Οι πειρατές αποτελούσαν ανέκαθεν μια εμβληματική μορφή της παιδικής μας ηλικίας. Ειδικότερα κατά τις παλιές δεκαετίες που δεν είχαμε και πολλά παραδείγματα αντίθετα στις αρχές και τους νόμους. Πραγματικά, εάν ήθελε κάποιος από εμάς να δείξει ότι διαφωνεί με το οτιδήποτε, πειρατής χαρακτηριζόταν. Από τους γύρω του, τους οικείους του και τους δασκάλους του. Παλιά και όμορφα χρόνια. Καλά, μεταξύ μας τώρα, όλοι ξέρουμε ότι οι πειρατές στην ουσία ήταν εγκληματίες, έτσι; Αλλά με μια ιδεολογία που δεν μπορεί κανείς να μην την αναγνωρίσει.
Οι πειρατές επηρέασαν και την μουσική, αλίμονο. Στάθηκαν πηγή έμπνευσης και βοήθησαν δημιουργούς να φτιάξουν κομμάτια που εξυμνούν ή κατακρίνουν την πειρατεία. Ή απλά την περιγράφουν σαν μια κατάσταση, μια διαρκή πραγματικότητα που απλά υπήρχε.
Θα αναφέρω πέντε κομμάτια της συγκεκριμένης θεματολογίας που ξεχώρισα. Όχι απαραίτητα από ένα συγκεκριμένο είδος.
Alestorm – Nancy the Tavern Wench
Από τις αγαπημένες μου μπάντες οι Alestrom.
Το παραπάνω κομμάτι είναι από το άλμπουμ Captain Morgan’s Revenge. Τα λέει όλα ο τίτλος του. Στο κομμάτι περιγράφεται το μπαρ – καπηλειό της Nancy το οποίο φιλοξενεί κατά καιρούς όλων των ειδών τους ανθρώπους. Τρελούς πειρατές που ψάχνουν για μια νέα περιπέτεια. Καπετάνιους που ψάχνουν άτομα για να συμπληρώσουν το πλήρωμα τους. Ναυτικούς που ψάχνουν μυθικούς θησαυρούς και πληρώνουν για χάρτες. Ή απλούς ανθρώπους που θέλουν να πιουν παρέα με την Nancy σήμερα, γιατί το αύριο μπορεί και να μην έρθει ποτέ.
Orden Ogan – We Are Pirates
Αν και πρόκειται για μια Power Metal μπάντα, οι Orden Ogan δημιούργησαν τον παραπάνω ύμνο.
Ένα όμορφο κλιπ που δείχνει με τον πιο χιουμοριστικό τρόπο τη τιμωρία των πειρατών όταν παρακούν εντολή του καπετάνιου τους. Αλλά και την επιλογή ναυτικών από τον ίδιο, ενώ αξιολογεί τις δυνατότητες τους. Η μουσική του κομματιού είναι υπέροχη και το ρεφρέν του μπαίνει στο αυτί και σφηνώνεται στο μυαλό με αποτέλεσμα να τραγουδάς μόνος σου κι αφού τελειώσει. Και αν και η μουσική παίρνει τα εύσημα, ένα μεγάλο μπράβο για το concept του κλιπ σε όποιον το σκέφτηκε. Ας φωνάξουμε όλοι μαζί:
Come, raise the flag of the fallen / We reign the storm and the seas
And live our lives on the brink of death / WE’RE PIRATES! When we are free
Worldwide Adventurers – The Pirate Shanty
Ίσως το αγαπημένο μου με την συγκεκριμένη θεματολογία.
Οι Worldwide Adventurers έδωσαν με το παραπάνω κομμάτι μια άλλη διάσταση στους πειρατές. Έβγαλαν μια αδημονία και λαχτάρα για τον οποιοδήποτε έχει ένα μεράκι για την θάλασσα, απλά να τα παρατήσει όλα και να ακολουθήσει την πειρατεία. Καλά, προφανώς και αναφέρονται σε ένα φανταστικό κόσμο με καπηλειά και άλλου είδους νοοτροπία. Δεν επικροτούν παρανομίες και ρεσάλτα στις μέρες μας. Δεν χρειάστηκαν πολλά για να φτιάξουν ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που αναφέρονται σε πειρατές. Μόνο δυο κιθάρες, ένα βιολί και κάνα δυο κρουστά.
The Jolly Rogers – Captain Morgan
Και να συνεχίσουμε με την ακουστική ομορφιά.
Οι Jolly Rogers είναι γνωστοί για θεματολογία τους. Τραγούδια της θάλασσας, θα μπορούσαν να λείπουν οι πειρατές από αυτήν; Συγκεκριμένα ο Henry Morgan, ο οποίος δεν έφτιαχνε καν ρούμι αλλά ήταν ξακουστός και είναι μέχρι και σήμερα;
Στο τραγούδι περιγράφεται η ανυπομονησία του πληρώματος ενός πειρατικού να φτάσουν στο Port Royal μετά από καιρό στην θάλασσα. Εκεί όμως ο καπετάνιος τους προχωρά σε μια συμφωνία. Να ενταχθεί το πλοίο του στον στόλο του Captain Morgan. Μια απόφαση που δεν γίνεται δεκτή από όλους τους πειρατές. Τελικά, υποχωρούν όσες φωνές είναι αντίθετες και ο στόλος του Henry Morgan ανοίγεται στην θάλασσα.
Musical Blades – Raise the Black
Όσο φτάνουμε στο τέλος, πάει πιο χαλαρά η πεντάδα.
Το Raise the Black είναι στην κορυφή σαν νούμερο 1 απλά και μόνο από τον τίτλο του. Είναι ένα πολύ ωραίο κομμάτι, μουσικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά στιχουργικά είναι ένα μικρό αριστούργημα. Κι αυτό γιατί περιγράφεται η στιγμή δόξας των πειρατών, η στιγμή που βλέπουν ένα πλοίο και το κάνουν στόχο τους. Οι στίχοι περιγράφουν όλη την διαδικασία του πληρώματος μέχρι την στιγμή για το ρεσάλτο.
Και φυσικά οι στίχοι που ξεχωρίζουν είναι οι ακόλουθοι:
Load the cannons for the attack / Trim the sails mates, no turning back
Take what you can boys give nothing back / Hoist the colors and raise the black
Για πειρατές – Επίλογος
Ξέρω ότι στις μέρες μας μπορεί να παρεξηγηθεί το οτιδήποτε.
Οπότε για να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν επικροτώ την παρανομία με το παραπάνω κείμενο – παρουσίαση.
Καταλαβαίνω, όπως όλοι μας άλλωστε, ότι οι πειρατές παρανομούσαν και δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον κόσμο που δημιούργησε ο λεγόμενος δυτικός πολιτισμός. Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχαν μια ιδέα κι αυτή η ιδέα είναι που ενέπνευσε τόσους μουσικούς να δημιουργήσουν. Ενέπνευσε συγγραφείς, άλλωστε Το Νησί Των Θησαυρών είναι ένα αριστούργημα της λογοτεχνίας. Ενέπνευσε σεναριογράφους, πολλές οι ταινίες που αναφέρονται σε πειρατές.
Για την ιδέα των πειρατών που λέγεται Ελευθερία γράφτηκαν τόσα κομμάτια κι αυτή εκθέτει ο καθένας όταν τα παρουσιάζει.