Ο Clarence Birdseye είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε σήμερα το ότι μπορούμε όλοι να προμηθευτούμε λαχανικά, κρέας, προϊόντα ζύμης κ.ά. όλη την περίοδο του χρόνου και να τα καταναλώνουμε σαν να ήταν φρέσκα. Παλαιότερα υπήρχαν προϊόντα αλίπαστα, καπνιστά, τουρσιά κ.λπ. πλέον όμως υπάρχει και η επιλογή κατεψυγμένων τροφίμων. Η παραπάνω πρόταση δείχνει σήμερα αυτονόητη αλλά δεν ήταν πάντα.
Ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, όταν στις 9 Δεκεμβρίου 1886 γεννήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης ο Clarence Birdseye, εφευρέτης και επιχειρηματίας. Ήταν μαθητής στο Amherst College, το οποίο εγκατέλειψε καθώς η οικογένεια του αδυνατούσε να πληρώσει τα δίδακτρα. Στη συνέχεια πέρασε στη δυτική πλευρά προκειμένου να εργαστεί στο υπ. Εργασίας των ΗΠΑ ως ταριχευτής. Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορα πόστα ένα εκ των οποίων ήταν η παγίδευση θηλαστικών προκειμένου να απομακρύνει ζωύφια από το τρίχωμα τους.
Το 1912 εγκαταστάθηκε στο Labrador του Καναδά όπου πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τα άγρια ζώα και τα ψάρια. Τότε για πρώτη φορά ασχολήθηκε με την συντήρηση και την κατάψυξη τροφίμων.
Παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο οι Εσκιμώοι κατέψυχαν το φαγητό τους. Η ταχεία ψύξη, στους -40oC, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών απέδιδε καλύτερα με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να διατηρούν την φρεσκάδα τους. Σε αντίθεση, οι έως τότε μέθοδοι, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των θρεπτικών ουσιών, ακόμα και τις υφής των τροφίμων. Με αφορμή την συγκεκριμένη διαδικασία ο Birdseye αποφάσισε να σχεδιάσει μια τεχνητή διαδικασία ψύξης η οποία θα οδηγούσε στα ίδια αποτελέσματα.
Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ το 1917 ξεκίνησε να εργάζεται στην Αλιευτική Ένωση. Εκεί αρχίζει να ερευνά σχετικά με την ψύξη τροφίμων ώστε να βρει έναν καλύτερο τρόπο για να μεταφέρει τα ψάρια έως τα σημεία διανομής και πώλησης στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Υπήρχε η ανάγκη ενσωμάτωσης καλύτερων μεθόδων κατάψυξης. Τελικά δημιούργησε την δική του βιομηχανία κατεψυγμένων.
Η καινοτομία του δεν έγκειται στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που κατέψυξε τρόφιμα άλλα ότι κατέψυξε τρόφιμα τα οποία διατηρούσαν τη φρεσκάδα στη γεύση τους.
Μάλιστα εφάρμοσε την ίδια μέθοδο σε μια σειρά άλλων τροφίμων, πέραν των αλιευμάτων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δημιούργησε έως και την δική του βιομηχανία, η οποία στην συνέχεια εξαγοράστηκε με τον ίδιο να παραμένει σε αυτή ως σύμβουλος.
Ποια ήταν όμως η μέθοδος που ανέπτυξε;
Ο Birdseye δοκίμασε διάφορους τρόπους προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο αρκτικό κλίμα, όμοιο με εκείνο του Labrador. Διάφορα είδη αλάτων, κουτιών και δοχείων, ακόμα και ανεμιστήρας, επιστράτευσε ώστε να το φέρει εις πέρας. Μάταια. Η εταιρεία του έκλεισε το 1924 με αποτέλεσμα ο ίδιος να αρχίσει προσπάθειες για δημιουργία νέας εταιρείας στο λιμάνι του Gloucester, το οποίο εκείνη την περίοδο γνώριζε οικονομική ακμή.
Ήταν η περίοδος κατά την οποία πραγματοποίησε και την πρώτη σημαντική εφεύρεση. Χρησιμοποιήθηκαν κοίλες μεταλλικές πλάκες οι οποίες ψύχθηκαν στους -25 °F, μεταξύ των οποίων τοποθετήθηκαν μονωμένα κουτιά τα οποία περιείχαν τα τρόφιμα. Με την μέθοδο αυτή υπήρχε η δυνατότητα ταχείας ψύξης με ταυτόχρονη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων αυτών. Η εφεύρεση του Birdseye ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της, όμως δεν υπήρχαν μέσα μεταφοράς με αντίστοιχες συνθήκες έτσι ώστε να μπορούν να διανέμουν τα τρόφιμα, ενώ ακόμα και οι πιο ψυχρές αποθήκες δεν δημιουργούσαν τις κατάλληλες συνθήκες ψύξης. Έπρεπε να φροντίσει και γι’ αυτό ο ίδιος.
Γιατί όμως είναι σημαντική εφεύρεση η ψύξη τροφίμων;
Προκειμένου να καταλάβουμε την σημασία της εφεύρεσης αυτής θα πρέπει να γνωρίζουμε πως επηρεάζονται τα τρόφιμα κατά την διαδικασία ψύξης – απόψυξης αλλά και κατά την αποθήκευσή τους όταν είναι φρέσκα. Αν και τα φρέσκα τρόφιμα έχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, υπάρχει το εξής ερώτημα.
Πόσο φρέσκα είναι τα τρόφιμα όταν καταλήγουν στο τραπέζι μας;
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σχετικά με τους υδατάνθρακες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις πρωτεΐνες δεν έχουν καταγραφεί αλλοιώσεις κατά την διάρκεια της ψύξης. Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα φυτικά θρεπτικά συστατικά υπάρχει πιθανότητα να χαθούν κατά τη διάρκεια παραμονής των τροφίμων στα ράφια των καταστημάτων, ακόμα και όταν βρίσκονται στην συντήρηση ενός οικιακού ψυγείου. Φυσικά τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνουμε από ένα φρέσκο προϊόν είναι πολύ σημαντικά αλλά πόσο φρέσκα είναι τα προϊόντα τα οποία αφού φθάσουν μέσω μεσάζοντα από την παραγωγή στην διάθεση, καταλήξουν στο σπίτι μας ώστε να καταναλωθούν μετά από 4-5 μέρες;
Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί πως σε θερμοκρασία δωματίου για επτά ημέρες, το σπανάκι χάνει εντελώς την ποσότητα βιταμίνης C, ενώ σε περιβάλλον ψύξης στους 20 OC το 75% αυτής. Από την άλλη στα καρότα η απώλεια σε συνθήκες δωματίου είναι 27%. Αναφέρουμε ακόμα πως τα φρέσκα προϊόντα γενικότερα ενδέχεται να χάσουν το 50% των βιταμινών τους κατά την αποθήκευση ή το μαγείρεμα τους. Βάσει αυτού του στοιχείου κρίνουμε πως η συγκεκριμένη εφεύρεση του Birdseye είναι σημαντική σχετικά με την διατροφή του πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη. Από εκεί και πέρα, περί ορέξεως…
Άλλες εφευρέσεις του Birdseye
Ο ίδιος ο Birdseye δεν έμεινε εκεί. Πέρα από το πεδίο των τροφίμων, ασχολήθηκε με τον τομέα του ηλεκτρισμού, τόσο ως επιχειρηματίας όσο και ως εφευρέτης, με μεγάλο αριθμό από κατοχυρωμένες πατέντες, μεταξύ αυτών οι υπέρυθροι λαμπτήρες θερμότητας, και η μετατροπή των υπολειμμάτων ζαχαροκάλαμου σε χαρτοπολτό. Άλλες ήταν:
- Μέθοδος συντήρησης αλιευτικών προϊόντων.
- Μηχανή αλάτων
- Μέθοδος παρασκευής τροφίμων και του προϊόντος που λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο,
- Συσκευές ψύξης
- Μέθοδος συσκευασίας χυμών φρούτων
- Κάδος αποθήκευσης ψαριών
- Συσκευές ψύξης και μέθοδος ψύξης τροφίμων
- Συσκευή κλιμάκωσης ψαριών
- Συσκευασία καταναλωτικών προϊόντων κρέατος
- Τρόφιμα και μέθοδος παρασκευής του ίδιου
- Κατάψυξη και συσκευασία τροφίμων
- Μέθοδος και συσκευές κατάψυξης τροφίμων
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- Clarence Birdseye, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 23/11/2020
- Clarence Birdseye, ανακτήθηκε από www.famousscientists.org, τελευταία επίσκεψη 23/11/2020
- Clarence Birdseye – American businessman and inventor, ανακτήθηκε από www.britannica.com, τελευταία επίσκεψη 23/11/2020
- Fresh or frozen produce? The health benefit is all in the mix, ανακτήθηκε από www.health.harvard.edu, τελευταία επίσκεψη 23/11/2020
- Frozen, fresh or canned food: What’s more nutritious?, ανακτήθηκε από www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 23/11/2020
- The father of the modern frozen industry, ανακτήθηκε από www.thehustle.co, τελευταία επίσκεψη 23/11/2020