Tips: Buying Guide of your first DSLR Camera

dslr-camera

Έχεις αγαπήσει τη φωτογραφία και σκέφτεσαι την αγορά της πρώτης σου φωτογραφικής μηχανής; Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει.

Αρχικά φίλε ή φίλη  θα σου πω κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου. Η ενασχόληση με τη φωτογραφία απαιτεί θέληση για γνώση και εξέλιξη, ώστε να μάθεις τη νέα σου φίλη. Ακριβώς, η σχέση σου με φωτογραφική σου μηχανή θα πάρει διαστάσεις ανθρώπινες  καθώς θα τη φροντίζεις και θα μελετάς διαρκώς τις δυνατότητές της για να πορεύεστε μαζί βγάζοντας τις φωτογραφίες που θέλετε. Σίγουρα θα γνωρίζεις και για το κόστος  του εξοπλισμού. Θα σου πρότεινα λοιπόν να φερθείς έξυπνα και μεθοδικά οπότε ξεκίνα από τα χαμηλά ώστε να μην προβείς σε μία αγορά εξοπλισμού με απαιτήσεων και μεγάλου κόστους. Εκεί έξω υπάρχουν πολλές κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών για τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Η κατηγορία που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες ενός φωτογράφου είναι οι dslr μηχανές και σχετικά με αυτές θα σου μιλήσω. Ως αρχάριος φωτογράφος θα δυσκολεύεσαι στην αγορά μιας dslr αφού δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά δε θα πρέπει να σε τρομάζει.

Let’s start!

Advertising

Advertisements
Ad 14

1. Τί χρήση θα κάνεις με την κάμερα σου;

Πριν προβείς στην αγορά σκέψου τί θα κάνεις με την κάμερά σου. Αυτό που σε ενδιαφέρει δηλαδή είναι το βάρος της για αυτό πρόσεξε ώστε να μην σε κουράζει στο μέλλον.  Όσο σε ενδιαφέρει το βάρος της άλλο τόσο σε νοιάζει και ο όγκος της, οπότε πριν την αγοράσεις πήγαινε στο κατάστημα και πιάσε την να δεις αν σου ταιριάζει. Βεβαιώσου ότι έχεις εύκολη πρόσβαση στα χειριστήρια και ότι το grip΄΄κάθεται΄΄ σωστά στο χέρι σου. Με άλλα λόγια θα πρέπει να νιώθεις άνετα με τον εξοπλισμό σου.

Διαβάστε επίσης  Αφιερώματα: O ΄΄αποφασιστικός΄΄ Henri Cartier-Bresson

2. Πόσα χρήματα να δώσεις;

Ξεκίνησε προσδιορίζοντας το χρηματικό ποσό που μπορείς  να διαθέσεις! Οι σημερινές dslr ξεκινούν από 300 ευρώ μαζί με κάποιο φακό που θα σε βοηθήσουν σίγουρα στα πρώτα σου βήματα στον κόσμο της φωτογραφίας.

Advertising

3. Από πού θα την αγοράσεις;

Μια καλή έρευνα αγοράς είναι αυτό που θα σου προσφέρει και την πιο κοντινή τιμή στο budget σου.  Το δεύτερο που σε νοιάζει είναι η αξιοπιστία οπότε καταστήματα αμιγώς φωτογραφικού εξοπλισμού θα σε βοηθήσουν πολύ περισσότερο. Το προσωπικό τους είναι ΄διαβασμένο΄ δηλαδή γνώστες οι οποίοι θα απαντήσουν στις όποιες ερωτήσεις σου και κατά την αγορά και μετά. Ακόμη, μην ξεχάσεις  η κάμεράς σου να συνοδεύεται κι από την εγγύησή της.

4. Μην κολλάς στην μάρκα:

Οι εταιρίες που υπάρχουν ήδη Nikon, Canon, Pentax, Olympus και Sony είναι χρόνια στο χώρο (με εξαίρεση την Sony)  και όλες προσφέρουν φωτογραφικές μηχανές για όλα τα επίπεδα και αξιόλογους φακούς. Οι πιο εμπορικές εταιρίες βέβαια είναι η Nikon και την Canon. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις εσύ έιναι η μηχανή σου να σε καλύπτει από τα χαρακτηριστικά της  σα γνώμονα κι όχι από τη μάρκα. Άρα, μην κολλάς στη μάρκα και μπαίνεις ανάμεσα σε  Nikonάκηδες και Canonάκηδες βρες αυτό που ζητάς και σε βολεύει για αρχή!

Advertising

5. Full frame vs  DX

Υπάρχουν δύο ειδών DSLR μηχανές  οι  Full Frame ή FX όπου έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια αισθητήρα από τον APS-C αισθητήρα και οι DX  ΄΄κομμένου΄΄  αισθητήρα οι οποίες  αποτελούν τα πιο ερασιτεχνικά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών. Οι μηχανές με Full Frame αισθητήρα παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα π.χ λιγότερο ψηφιακό θόρυβο σε υψηλά ISO, παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις  μία μηχανή με Full Frame αισθητήρα  διότι η τιμή της ξεκινά από τα 1.500 ευρώ ενδεικτικά μόνο το σώμα και οι φακοί της επίσης είναι αρκετά ακριβοί. Σε έναν  αρχάριο η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων μηχανών δεν θα φανεί, διότι  το ζητούμενο είναι η  εκμάθηση των φωτογραφικών τεχνικών και αυτό δεν το επηρεάζει καθόλου. Άρα μαθαίνεις φωτογραφία άνετα και με μία μηχανή των 300 ευρώ με APS-C αισθητήρα.

Διαβάστε επίσης  Beatlemania: το πρόσωπο της εμμονής των 60s

6. Διάλεξε το σωστό φακό ή φακούς:

Όσο σημαντικό είναι το σώμα της μηχανής σου άλλο τόσο και περισσότερο είναι ο φακός. Επομένως σκέψου καλά αν θα χρειαστείς εκτός από τον φακό του κιτ κάποιο φακό έξτρα ή αν θέλεις να αγοράσεις μόνο το σώμα της μηχανής και τον φακό της επιλογής σου χωριστά. Στα κιτ των μηχανών οι εταιρείες δίνουν συνήθως zoom φακούς με εύρος εστιακού μήκους 18-55mm ή 18-105mm, δηλαδή φακούς που ξεκινάνε από ευρυγώνιες λήψεις και προσφέρουν 3x ή 6x zoom. Δοκίμασε λοιπόν τον κιτ φακό κι αν νομίζεις ότι το zoom δεν σου φτάνει, σκέψου την αγορά και ενός τηλεφακού. Θα βρεις τηλεφακούς με εύρος εστιακού μήκους 55-200mm ή 70-300mm σε τιμές προσιτές, (προτίμησε κάποιον με σταθεροποίηση για λιγότερες κουνημένες φωτογραφίες). Ακόμη να θυμάσαι ότι οι φακοί των κιτ δεν είναι φωτεινοί διότι το μέγιστο διάφραγμα που προσφέρουν είναι f/4.5, 5.6 (όσο πιο χαμηλό είναι το f νούμερο τόσο πιο φωτεινός είναι ένας φακός). Έτσι αν τα θέματά σου δημιουργούνται σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, τότε σκέψου  την αγορά ενός έξτρα prime φακού όπως π.χ. ενός 50mm f/1.8 (prime λέγονται οι φακοί με σταθερό εστιακό μήκος οι οποίοι έχουν μεγάλο διάφραγμα, F/2.8, F/1.8, F/1.4).

Advertising

7. Μην κολλάς ούτε στα megapixels

Οι DSLR μηχανές σήμερα είναι σε υψηλότατα επίπεδα  όσο αναφορά τα megapixels τους οπότε μη σε νοιάζουν. Η αναλυσή τους δεν παίζει ρόλο όποια κι αν είναι 12, 16 ή 24 megapixels. Για να γνωρίζεις τα  πολλά megapixels παίζουν ρόλο στην εκτύπωση φωτογραφιών σε μεγάλα μεγέθη και όταν θελήσουμε να κόψουμε ψηφιακά και να κρατήσουμε ένα κομμάτι από μια φωτογραφία (crop). Κροπάροντας μία φωτογραφία “πετάμε” μερικά pixel και για αυτό όσο περισσότερα έχουμε, τόσο το καλύτερο. Έτσι με μια σημερινή dslr από 12 και πάνω megapixels καλύπτεσαι.

Διαβάστε επίσης  6 από τους σημαντικούς φωτογράφους του κόσμου

8. Σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις στο νου σου:

– ISO, η ρύθμιση του επιπέδου ευαισθησίας της μηχανής σου για το πως θα διαχειριστεί το διαθέσιμο φως.

Advertising

– το πόσο γρήγορα εστιάζει (σε συνδυασμό με τον φακό της).

– πόσα σημεία προσφέρει το σύστημα αυτόματης εστίασης.

– το πόσο γρήγορα βγάζει συνεχείς φωτογραφίες (καρέ το δευτερόλεπτο=fps), χαρακτηριστικό που βοηθάει στην φωτογράφιση γενικά κινούμενων θεμάτων

– η αυτονομία της, δηλαδή πόσες φωτογραφίες βγάζει με μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας της.

Advertising

– οι δυνατότητες της στη λήψη video (μέγιστη ανάλυση λήψης, εστίαση κατά τη λήψη, δυνατότητα manual ρυθμίσεων κατά τη λήψη). Οι περισσότεροι φωτογράφοι δεν χρησιμοποιούν την dslr τους για λήψη video αλλά ποτέ δε ξέρεις.

9. Ρώτησε για την εγγύηση καλής λειτουργίας του εξοπλισμού σου:

Φρόντισε να ρωτήσεις πόσα χρόνια εγγύηση δίνουν οι  εταιρείες για τις μηχανές τους. Βεβαιώσου ότι η μηχανή που θα αγοράσεις έχει εγγύηση της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ακόμα ζήτα πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται αν προκύψει κάποιο πρόβλημα με τη μηχανή σου.

10. Θυμήσου:

Advertising

Φύλαξε το κουτί της φωτογραφικής σου μηχανής όσο διαρκεί η εγγύηση της, το χαρτί της εγγύησης με τη σφραγίδα από το κατάστημα και την απόδειξη αγοράς.

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα.
Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα.
Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία.
Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Υψηλό IQ και σχολική απόδοση

Το παρόν άρθρο Συνδέεται το υψηλό IQ με τη σχολική
Λήμνια Γη: το περιβόητο φάρμακο της αρχαιότητας

Λήμνια Γη: το περιβόητο φάρμακο της αρχαιότητας

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, βρίσκεται ένα νησί – διαμάντι της Ελλάδας,