Η κατάληψη της Κέρκυρας το 1923

κατάληψη της Κέρκυρας
Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Πρώτα από όλα, η κατάληψη του νησιού της Κέρκυρας έλαβε χώρα στις 31 Αυγούστου του 1923. Αποτελεί ένα γεγονός της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όχι και τόσο γνωστό στον ελληνικό λαό. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά αυτή τη σύντομη σε χρονική διάρκεια ιταλική κατάληψη του Κερκυραϊκού νησιού.

Όλα ξεκίνησαν από ένα έγκλημα που διεξήχθη στην Κακαβιά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αρχικά όμως αξίζει να αναφέρουμε ότι η περίφημη συνθήκη της Λωζάνης στις 24/7/1923 δεν καθόρισε τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Έτσι σε εκείνη την περιοχή της Κακαβιάς στην Ήπειρο υπήρχαν και Έλληνες και Ιταλοί στρατιώτες με σκοπό την φύλαξη των συνόρων. Μην ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο της συνθήκης αυτής, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο δικτάτορας της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι διαμόρφωσαν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.

Έτσι στις 27/8/1923, ένα αυτοκίνητο μετέφερε αντιπροσώπους τόσο του ελληνικού όσο και ιταλικού στρατού στην Κακαβιά. Ο κύριος σκοπός τους ήταν η φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων. Κάπου εκεί κοντά το αυτοκίνητο έπαθε βλάβη, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να το ακινητοποιήσουν, όπως ήταν φυσικό. Σε αυτή λοιπόν την χρονική στιγμή, μια ομάδα δολοφόνων σκότωσαν τους υπάρχοντες στρατιωτικούς, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι. Ωστόσο, αξίζει να τονίσω ότι ο Τελλίνι ήταν το αντίπαλον δέος του Μουσολίνι. Με άλλα λόγια, ο Τελλίνι άνηκε στην αντιπολίτευση. Επομένως, ως αντίποινα ο Μουσολίνι  βομβάρδισε και κατέλαβε την Κέρκυρα. Στο πλαίσιο της κατάληψης του νησιού, σκότωσε 15 Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Τότε η Ελλάδα προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ) και καταδίκασε αυτή την παράνομη ιταλική εισβολή. Στην συνέχεια το θέμα πέρασε στην Διάσκεψη των Πρεσβευτών η οποία ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Ιταλίας. Επιπλέον, όρισε την Ελλάδα να απολογηθεί και να πληρώσει τεράστιες χρηματικές αποζημιώσεις. Η Ελλάδα έκανε δεκτό τούτο το αίτημα, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να φύγουν από την Κέρκυρα στις 27 Σεπτεμβρίου 1923.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Εν κατακλείδι, η κατάληψη της Κέρκυρας αποτελεί ένα αφανές σχετικά γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Όμως, όσο περισσότερο  ήταν στην αφάνεια, άλλο τόσο σημαντικές ήταν και οι επιπτώσεις του στο ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέβαλε στην φασιστική Ιταλία  50 εκατομμύρια λιρέτες ως χρηματική αποζημίωση για τον θάνατο του Τελλίνι. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι το έγκλημα στην Κακαβιά έχει παραμείνει ανεξιχνίαστο μέχρι και στις μέρες μας. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα πλήρωσε τις συνέπειες αυτής της φριχτής μαζικής δολοφονίας, χωρίς να γνωρίζει αν ευθύνεται ή όχι πραγματικά!

κατάληψη της Κέρκυρας
Πηγή εικόνας: corfuhistory.eu

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Ιταλική εισβολή στην Κέρκυρα – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

1923: Η ιταλική κατάληψη της Κέρκυρας – Cognosco Team

Advertising

 

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Πολιτισμός

ΑΤΜ: Η Αρχή Μιας Επανάστασης

  Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, λειτούργησε το πρώτο ΑΤΜ στον κόσμο, σε υποκατάστημα…

Πολιτισμός

Σίφνος: χρυσός και ιστορία

Η Σίφνος είναι ένα υπέροχο και μοναδικό νησί των Κυκλάδων που σε μαγνητίζει από το…

Πολιτισμός

Ο Κύκλωπας της Κοζάνης

Οι Κύκλωπες, τα μυθικά αυτά γιγάντια και μονόφθαλμα πλάσματα, αποτελούσαν ως τώρα φανταστικά (μη υπαρκτά…

Πολιτισμός

Οι αντι-εξορυκτικοί αγώνες στην Χαλκιδική

Αντι-εξορυκτικοί αγώνες: οι πρώτες σταγόνες Οι αντι-εξορυκτικοί αγώνες της Χαλκιδικής αποτελούν ένα από τα πιο…

Πολιτισμός

Η ιστορία του αερόστατου

Η ιστορία του αερόστατου ξεκινά από το γεγονός ότι  είναι μια πτητική συσκευή, η οποία…

Πολιτισμός

Τσούλα Φέστιβαλ: η Αστυπάλαια μπαίνει στο παιχνίδι

  Τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά νησιά έχουν γίνει εστίες πολιτισμού, με φεστιβάλ που συνδυάζουν…