Χρειαζόμαστε πλέον πειραματόζωα;

 

Πειραματόζωα
Πηγή εικόνας: amusingplanet.com

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως τα πειραματόζωα αποτέλεσαν βασικό εργαλείο στις προσπάθειες των επιστημόνων να κατανοήσουν πως λειτουργεί το ζωικό βασίλειο, και εν μέρη το ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμές ασφαλείας σε φαρμακευτικές ουσίες. Βασίστηκαν επάνω τους έρευνες κρίσιμες για την κατανόηση παθογόνων μικροοργανισμών. Μέχρι και στο διάστημα τα στείλαμε! Σήμερα υπάρχουν τρόποι να πραγματοποιήσουμε ελέγχους δίχως να θυσιάσουμε οποιαδήποτε ζωή. Γιατί συνεχίζουμε;

Το Χθες και το Τώρα

Η χρήση ζώων για μελέτες, υπάρχει εδώ και αιώνες. Από την Αρχαία Ελλάδα ήταν διαδεδομένη (και αναγκαία) η ζωοτομία, ώστε να γίνει κατανοητή η φυσιολογία διαφόρων οργανισμών. Ακόμη και τότε όμως υπήρχαν πολέμιοι αυτής της τεχνικής, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τα ζώα νιώθουν πόνο. Αντίθετα, η γενική αντίληψη που επικρατούσε, ήταν ότι τα ζώα δεν γνωρίζουν την έννοια του δίκαιου και του άδικου, συνεπώς δεν πονούν. Θα περνούσε πάνω από μία χιλιετία, για να εφαρμοστεί ο πρώτος νόμος σχετικά με τη βάναυση μεταχείριση των ζώων.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν έδειχνε πως θα βελτιωνόταν. Η βιομηχανική επανάσταση έφερε στην αγορά πληθώρα νέων φαρμάκων και προϊόντων, των οποίων η επίδραση στον άνθρωπο ήταν άγνωστη. Κάπου έπρεπε να δοκιμαστούν. Σε κάτι που δεν θα είχε απαιτήσεις ή διαφωνίες. Κάπως έτσι καταλήξαμε να τυφλώνουμε κουνέλια, για να τεστάρουμε καλλυντικά. Η πραγματική αρχή σχετικά με την ηθική γύρω από τα πειραματόζωα έγινε το 1959, με την έκδοση του βιβλίου The Principles of Humane Experimental Technique, των William Russell και Rex Burch. Μέσω του έργου τους καθιέρωσαν τρεις βασικούς άξονες σχετικά με τις δοκιμές πάνω σε ζώα: την αντικατάσταση παλαιών με νέες τεχνικές που δεν περιλαμβάνουν ζώα, την μείωση των πειραματόζωων όπου είναι δυνατό, και την τελειοποίηση των τωρινών τεχνικών.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Πειραματόζωα
Πηγή κειμένου: sciencemag.org

Τι ισχύει όμως σήμερα; Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια φαινομενική “στασιμότητα”. Στην Ευρώπη π.χ. αν και έχει απαγορευτεί η πώληση οποιουδήποτε καλλυντικού που έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, δεν ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα προϊόντα. Ενώ χώρες όπως η Κίνα ΑΠΑΙΤΟΥΝ τη δοκιμή ενός νέου καλλυντικού ή φαρμάκου πριν βγει στην αγορά. Τα πειραματόζωα απλά μοιάζουν πολύ βολικά για να αφεθούν. Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο. Τεχνικές υπάρχουν: καλλιέργειες κυττάρων in vitro, μοριακές δοκιμές, αλλά και ηλεκτρονικές προσομοιώσεις προσφέρουν εναλλακτικές και πιο ανθρώπινες λύσεις. Λείπει όμως η χρηματοδότηση.

Και το κέρδος αυτού;

Είναι πραγματικότητα ότι πλέον ακόμη και τα υποθετικά οφέλη των δοκιμών αμφισβητούνται. Σε πειράματα που αφορούν τους ίδιους τους οργανισμούς μπορεί κάπως να δικαιολογηθεί η θυσία, αρκεί να αντιληφθούμε βέβαια πως τα ζώα υποφέρουν και να φροντίζουμε για την ευζωία τους. Υπάρχει όμως και η βιομηχανική πλευρά. Ένα καίριο παράδειγμα αποτελεί ο έλεγχος φαρμάκων. Οι ουσίες που χορηγούνται στους οργανισμούς μπορεί να τους προκαλέσουν μόνιμες βλάβες, ακόμη και θάνατο. Δεν είναι όμως δυνατόν να χαρτογραφηθούν οι (παρ)ενέργειες ενός φαρμάκου στον άνθρωπο, παρατηρώντας το πειραματόζωο. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε άτομα-εθελοντές. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δούμε ποια ουσία θα προκαλέσει τους λιγότερους θανάτους/προβλήματα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο. Και εδώ τίθεται ένα βασικό ηθικό δίλημμα: Είναι ορθότερο να θυσιάσουμε μεγάλο αριθμό ζωντανών για ένα ρίσκο το οποίο μπορεί να μην υφίσταται ή  να θέσουμε στην κυκλοφορία μια ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον άνθρωπο;

Πηγές:

Advertising

http://www.bbc.co.uk/ethics/animals/using/experiments_1.shtml

https://animal-testing.procon.org/view.resource.php?resourceID=006512

https://www.euronews.com/2019/03/03/cosmetics-what-are-the-alternatives-to-animal-testing

Κατάγομαι από τη Χαλάρα Καστοριάς, και αυτή τη στιγμή σπουδάζω Ιχθυολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πιστεύω πως πρέπει να βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές ενός θέματος, και να κρίνουμε αναλόγως.

Περισσότερα από τη στήλη: Περιβάλλον

Περιβάλλον

Η ζωή στον πλανήτη μας: Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε όλοι μας

Η ανθρωπότητα έχει αρχίσει να βιώνει συστηματικά τις επιπτώσεις των βλαβερών πράξεων προς τη φύση.…

Περιβάλλον

Γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους;

Γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους; Η διάρκεια ζωής των θηλαστικών συνδέεται με…

Περιβάλλον

Slow Down, ένα βιβλίο που χαρίζει γνώση και χαλάρωση 

0 Έχετε ανάγκη την ξεκούραση; θα θέλατε να χαλαρώσετε με τη βοήθεια της φύσης και…

Περιβάλλον

To The hidden life of trees είναι καταπληκτικό

Τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με τα δέντρα; To The hidden life of trees του…

Περιβάλλον

Το Wisdom from a humble jellyfish είναι άριστο 

Πηγή εικόνας: instagram.com/ Φωτογράφος: instagram: @humblejellyfish Τι μπορεί η φύση να μας διδάξει για την…

Περιβάλλον

Ο Θρύλος της Τουνγκούσκα: Η υπερδύναμης της φύσης

Η Έκρηξη της Τουνγκούσκα αναφέρεται σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο μυστηριώδεις εκρήξεις στην…

Περιβάλλον

Οχάιο και Αριζόνα: Δύο πρόσφατα χημικά ατυχήματα

Μόλις τις τελευταίες μέρες όχι ένα μα δύο χημικά ατυχήματα συνέβησαν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,