H Χρυσή Ορδή και η επέκταση στην Ευρώπη

Χρυσή Ορδή
Πηγή εικόνας: Moscsp.ru

Η Χρυσή Ορδή ήταν ένα κομμάτι της μογγολικής Αυτοκρατορίας, το οποίο κατάφερε να επεκταθεί και να φτάσει, όπου και ανακόπηκε η προέλασή της, μέχρι τη Κεντρική Ευρώπη. Ο όρος Χρυσή Ορδή είναι δημιούργημα της σύγχρονης εποχής. Οι κάτοικοί της φαίνεται πως την αποκαλούσαν κράτος Ουλούς Ζούτσι (Γη του Ζούτσι). Άλλη ονομασία ήταν Χανάτο των Κιπτσάκ.

Η μογγολική Αυτοκρατορία ήταν μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της ιστορίας. Κυριάρχησε τον 13ο και 14ο αιώνα και εκτεινόταν σε Ασία και ανατολική Ευρώπη. Η έκτασή της λέγεται πως έφτασε στην περίοδο ακμής της στα 26.000.000 τ.χλμ. Ιδρυτής της ήταν ο διάσημος Τζένγκις Χαν.

Ύστερα από το θάνατό του, αυτή η μεγάλη αυτοκρατορία, σύμφωνα με απόφασή του θα δινόταν στους απογόνους του. Σε κάθε έναν έδινε και από ένα κομμάτι. Τα εδάφη που κατάφερε να κατακτήσει στα δυτικά τα προόριζε για τον γιο του, Ζούτσι. Όμως, όταν πέθανε ο Τζένγκις Χαν, ο Ζούτσι ήταν ήδη νεκρός. Έτσι, τα εδάφη κληρονομήθηκαν στους δύο εγγονούς του, Μπατού και Ορντά. Ο Μπατού πλέον κατείχε τη Μπλε Ορδή (ανατολικό τμήμα της έκτασης) και ο δεύτερος τη Λευκή Ορδή (δυτικό τμήμα).

Ο Μπατού από την αρχή αποδείχθηκε ανώτερος των περιστάσεων και πιο δυνατός από τον αδελφό του, καταφέρνοντας να του επιβληθεί. Αφού κατάφερε να ενώσει τα δύο κομμάτια (τα οποία ονομάζουμε πια Χρυσή Ορδή) άρχισε να επεκτείνει τα εδάφη του. Κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να ενσωματώσει στα εδάφη του αρκετά τουρκικά φύλα και να κατακτήσει μέρη του Καυκάσου και διάφορα πριγκιπάτα των Ρως.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  «Το Φιλί» του Ροντέν: Παράνομο ή θεϊκό;
Ad 14

Μαζί, σε όλες αυτές τις κτήσεις της, στη Χρυσή Ορδή, κατοικούσαν και αρκετοί Σλάβοι αλλά και Αρμένιοι, Γεωργιανοί και Έλληνες. Η επέκταση στην κεντρική Ευρώπη ήταν πολύ σημαντική για τον Μπατού, όπου κατάφερε να κυριεύσει την Ουγγαρία (1241) και να φτάσει μέχρι και στη Βιέννη.


Η εισβολή στην Ουγγαρία

Στις 11 Απριλίου 1241, η Χρυσή Ορδή επεχείρησε την εισβολή της στα ουγγρικά εδάφη. Ο ουγγρικός στρατός, γνωρίζοντας για την πιθανή επίθεση των Μογγόλων είχε εγκατασταθεί στις όχθες του ποταμού Sajό. Οι Μογγόλοι, στην αρχή προσπάθησαν να περάσουν τον ποταμό, όμως οι Ούγγροι κατάφεραν να τους αποκρούσουν με τη ρίψη βελών. Ύστερα, την επόμενη μέρα, οι Μογγόλοι έχοντας προετοιμαστεί καλύτερα, πέτυχαν να κερδίσουν τους αντιπάλους με τη ρίψη πετρών και φλεγόμενων βελών. Αν και οι Ούγγροι αγωνίστηκαν για αρκετές ώρες, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις δυνάμεις της Χρυσής Ορδής. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού χάθηκε και η χώρα δεν ορθοπόδησε, παρά μόνο έπειτα από κάποιες δεκαετίες.

Χρυσή Ορδή
Πηγή εικόνας: wikipedia.org| Η νίκη της Χρυσής Ορδής εναντίον των Ούγγρων

Μεγάλο εμπόδιο για την επέκταση της Χρυσής Ορδής στην κεντρική Ευρώπη ήταν ο θάνατος του μεγάλου Χαν Οκτάι. Ο Μπατού, μαθαίνοντας την είδηση του θανάτου του, ξεκίνησε αμέσως το ταξίδι του στη Κίνα ώστε να διεκδικήσει τη διαδοχή στο θρόνο του. Δυστυχώς για αυτόν, κάτι τέτοιο δεν ήταν της μοίρας γραφτό να γίνει. Αφού έφυγε από τη Κίνα, κατευθύνθηκε πίσω στα εδάφη τα οποία είχε κατακτήσει, ιδρύοντας την πόλη Σαράι (στα εδάφη του σημερινού Αστραχάν). Με αυτό το τρόπο ο Μπατού έκανε φανερό πως δεν επιθυμούσε πια την περαιτέρω επέκταση της Χρυσής Ορδής στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης  Σλαβόφωνοι: οι δίγλωσσοι κάτοικοι στη Μακεδονία
Advertising

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Golden Horde. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Horde (τελευταία πρόσβαση 25.3.2021).

11 Απριλίου 1241: Μάχη του Μόχι, η Χρυσή Ορδή αφανίζει του Ούγγρους. Ανακτήθηκε από https://www.ptisidiastima.com/1241-battle-mohi/ (τελευταία πρόσβαση 25.3.2021).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πλασματική διαταραχή: Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πλασματική διαταραχή:
Vanity Fair

Vanity Fair και 3 μύθοι για τη θηλυκότητα

Την Becky Sharp την αγαπάς και τη μισείς ταυτόχρονα Becky