Υπεραλίευση στη Μεσόγειο: γιατί είναι πρόβλημα και πρέπει να μας νοιάζει

Υπεραλίευση
Πηγή εικόνας: www.fishforward.eu

Τι είναι η υπεραλίευση

Σε θεωρητικό επίπεδο η υπεραλίευση είναι η αλιεία εκτός ορίων που οδηγεί στην καταστροφή των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσα από την υπερβολική μείωση του αριθμού των υδρόβιων οργανισμών και ορισμένες φορές την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους από τους βιοτόπους τους. Το αρνητικό οικολογικό της αποτύπωμα είναι τεράστιο. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι θάλασσες συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογείου.

Το πρόβλημα της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο

Η πίεση που δέχονται οι πληθυσμοί των ψαριών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι πολύπλευρη. Στο πρόβλημα έχουν προστεθεί και η ρύπανση των θαλασσών, όχι μόνο από χημικά αλλά και από τα πλαστικά. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας των νερών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα πολλά είδη να βρίσκονται σε συνθήκες που υπερβαίνουν τα όρια της αντοχής τους.

Η Μεσόγειος είναι πλέον μια φτωχή θάλασσα επειδή για αιώνες έχουμε ψαρέψει και με το παραπάνω στα νερά της. Ιδιαιτέρως τα τελευταία εκατό χρόνια έχει μεταβληθεί σε ένα ακατοίκητο -σε σύγκριση με το παρελθόν- οικοσύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF, το 80% των πληθυσμών των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Διπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι από όσους η θάλασσα μπορεί να αντέξει, πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση συχνά αλιεύοντας παράνομα ή ακόμα και μικρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μία φορά! Το να αλιεύουμε όποια και όσα ψάρια μπορούμε ίσως να φαίνεται επικερδές, όμως οι συνέπειες είναι τρομακτικές. Η υπεραλίευση καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, πλήττει πολλά είδη θαλάσσιων οργανισμών, απειλεί την τροφή μας και το εισόδημα εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Διαβάστε επίσης  Καθημερινές τροφές που προκαλούν καταστροφή των δασών
Γράφημα για την υπεραλίευση πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή εικόνας: www.kathimerini.gr

Η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την ρύπανση της Μεσογείου

Σύμφωνα με τον Ισπανό Ξαβιέ Λόπεθ, που είναι μέλος της οργάνωσης Oceana, «Περίπου 800.000 τόνοι ψαριών αλιεύονται ετησίως σε όλη τη Μεσόγειο, και αυτό είναι όντως ένα μη βιώσιμο επίπεδο αλιευμάτων. Θα μπορούσε να είναι βιώσιμο μόνο υπό την προϋπόθεση της παροχής χρόνου στα ψάρια να ανακτήσουν ένα υγιές επίπεδο πληθυσμού». Για τον Ισπανό οικολόγο έχει εξίσου σημασία και το επίπεδο των ρύπων: «Η Μεσόγειος είναι επίσης μια από τις πιο μολυσμένες θάλασσες, με υπερσυγκέντρωση μικροπλαστικών. Το 40% των θαλασσίων θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί».

Advertising

Advertisements
Ad 14
γράφημα για τις αλιευτικές χώρες της μεσογείου
Πηγή εικόνας: www.kathimerini.gr

Ακόμη σύμφωνα με τον Gli Stati Generali, υπάρχουν προβλήματα υπερκατανάλωσης των μικρών ψαριών και των αφρόψαρων στη Μεσόγειο, από Έλληνες, Ιταλούς και Ισπανούς αλλά και εξαιτίας παράνομης αλίευσής τους. Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική μόλυνση, τη ζημιά την κάνουν οι μεγάλες τράτες αφού αυτές καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη ευθύνονται επίσης και για τη μαζική αλίευση.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Το «μεγάλο ψάρι» τρώει όλα τ’ άλλα…, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 10/5/2021
  2. Πώς η υπεραλίευση σκοτώνει τη Μεσόγειο, ανακτήθηκε από www.protagon.gr, τελευταία επίσκεψη 10/5/2021
  3. ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ανακτήθηκε από www.fishforward.eu, τελευταία επίσκεψη 10/5/2021

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση Ήξερες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά τον τρόμο στην ταινία Companion

Η ταινία “Companion” του Ντρου Χάνκοκ φαίνεται να φέρνει έναν