Γερμανικά καταφύγια και railbiking είναι δύο έννοιες συνυφασμένες με την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις μέρες μας τα γερμανικά καταφύγια είναι εγκαταελλειμμένοι χώροι. Το railbiking είναι μια μέθοδος μετακίνησης με ποδήλατο πάνω στις ράγες των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών σταθμών, οι οποίοι έπαυσαν να λειτουργούν με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ
Τα γερμανικά καταφύγια ή αλλιώς πολεμικά καταφύγια υπολογίζονται στην Ελλάδα περίπου 200 και είναι δημόσια. Ωστόσο, ένας αριθμός από καταφύγια υπάρχουν και στην Αττική. Κάποια από αυτά είναι: του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Μετοχικού Ταμείου του Στρατού και το υπόγειο του μεγάρου του Αρείου Πάγου.
Γεμανικά καταφύγια υπάρχουν όμως και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία βρίσκονται στα θεμέλια του κτιρίου <<Macedonia Hall>> και του Κολλεγίου Ανατόλια. Κατασκευάστηκαν όταν ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το σχολείο, κατά την περίοδο 1941- 1944, και το χρησιμοποίησε ως έδρα του Γενικού του Επιτελείου στα Βαλκάνια. Αποτελούνται δηλαδή τα καταφύγια από τέσσερα θολωτά δωμάτια – που κατασκεύασαν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. οι λόγοι για τους οποίους κατασκεύσαν το συγκακριμένο καταφύγιο ήταν πρώτον για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιθέσεις και δεύτερον για να φυλάξουν απόρρητα έγγραφα, τιαμλφών και πολίτιμων αντικειμένων, τα οποία κατάσχεσαν από την περιοχή.
Πολεμικά καταφύγια υπάρχουν σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Κύριο χρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής τους έγκειται στο γεγονός ότι είναι υπόγεια με σκοπό να προστετευθούν οι ζωές των ανθρώπων είτε είναι του άμαχου είτε του μάχιμου πληθυσμού εν καιρώ πολέμου.
RAILBIKING
Το railbiking είναι μια τουριστική πρωτοπορία που ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό την ανάπτυξη και την βελτίωση της επισκεψιμότητας στη χώρα μας. Πρόκειται για μια μορφή ποδηλασίας – τη σιδηροδρομική ποδηλασία. Railbikng σημαίνει επίσης και τραινοποδήλατο. Αποτελεί μια τουριστική προσέγγιση, η οποία έχει καταφτάσει στην Ελλάδα από χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Νέα Ζημανδία, τα νησιά Φίτζι και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Το είδος αυτό ποδηλασίας γίνεται στις παλιές ράγες με σκοπό την πρόσβαση σε αξιοθεάτα, όπου η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη. Συγκακριμένα είναι ποδηλασία πα΄νω στην παλιά γραμμή του ΟΣΕ για Πελοπόννησο με ειδικά διαμορφωμένες ποδηλατοδρεζίνες. Ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς είναι και το γερμανικό πυροβολείο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βρίσκεται στην περιοχή της φημισμένης Κακιάς Σκάλας.
Τόσο η επισκεψιμότητα σε κάποιο καταφύγιο όσο και η τραινοποδηλασία βσίζονται στον τουριστικό τομέα της χώρας. Κύριος σκοπός της πολιτείας με την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου είναι να εντρυφήσουν σωστά κυρίως στα παιδιά μέσω της βιωματικής μάθησης την έννοια του πολέμου. Η τραινοπδηλασία αποτελεί έναν προοδυτικό άξονα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επισκεψιμότητας όχι μόνο του πυροβολείου που χτίστηκε για τη διεξαγωγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί τις βάσεις για έναν τουρισμό πολύπλευρο, ο οπίος βασίζεται στην ποιότητα.
Πηγές
Κορωναίος, Πασχαλίδης. (2019). Θεσσαλονίκη: Ζωντανεύουν τα υπόγεια καταφύγια που έφτιαξαν στην κατοχή οι Γερμανοί- Τόπος βιωματικής μάθησης για τα παιδιά. Ανακτήθηκε από https://www.dnews.gr/eidhseis/koinonia/272619/thessaloniki-zontaneyoun-ta-ypogeia-katafygia-pou-eftiaksan-stin-katoxi-oi-germanoi-topos-viomatikis-mathisis-gia-paidia/. (τελευταία πρόσβαση 19-2-2024)
Σαββίδης, Παναγιώτης. (2021). Railbiking στην Ελλάδα: Ποδηλατώντας στις παλιές ράγες της Κακιάς Σκάλας. Ανακτήθηκε από https://www.travel.gr/experiences/railbiking-stin-ellada-podilatontas-stis-pali/. (τελευταία πρόσβαση 19-2-2024)