Περιβαλλοντικοί δορυφόροι: τι μας προσφέρουν τα στοιχεία που μας δίνουν;

18 Ιανουαρίου 2021
Πηγή εικόνας: www.nasa.gov

Οι τεχνητοί δορυφόροι έχουν πολλές εφαρμογές, ενώ υπάρχουν διάφορες κατηγορίες. Μια από αυτές είναι οι δορυφόροι περιβάλλοντος.

Εφαρμογές

Με την αξιοποίηση δορυφόρων περιβάλλοντος μπορούμε να καταγράψουμε προβλέψεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες. Οι προβλέψεις αυτές αφορούν την ταχύτητα του ανέμου, την πυκνότητα των υδάτων, τις καταιγίδες, τροπικούς κυκλώνες ακόμα και την επίδραση του ανέμου και τη διασπορά καπνού και σκόνης. Φυσικά καταγράφουν και τη θερμοκρασία. Επιπλέον παρέχουν δεδομένα για το υδάτινο περιβάλλον. Συγκεκριμένα τα δεδομένα αφορούν τη θερμοκρασία και το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας, θαλάσσια ρεύματα και ανέμους. Επιπλέον προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στα πλαίσια καταγραφής πετρελαιοκηλίδων και ακραίων καιρικών φαινομένων όπως το El ninio. Συμβολή των συγκεκριμένων δορυφόρων υπάρχει και στην παρατήρηση χερσέων εκτάσεων. Καταγράφουν τη θερμοκρασία επιφάνειας και την υγρασία αυτής όπως επίσης και την υγρασία αλλά και το ύψος και την επέκταση πάγου και χιονιού.

περιβαλλοντικοί δορυφόροι
Πηγή εικόνας: www.unsplsah.com

Κλιματική Αλλαγή

Στην εποχή μας η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία προβληματισμού και έρευνας. Οι δορυφόροι περιβάλλοντος έχουν ρόλο και σε αυτό το πλαίσιο. Οι περιβαλλοντικοί δορυφόροι καταγράφουν την συγκέντρωση των αεριών του θερμοκηπίου καθώς επίσης και των μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα αλλά και του μεθανίου. Πόσο κρίσιμη είναι όμως η καταγραφή αυτή; Σημαντική πηγή πρόκλησης του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι η αποψίλωση των δασών. Μέσω αλγορίθμων οι δορυφόροι αποδίδουν σε εικόνες τα δεδομένα που καταγράφουν από την παρατήρηση των δασών και προσαρμόζουν τον τρόπο μετρήσεων κατάλληλα ούτως ώστε να επιτύχουν την κατάλληλη μέτρηση.

Πέραν της παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων, οι περιβαλλοντικοί δορυφόροι είναι κατάλληλοι και για την καταγραφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κάποιες από αυτές είναι η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως,, ο αριθμός και η συχνότητα τροπικών κυκλώνων και πλημμυρών, η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, η αλλαγή των ωακεάνιων ρευμάτων κ.α.

Διαβάστε επίσης  Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος της Αφρικής
Advertising

Advertisements
Ad 14

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. How things work: Environmental satellites, ανακτήθηκε από www.ourworld.unu.edu, τελευταία επίσκεψη 17/1/2021
  2. Copernicus, 20 years on, ανακτήθηκε από www.esa.int, τελευταία επίσκεψη 17/1/2021
  3. GOES overview and history, ανακτήθηκε από www.nasa.gov, τελευταία επίσκεψη 17/1/2021

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

μυστικά για πηχτές σούπες

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή,
Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα; Διαφορετικές