«Ο Κύκνος» της E. Egloff στο Αγγέλων Βήμα: Σχέσεις ανάμεσα πραγματικότητας και του μεταφυσικού

Κύκνος
Αφίσα της παράστασης “Κύκνος”

Η Ντόρα, μια νοσοκόμα κοντά στα σαράντα, μετά από τρεις άτυχους γάμους, ζει πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, σ’ ένα τόπο χέρσο, σε μια γη επίπεδη, άχρωμη και βαρετή, ως η «μοναχική» ερωμένη του Κέβιν, ενός γαλατά παντρεμένου με παιδί. Μέσα σε αυτήν την πνιγηρή ματαίωση, εισβάλλει ένα βράδυ επεισοδιακά στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια της από ένα αφοσιωμένο κατοικίδιο σ’ έναν «πρωταρχικό», πληγωμένο, ορμητικό και απρόβλεπτο άντρα, που την ερωτεύεται, την ζηλεύει και την διεκδικεί με έναν τρόπο που η Ντόρα γνωρίζει μόνο από τις φαντασιώσεις της. Τώρα, ο Κέβιν έχει αντίζηλο, έναν άνθρωπο-πουλί. Ένα πλάσμα που θα τούς παρασύρει σ’ ένα αστείο, παθιασμένο, ποιητικό αλλά και τρομακτικό ταξίδι.

Καθ’ όλη την διάρκειά της, η παράσταση περικλείεται από ένα φάσμα μεταξύ της πραγματικότητας και του μεταφυσικού. Κάθε σκηνή επηρεασμένη από αυτή την «διττή» φύση, χρωματίζεται και από μια ποιητική χροιά «εύπεπτη» προς τον θεατή, κάνοντας την παράσταση να κυλάει πολύ όμορφα. Αντίστοιχα  τα σκηνικά, η μουσική από το παλιό έπιπλο ραδιόφωνο-πικάπ καθώς και τα ηχητικά εφέ μεταφέρουν δονήσεις της εποχής του έργου.

Κύκνος
Υρώ Λούπη και Συμεών Κωστάκογλου

Η Υρώ Λούπη με υποκριτική άνεση, γίνεται η ίδια Ντόρα, μεταφέρει  και προβάλει με επιτυχία τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της ηρωίδας κάτι που μας αφήνει και ταυτιζόμαστε μαζί της. Ο Κώστας Ανταλόπουλος, στο ρόλο του Κέβιν, ακροβατώντας ανάμεσα σε ένα  γάμο και μια παράλληλη ερωτική σχέση, με την Ντόρα, βγάζει επιδέξια και αποτελεσματικά όλο το νευρωτισμό και την συναισθηματική  έπαρση που απαιτεί ο ρόλος του. Τέλος ο κύκνος, Συμεών Κωστάκογλου, κινείται σαν αερικό ανάμεσα τους, μεταμορφώνεται από κύκνο σε άνθρωπο με ποιητική διάθεση και λόγο κάνοντας τον εξαιρετικό σε ένα τόσο απαιτητικό ρόλο.

Αυτή η παράσταση μας παρουσιάζει με έναν ιδιαίτερο  και μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις επηρεάζουν την ψυχολογία των ανθρώπων πράγμα που οι θεατές μπορούν και ταυτίζονται μαζί με τους ήρωες της. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Ταυτότητα παράστασης:

Ο Κύκνος

Συγγραφέας: Elizabeth Egloff

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου

Advertising

Σκηνοθεσία: Στέλλα Κρούσκα

Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Μουσική : Violet Louise

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Advertising

Κίνηση:  Στέλλα Κρούσκα

βοηθός σκηνοθέτη : Αιμιλιάνα Σοφιά

Παίζουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου

Χώρος: Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Advertising

Πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου 2019

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 18.30 

Διάρκεια: 90’

Εισιτήρια: 14 ευρώ ( 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων- 5 ευρώ ατέλειες)

Advertising

Κρατήσεις:

Τηλ. 210 5242211 και http://www.aggelonvima.gr/

Κυκνος

Περισσότερα από τη στήλη: Παρουσιάσεις Παραστάσεων

Παρουσιάσεις Παραστάσεων

Είδαμε την παράσταση «Αναμονή στο Τίποτα Κεφάλαιο 1» στο θέατρο «Λύχνος»

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Αναμονή στο Τίποτα Κεφάλαιο 1» η οποία είναι…

Παρουσιάσεις Παραστάσεων

Είδαμε την παράσταση «Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο» της Marta Buchaca στο «Θέατρο 104»

  Στο Θέατρο 104 βρεθήκαμε στην υπέροχη παράσταση «Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο»…

Παρουσιάσεις Παραστάσεων

Είδαμε την παράσταση «Homos, στην Ελλάδα όλοι» στο Aπό Μηχανής Θέατρο

«Το Homos, στην Ελλάδα όλοι»πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2016, χαρακτηρίστηκε από τους New York…

Παρουσιάσεις Παραστάσεων

Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Χάρπερ Ρήγκαν» στο Studio Μαυρομιχάλη

Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Χάρπερ Ρήγκαν» σε μετάφραση Ερις Κύργια και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Ο Θεατρικός…

Παρουσιάσεις Παραστάσεων

«Αιολική Γη», Εθνικό Θέατρο:5+1 λόγοι για να την παρακολουθήσετε

Το Εθνικό Θέατρο άνοιξε την αυλαία του στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο εμβληματικό έργο του…

Παρουσιάσεις Παραστάσεων

Είδαμε τη «Oleanna» του David Mamet στο θέατρο «Αργώ»

Είδαμε το εξαιρετικό έργο του Αμερικανού βραβευμένου συγγραφέα David Mamet, «Oleanna» στο θέατρο «Αργώ». Το…

Παρουσιάσεις Παραστάσεων

«Κι από Σμύρνη, Σαλονίκη»: Το μεγάλο ταξίδι μετά τα συντρίμμια της Μικρασιατικής καταστροφής

Την επιστροφή της πετυχημένης θεατρικής παράστασης «Κι από Σμύρνη, Σαλονίκη» σε σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση, που…