Παραδοσιακό Πολίτικο Κιουνεφέ

Παραδοσιακό Πολίτικο Κιουνεφέ
Πηγή : www.yemektekeyifvar.com

Κιουνεφέ ή κιουνφέ είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι. Τρεις τουρκικές πόλεις (η Αντιόχεια, τα Άδανα και η Μερσίνη) διεκδικούν την πατρότητά του, ωστόσο παραλλαγές του γλυκού συναντώνται σε όλο τον αραβικό κόσμο. Ανάλογα με την περιοχή, για τη γέμισή του κιουνεφέ χρησιμοποιούνται διαφορετικά τυριά. Ένα από τα πιο δημοφιλή στις τουρκικές εκδοχές του είναι το ντιλ πεϊνιρί (dil peyniri), ένα σχετικά ανάλατο, απαλό αγελαδινό τυρί που λιώνει ιδανικά. Συνήθως, πάντως, η μορφή στην οποία το βρίσκουμε στην Πόλη είναι η εξής: ένα μικρό ταψάκι από κανταΐφι, με μπόλικο αγελαδινό βούτυρο, ξεροψημένο, σιροπιασμένο και γεμισμένο με κάποιο μαλακό, ανάλατο, μαστιχωτό τυρί. Αξιοσημείωτο είναι ότι τρώγεται ζεστό εώς και καυτό ώστε να μην προλάβει να παγώσει και να σφίξει το τυρί στο εσωτερικό.

Συνταγή για παραδοσιακό Πολίτικο κιουνεφέ

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (½ κιλό)
  • 150 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας λιωμένο
  • 400 γραμμάρια τυρί dil peyniri ή (ανθότυρο, τυρί κρέμα, μοτσαρέλα ή μαλακή μυζήθρα)
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
  • ½ φλιτζάνι φιστίκια αιγίνης τριμμένα
  • ½ κουταλάκι βανίλια (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε το κανταΐφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες. Βάζουμε το κομμένο κανταΐφι σε ένα μπολ και το ξάνουμε. Κόβουμε το τυρί μας σε λεπτές φέτες. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το “ξασμένο” κανταΐφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Χωρίζουμε το κανταΐφι σε τέσσερα μέρη. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ. και απλώνουμε το μισό από το κανταΐφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Βάζουμε το 1/4 από το τυρί, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού. Αφού σκεπάσουμε με την άλλη μισή δόση κανταϊφιού, ξανα πιέζουμε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγές και μετά ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο. Ύστερα, επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 3 ταψάκια. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.

Διαβάστε επίσης  Νηστεία και κρασί: 5+1 νόστιμα pairings

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει). Τέλος, βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Tips

  1. Ίσως ο καλύτερος τρόπος σερβιρίσματος είναι με μία μεγάλη απολαυστική μπάλα παγωτού (καϊμάκι, μαστίχα ή βανίλια).
  2. Σε περίπτωση που δεν έχετε μικρά ταψάκια ή ταψάκια μίας χρήσης, μπορείτε να κάνετε ένα μεγάλο κιουνεφέ και να το κόψετε έπειτα σε κομμάτια.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μουσική τζαζ και τέχνη

Η τέχνη της τζαζ στη ζωγραφική είναι βασισμένη στη μουσική,
μυστικά για πηχτές σούπες

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή,