα, και ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να μην «γράψει» καλά στο βιογραφικό του.

Σε γενικές γραμμές, αν ακολουθείς σταθερή πορεία, το χρονολογικό βιογραφικό είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Αν, από την άλλη, θέλεις να δώσεις έμφαση στις δεξιότητές σου και όχι στις ημερομηνίες, το λειτουργικό βιογραφικό μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις.

Η επιλογή είναι δική σου. Αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία, σύγκρινέ τα με τις απαιτήσεις της θέσης που επιθυμείς και επίλεξε τη μορφή που πιστεύεις ότι μπορεί να σου ανοίξει ευκολότερα την πόρτα στη συνέντευξη!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μερικοί Το Προτιμούν Καυτό: άκρως χολιγουντιανό και κυρίως…διαχρονικό!

Έχεις τελειώσει όλο το Netflix και δεν βγαίνουν τα λεφτά
η εποχή των κερασιών

Η εποχή των κερασιών, ένα ρομαντικό μυθιστόρημα για όσους πιστεύουν στην αγάπη

«Η εποχή των κερασιών» είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που