Ανισότητα των φύλων: Οι γυναίκες στο χώρο εργασίας

γυναίκες στο χώρο εργασίας
Πηγή εικόνας: thebubble.com

 

Με την διεκδίκηση και τη σταδιακή κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, οι γυναίκες κατάφεραν να παγιώσουν σιγά σιγά τη θέση τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, ως κορίτσια έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση με τα αγόρια, μέσα στα πλαίσια της οικογένειας χειραφετήθηκαν από τον άνδρα είτε αυτός λέγεται πατέρας είτε σύζυγος. Ένα σπουδαίο επίτευγμα του γυναικείου αγώνα ήταν αυτό που έλαβε χώρα στο πολιτικό τομέα, το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Ένα όμως, από τα πιο σημαντικά στοιχεία που καθιστά μία γυναίκα ανεξάρτητη και χειραφετημένη είναι η δυνατότητα να εργάζεται. Στην εποχή μας, μάλιστα, όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και απολαύουν ίσων δικαιωμάτων στον τομέα εργασίας ανεξαρτήτως φύλου.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες στον εργασιακό τομέα δεν είναι πάντοτε ιδανικές. Οι γυναίκες στο χώρο εργασίας τους, ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν να υφίστανται αδικίες, ανισότητες και διακρίσεις. Φαινόμενα όπως σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, σπάνια ανάληψη ηγετικών θέσεων από γυναίκες, μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι, δυστυχώς, οικεία σε όλους μας. Κι αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για ισότητα των φύλων και στον εργασιακό τομέα.

Σύμφωνα με την έρευνα “Women in the Workplace 2018” (Οι γυναίκες στο χώρο εργασίας), που διεξήχθη από την εταιρία McKinsey, η πρόοδος που αφορά την ποικιλία φύλου στην εργασία παραμένει στάσιμη. Μάλιστα, η πρόοδος σχετικά με το ποσοστό των γυναικών στον εργασιακό τομέα δεν είναι απλώς αργή, αλλά μηδαμινή τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά, αντλώντας στοιχεία, για το 2018, από  279 εταιρείες που απασχολούν περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα, καθώς και μια έρευνα σε περισσότερους από 64.000 υπαλλήλους και μια σειρά συνεντεύξεων.

Διαβάστε επίσης  Καρκίνος: Μια συναισθηματικά επώδυνη εμπειρία για τη γυναίκα. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η υποεκπροσώπηση του γυναικείου φύλου

Στην ίδια έρευνα, αναφέρεται ότι από το πρώτο έτος διεξαγωγής της το 2015 έχουν αλλάξει ελάχιστα τα στοιχεία και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εκπροσώπηση των γυναικών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Μάλιστα, η υποεκπροσώπηση του γυναικείου φύλου σημειώνεται σε όλες τις βαθμίδες εργασίας, τόσο στις κατώτερες θέσεις όσο και στις διευθυντικές. Η ομάδα, η οποία παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά εκπροσώπησης είναι οι έγχρωμες γυναίκες πίσω από τους λευκούς άνδρες, τους έγχρωμους άνδρες και τις λευκές γυναίκες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η ανισότητα στις υψυλόβαθμες θέσεις

Η ανισότητα γίνεται ακόμα πιο εμφανής μέσω των προσλήψεων και των προαγωγών. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προσληφθούν σε διευθυντικές θέσεις από τις γυναίκες καθώς και να προαχθούν σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 100 άνδρες που προάγονται σε διευθυντικές θέσεις, μόλις 79 γυναίκες προάγονται σε αντίστοιχες θέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες να κατέχουν το 62% υψηλόβαθμων θέσεων, εν αντιθέσει με τις γυναίκες που καταλαμβάνουν το 38%. Μάλιστα, όσο προχωράμε σε ανώτερες βαθμίδες εργασίας τόσο πιο δραματική είναι η μείωση του ποσοστού των γυναικών στις αντίστοιχες θέσεις.

 

γυναίκες στο χώρο εργασίας
Πηγή εικόνας: ec.europa.eu

Οι γυναίκες στο χώρο εργασίας υφίστανται καθημερινά διακρίσεις

Ο έμφυλος ρατσισμός λαμβάνει χώρα καθημερινά στον εργασιακό τομέα κατά των γυναικών με διάφορες μορφές. Σεξιστικά περιστατικά μπορεί να είναι το να θεωρηθεί εσφαλμένα μία γυναίκα ως κάτοχος κατώτερης θέσης ή ακόμα και κάποιο υπονομευτικό σχόλιο. Εσκεμμένα ή όχι, αυτά τα γεγονότα φανερώνουν την ασέβεια αλλά και την ανισότητα την οποία υφίστανται οι γυναίκες στο χώρο εργασίας. Το 64% των γυναικών αναφέρει ότι έχει βιώσει τέτοιου είδους διακρίσεις. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν πρόκειται για έγχρωμες ή ομοφυλόφιλες γυναίκες αγγίζοντας το 71%.

Διαβάστε επίσης  Πόλεμος: οι επιπτώσεις στην παιδική ψυχή

Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης οι γυναίκες στο χώρο εργασίας

Το 35% των γυναικών που εργάζονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον επιχειρηματικό τομέα έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση. Κάποιες ομάδες, μάλιστα, πέφτουν πιο συχνά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ομάδες όπως οι ομοφυλόφιλες γυναίκες (48%), οι γυναίκες που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις (55%) και οι γυναίκες που απασχολούνται σε τεχνικούς τομείς (45%). Το κοινό σημείο αυτών των ομάδων αποτελεί το γεγονός ότι δεν συμμορφώνονται στα παραδοσιακά γυναικεία πρότυπα. Αυτό γιατί είτε δεν είναι ετεροφυλόφιλες, είτε κατέχουν εξουσία, είτε απασχολούνται σε ανδροκατούμενους τομείς, αντίστοιχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουν συχνότερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το χάσμα απασχόλησης φύλων στην Ευρώπη

Η ανισότητα φύλων στην εργασία είναι πραγματικότητα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).  Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών (ηλικίας 20-64 ετών) στην εργασία ανέρχεται σε 11,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2017. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών αγγίζει το 78% ενώ των γυναικών φτάνει στο 67%.

Advertising

 

γυναίκες στο χώρο εργασίας
Πηγή εικόνας: ec.europa.eu

 

Το χάσμα αυτό ποικίλλει μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μικρότερο χάσμα σημειώθηκε στη Λιθουανία με 1,0 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν η Φιλανδία με  3,5, η Σουηδία με 4,0 και η Λετονία με 4,3 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτές είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ξεπέρασαν τις 5,0 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, 6 μέλη-κράτη ξεπέρασαν τις 15 ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Αναλυτικότερα, η Ουγγαρία με 15,3, η Τσεχία με 15,8, η Ρουμανία με 17,1, η Ελλάδα με 19,7, η Ιταλία με 19,8 και η Μάλτα με 24,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε επίσης  «Ο Χορός των νεκρών» - ένα μακάβριο έθιμο

 

γυναίκες στο χώρο εργασίας
Πηγή εικόνας: ec.europa.eu

 

Το χάσμα στην αμοιβή των δύο φύλων

Είναι γεγονός ότι η ωριαία αμοιβή εργασίας για τις γυναίκες είναι μικρότερη από αυτή των ανδρών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το 2017,  τα ακαθάριστα ωριαία κέρδη των γυναικών ήταν κατά μέσο όρο 16% λιγότερα από αυτά των ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χαμηλότερη διαφορά σημειώθηκε στη Ρουμανία με 3,5% ενώ η μεγαλύτερη στην Εσθονία με 25,6%.

 

γυναίκες στο χώρο εργασίας
Πηγή εικόνας: ec.europa.eu

 

Σαφώς, τα επιτεύγματα του γυναικείου αγώνα είναι πολλά και σημαντικά και η σύγχρονη γυναίκα χαίρει καλύτερης μεταχείρισης από παλαιότερες εποχές, έχοντας πλέον περισσότερα δικαιώματα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ώστε να επιτευχθεί πραγματική ισότητα των φύλων και να εξαλειφθούν κάθε είδους διακρίσεις κι ανισότητες εις βάρος του γυναικείου φύλου.

Advertising

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Women in the Workplace 2018 Ανακτήθηκε από: mckinsey.com

Women in the Workplace 2018 Ανακτήθηκε από: leanin.org

Gender Statistics – Statistics Explained Ανακτήθηκε από: ec.europa.eu/eurostat

Advertising

Ονομάζομαι Χριστίνα-Βασιλεία Ρόκου και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αγαπώ τις τέχνες και τα ταξίδια. Ανήσυχο πνεύμα, θέλω να μαθαίνω για τον κόσμο και να γράφω γι’ αυτόν.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι

2η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα!

Ο 2ος υπερτελικός της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας μετά από έξι διαγωνισμούς