
Πολλές έρευνες, άρθρα και ντοκιμαντέρ αναφέρονται και σωστά, στις επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες του τσιγάρου στο περιβάλλον γενικότερα;
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στις επιπτώσεις φίλτρων τσιγάρου. Υπάρχει η εκτίμηση πως 4,5 τρισεκατομμύρια φίλτρα τσιγάρων σε ετήσια βάση παγκοσμίως καταλήγουν στα απορρίμματα. Ακόμα και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι επίφοβη, ως προς τη ρύπανση, καθώς πλέον έχουν μεγάλη απήχηση ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Αποτελούν κατά μια έννοια διαφορετική μορφή του ίδιου προβλήματος.
Ήδη από την δεκαετία του 1980 τα φίλτρα τσιγάρου αποτελούν το 30% έως 40% επί του συνόλου των συλλεγόμενων αντικειμένων τόσο στις διεθνείς ακτές όσο και στον αστικό ιστό. Χαρακτηριστική είναι η διασπορά των σημείων όπου εντοπίζονται τα συγκεκριμένα λύματα. Πρόκειται για αποχετεύσεις, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας και αναψυχής, εργοστάσια, εργοτάξια και αποβάθρες.
Βασική χημική ένωση η οποία περιέχεται στα φίλτρα τσιγάρου και αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον είναι η οξική κυτταρίνη. Πρόκειται για είδος πλαστικού το οποίο είναι βιοαποικοδομήσιμο, η αποδόμηση σε αυτή την περίπτωση όμως πραγματοποιείται υπό ειδικές βιολογικές συνθήκες. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η πρόκληση μόλυνση στο εκάστοτε περιβάλλον το οποίο βρίσκεται εκτεθειμένο σε αυτή.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, βάσει ερευνών, δεν έχει διαπιστωθεί διαφορά επιπτώσεων μεταξύ αποτσίγαρων και μη καπνισμένων τσιγάρων ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Τα φίλτρα τσιγάρου στο…έδαφος
Η συγκεκριμένη κατηγορία απορριμμάτων, στην επαφή τους με το έδαφος, διαποτίζουν με υδρογονάνθρακες το περιβάλλον μερικοί εκ των οποίων είναι καρκινογόνοι, με ότι συνέπειες έχει το συγκεκριμένο στοιχείο για το περιβάλλον. Τα φίλτρα τσιγάρου μπορούν ακόμα να ανακόψουν τόσο την βλάστηση όσο και την ανάπτυξη των φυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το γρασίδι και το τριφύλλι, για τα οποία έχει καταγραφεί αναστολή βλάστησης κατά 10% και 27%, ενώ περιορίζεται και η ακτίνα διασποράς κατά 13% και 28% αντίστοιχα.
Και στη θάλασσα
Όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα και τις παράκτιες περιοχές, τα φίλτρα τσιγάρου, αποτελούν επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αντικειμένων τα οποία εντοπίζονται στις ακτές. Επιπλέον, τα οργανικά συστατικά των τσιγάρων, όπως η νικοτίνη, καταλήγοντας στον υδροφόρο ορίζοντα είναι τοξικά όχι μόνο για τα ψάρια αλλά και για του μικροοργανισμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες για όσους θαλάσσιους οργανισμούς τα καταναλώσουν, καθώς μοιάζουν με την τροφή των οργανισμών αυτών.
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα φίλτρα τσιγάρου αποτελούν σημαντική πηγή περιεκτικότητας του νερού σε βαρέα μέταλλα. Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να περάσουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον. Τα βαρέα μέταλλα δεν αποικοδομούνται με αποτέλεσμα μέσω των υδάτων να καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Η τοξικότητα τους επηρεάζεται από το είδος τους, την συγκέντρωση, την συνύπαρξη τους αλλά και το μέγεθος του οργανισμού που τα καταναλώνει.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- Tobacco and the environment, ανακτήθηκε από truthinitiative.org, τελευταία επίσκεψη 18/10/2020
- Littered cigarette butts are the most widespread man-made pollutant and they harm plant growth, according to study, ανακτήθηκε από www.businessinsider.com, τελευταία επίσκεψη 18/10/2020
- Cigarette butts are toxic plastic pollution. Should they be banned?, ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com, τελευταία επίσκεψη 18/10/2020
- Κίνδυνος από βαρέα μέταλλα, ανακτήθηκε από www.iatronet.gr, τελευταία επίσκεψη 18/10/2020