: Ο σαδιστής-παράφρων Αυτοκράτορας της Ρώμης

Ο Καλιγούλας έχει, αναμφίβολα, αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κι αυτό, διότι, αποτέλεσε έναν από τους πιο διεστραμμένους, ψυχοπαθείς και ανισόρροπους αυτοκράτορες. Παράλληλα, υποστηρίζεται πως διατηρούσε σεξουαλική επαφή και με τις τρεις αδερφές του, ενώ είχε ερωτικές περιπτύξεις με άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Γίνονται αναφορές, μάλιστα, για άνδρες και γυναίκες παρά τη θέληση τους και πολλά άλλα περιστατικά, που φανερώνουν το διεστραμμένο πρόσωπο του

Το πραγματικό του όνομα είναι Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός. Το «Καλιγούλας» βγήκε από τις μπότες, που φορούσαν οι λεγεωνάριοι, τις caliga. Όταν ήταν μικρός ο Γάιος, ακολουθούσε τον πατέρα του Γερμανικό στις εκστρατείες και φορούσε κανονική στολή σε μικρογραφία. Από εκεί προήλθε και το χαϊδευτικό της λέξης caliga. 

Σχετικά με την τρέλα του, ο Καλιγούλας, αρχικά, ζούσε ως ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο. Η συμπεριφορά του άλλαξε όταν πέρασε μια ασθένεια, πιθανόν εγκεφαλίτιδα, που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Η προσωπικότητα του μετά από αυτό άλλαξε δραματικά προς το χειρότερο.

Δράση ενός τρελού; 

Το άλογο του Καλιγούλα ως Ύπατος

Όσον αφορά τον πολιτικό τομέα, δεν μπορούμε να πούμε πως διοίκησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες πράξεις του, που έχουν μείνει στην ιστορία ως πράξεις ενός τρελού, κρύβουν από πίσω μια λογική εξήγηση.

Αρχικά, πρώτη και πιο γνωστή από τις «τρελές»πράξεις του Καλιγούλα είναι, πως έκανε το άλογο του Ύπατο της Ρώμης. Το γεγονός αυτό συνέβη, διότι ο ίδιος ο αυτοκράτορας επιθυμούσε να κάνει τον θείο του Κλαύδιο Ύπατο, ενώ μάλλον η σύγκλητος είχε διαφορετική άποψη. Κι αυτό, επειδή θεωρούσε τον Κλαύδιο άχρηστο να διαχειριστεί οποιοδήποτε τομέα που είχε να κάνει με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

Διαβάστε επίσης  Πόλεμος: οι επιπτώσεις στην παιδική ψυχή

Έτσι, ο Καλιγούλας όρισε το άλογο του στη συγκεκριμένη θέση, πηγαίνοντας κόντρα επιδεικτικά στους αντιφρονούντες. Παράλληλα, έδειξε τη δύναμη και τη διαφορά στην εξουσία απέναντι τους.

Η γέφυρα

Το 39 μ.Χ, ο ιστορικός Σουητώνιος έγραψε, πως ο Καλιγούλας επιθυμούσε, να ενώσει τον κόλπο της Νάπολης με το απέναντι λιμάνι. Δημιούργησε έτσι μια τεράστια γέφυρα με πάρα πολλά καράβια. Μερικοί πιστεύουν, πως σκοπός του ήταν να περάσει τον βασιλιά Ξέρξη, που είχε ενώσει με τον ίδιο τρόπο τον Ελλήσποντο. Πολλοί πίστευαν, πως το έκανε ως αντίδραση προς τους μάντεις, που θεωρούσαν πιο πιθανό να περάσει τον συγκεκριμένο κόλπο με τα πόδια παρά να γίνει αυτοκράτορας. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν το συγκεκριμένο γεγονός.

Η εκστρατεία για κοχύλια

Άλλη μια παράλογη πράξη του, ήταν όταν διέταξε τα στρατεύματά του να επιτεθούν ενάντια στον Ποσειδώνα. Έδωσε εντολή να πλεύσουν κατά της Βρετανίας και όταν τα στρατεύματα έφτασαν στα παράλια, τους υπαγόρευσε να μαζέψουν κοχύλια. Τεράστιες ποσότητες κοχυλιών στάλθηκαν στη Ρώμη, για να καταναλωθούν από τον Αυτοκράτορα. 

Το γεγονός αυτό θεωρείται πως έγινε εν άγνοια του Αυτοκράτορα. Ο Καλιγούλας, καθώς είχε μεγαλώσει με στρατιώτες, χρησιμοποιούσε πολλές λέξεις, που ακούγονταν στα στρατόπεδα. Τα κοχύλια ήταν ίδια λέξη με τις καλύβες, που μάλλον η εντολή θα ήταν, να καταστρέψουν τις καλύβες στη Βρετανία. 

Καλιγούλας: Ο φριχτός τύραννος;

Τα παραπάνω παραδείγματα ίσως δικαιολογούν ορισμένες από τις τρελές πράξεις, που πραγματοποίησε ο Καλιγούλας ως Αυτοκράτορας. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα χρονικά, η παράνοια, ο σαδισμός και η τρέλα του για εξουσία ήταν ορισμένα χαρακτηριστικά του. Μερικά παραδείγματα είναι πως, ανάγκασε τον πεθερό του να αυτοκτονήσει και να συσσωρεύσει την εξουσία στο πρόσωπο του, με τη σκληρή μεταχείριση της Συγκλήτου. 

Διαβάστε επίσης  Κολοσσαίο: το στολίδι της Ρώμης

Όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιούσε σαδιστικές και σεξουαλικές πράξεις σε άνδρες και γυναίκες παρά τη θέληση τους, ενώ ανάγκαζε τους άνδρες να βρίσκονται ενώπιον των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων των γιων τους και αργότερα να δειπνούν μαζί. 

Υπάρχουν διάφορες τέτοιες αναφορές σε παρόμοια περιστατικά τρέλας, τα οποία όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πως έγιναν στην πραγματικότητα. Όλα όσα αναφέρονται για τον Αυτοκράτορα είναι μεταγενέστερα. Έτσι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις, για τα τερατουργήματα που αναφέρονται, καθώς καμία μαρτυρία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει τη δράση του.

Όλες οι μαρτυρίες που υπάρχουν για τον Καλιγούλα 89 χρόνια μετά την δολοφονία του, αναφέρονται στις πράξεις, που μετέφερε ο λαός και όχι έμπιστες πηγές. Το γεγονός όμως, ότι τα αναφέρει ο λαός, δεν μπορεί να σημαίνει, πως είναι απαραίτητα ψέμματα. Και αν δεν έγιναν αυτά που αναφέρονται στις πηγές, πολύ πιθανό να έγινε κάτι παρόμοιο, καθώς φαινόταν και από τη διακυβέρνηση πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Το τέλος

Ο Καλιγούλας εξουσίαζε για τέσσερα χρόνια τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σε ηλικία 24 ετών στέφθηκε Αυτοκράτορας το 37 μ.Χ και δολοφονήθηκε το 41 μ.Χ στις 24 Ιανουαρίου. Παρ’ όλο που δεν είναι σίγουρο αν διέπραξε πράξεις ψυχοπαθή, είναι σίγουρο πως δεν έμεινε στην ιστορία ως καλός Αυτοκράτορας. Η δράση του τόσο στην πολιτική όσο και κοινωνική ζωή της αυτοκρατορίας ήταν ανιαρή, πόσο μάλλον στη στρατιωτική.

Είναι ο πρώτος Αυτοκράτορας, που δολοφονήθηκε από τους ίδιους τους υπηκόους του. Ένα λογικό τέλος για έναν αυτοκράτορα, που επιθυμούσε ένα τεράστιο λιμό ή συμφορά να βρει την αυτοκρατορία, ώστε να μείνει ανεξίτηλος στην ιστορία.

Διαβάστε επίσης  Το μεγάλο πρόβλημα του “new year, new life”

 

Πηγές:

  • Μηχανή του Χρόνου: Ο αυτοκράτορας που έκανε όργια και ανακήρυξε το άλογό του Ύπατο της Ρώμης για να ειρωνευτεί τη σύγκλητο. Μύθοι και αλήθειες για τον περίφημο Καλιγούλα, που δολοφονήθηκε από τους υπηκόους του
  • Newsbeast:Ο φριχτός τύραννος της Ρώμης, Καλιγούλας: Ο παράφρονας, διεστραμμένος και αιμομίκτης αυτοκράτορας που μετατράπηκε σε σύμβολο του κακού

 

 

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από