#Dance4Iran: Ο χορός είναι η νέα διαμαρτυρία στο Ιράν

Dance4Iran
Πηγή εικόνας: www.iranintl.com

#Dance4Iran: Το τρεντ συμπαράστασης στις Ιρανές κοπέλες

Ελευθερία, έκφραση, χαρά, αγάπη, εκτόνωση είναι τα συναισθήματα που απορρέουν από το χορό. Όλοι θεωρούμε τον χορό αυτό-έκφραση και είναι η πιο απλή και συνήθης δραστηριότητα όχι μόνο των νέων, αλλά όλων των ηλικιών. Εκτονωνόμαστε, ξεχνιόμαστε, γελάμε, όταν χορεύουμε. Βέβαια, αυτό που εμείς θεωρούμε δεδομένο, δεν ισχύει σε όλες τις χώρες. Στο Ιράν ο χορός οδηγεί στη σύλληψη και τα βασανιστήρια. Ναι, πολύ καλά ακούσατε. Ο χορός θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια, διάδοση διαφθοράς και διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας. Έτσι, ξεκίνησε το #Dance4Iran και είναι πλέον πραγματικότητα.

Στις 8 Μαρτίου 2023 πέντε έφηβες κοπέλες από το Ekbatan δημοσίευσαν ένα βίντεο, που χόρευαν με το γνωστό τραγούδι Calm down της Selena Gomez και του Rema. Τα κορίτσια ήταν ντυμένα με ό,τι φοράμε οι περισσότεροι νέοι σήμερα, κοντά μπλουζάκια, εφαρμοστά παντελόνια και εκτεθειμένα μαλλιά χωρίς κάλυμμα. Στο Ιράν απαγορεύεται ο χορός γενικά, ως μία αποτρόπαια για το σύνολο πράξη, πόσο μάλλον για τις γυναίκες ,που οι νόμοι είναι πιο αυστηροί. Τελικά η καταγωγή έχει σημασία;

Η Charlie D’ Amelio με το χορό της μάγεψε το κοινό, κέρδισε χιλιάδες followers στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ως εκ τούτου φήμη και χρήματα. Κατόρθωσε χορεύοντας να χτίσει μία μεγάλη καριέρα και αναγνώριση. Τα 5 κορίτσια στο Ιράν όμως, για τον χορό τους συνελήφθησαν και παρέμειναν στο κρατητήριο.

Advertisements
Ad 14

Απόρροια έτσι, του δημόσιου χορού τους ήταν η σύλληψή τους από την Αστυνομία Ηθών για περιφρόνηση του καθεστώτος. Υπήρξε 48ωρή κράτηση στις έφηβες κοπέλες. Άλλες κοπέλες που συνελήφθησαν στο παρελθόν δήλωσαν, ότι στη διάρκεια κράτησής τους, βίωσαν ξυλοδαρμούς, σωματικές βλάβες και απειλές.

Διαβάστε επίσης  Το σώμα που μου ανήκει: το Δικαίωμα της έκτρωσης

Η ανάρτηση νέου βίντεο και η έναρξη του κινήματος #Dance4Iran

Τα νεαρά κορίτσια με την εξέλιξη αυτή αναγκάστηκαν να αναρτήσουν ένα νέο βίντεο πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο. Τα κορίτσια ήταν στις ίδιες θέσεις αλλά με κατεβασμένα πρόσωπα, κρυμμένα τα μέρη του σώματος με φαρδιά και μακριά ρούχα. Ήταν σκυμμένες και τα μαλλιά τους καλυμμένα. Όλα πλήρως εναρμονισμένα με το σύστημα στο Ιράν.

Τα νεαρά κορίτσια εντοπίστηκαν από την αστυνομία, η οποία έψαξε αρχικά την αλάνα που δημοσιεύτηκε το εν λόγω βίντεο. Πριν τον εντοπισμό των κοριτσιών, εντοπίστηκε η προπονήτριά τους, της οποίας ο λογαριασμός απενεργοποιήθηκε.

Dance4Iran
Πηγή εικόνας: www.iranintl.com

Το νέο βίντεο ήταν μία δημόσια απολογία για τον χορό τους. Δήλωσαν μετανιωμένες και ότι η ανάρτηση έγινε εν αγνοία τους, υποστηρίζοντας ότι ο χορός τους δεν έχει πολιτική ερμηνεία, δηλαδή δεν έγινε ως αντίδραση στο Ιρανικό καθεστώς. Το βίντεο με τον χορό των κοριτσιών δημοσιεύθηκε στο προφίλ της δασκάλας χορού τους, αν και ο λογαριασμός αυτός πλέον έχει διαγραφεί. Επιπλέον, η δημοσίευση δεν υπάρχει πια στον παγκόσμιο ιστό.

Μετά το δεύτερο βίντεο της δημόσιας απολογίας των κοριτσιών, χάθηκαν τα ίχνη τους. Κανένας δεν γνωρίζει τίποτα και βλέπουμε να προστίθεται ακόμη ένα έγκλημα στο ιρανικό καθεστώς έναντι των γυναικών. Ποια ήταν η απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας; Το κίνημα #Dance4Iran. Στα πλαίσια του κινήματος #Dance4Iranγυναίκες κάθε ηλικίας χορεύουν στο ρυθμό του τραγουδιού Calm down, όπως οι 5 Ιρανές κοπέλες.

Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι σε βάρος όλων των εγκλημάτων, που σημειώνονται εναντίον των γυναικών και όχι μόνο. Ενόψει των εξελίξεων στο Ιράν όλος ο παγκόσμιος ιστός συγκεντρώνεται και ανεβάσει online βίντεο με το hashtag #Dance4Iran. Έτσι, σε 20 ημέρες στο TikTok δημοσιεύθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια βίντεο με το τραγούδι Calm down, ενώ το hashtag #Dance4Iran αριθμεί 14,2 εκατομμύρια αναφορές.

Διαβάστε επίσης  Ο θλιμμένος "άγγελος των μαχαιριών"

Οι Κούρδες και οι Ιρανές χορεύουν μαζί, παραμερίζοντας τις διαφωνίες τους με σκοπό τη δημόσια στήριξη των γυναικείων δικαιωμάτων. Η σύλληψη των Ιρανών κοριτσιών έγινε πολύ γνωστή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Σε περίπτωση που με την εξαφάνιση των κοριτσιών συμβεί κάτι στις ίδιες, τότε η Τεχεράνη θα βρίσκεται αντιμέτωπη για άλλη μία φορά, με πολύ έντονες καταστάσεις.

Η αντίδραση των καλλιτεχνών στο #Dance4Iran και η κατάσταση στο Ιράν

Η αντίδραση των καλλιτεχνών στο νέο κίνημα συμπαράστασης ήταν θετική. Πολλοί καλλιτέχνες μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επέλεξαν να μιλήσουν ανοιχτά για το #Dance4Iran και να συμπαρασταθούν στα νέα κορίτσια. Η Selena Gomez δημοσίευσε στο instagram το βίντεο των πέντε κοριτσιών γράφοντας: «Αυτά τα κορίτσια και όλες οι γυναίκες στη χώρα, που συνεχίζουν με θάρρος να απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές.. Να ξέρετε πως η δύναμή σας μας εμπνέει.», ενώ ο Rema στο Twitter γράφει: «Σε όλες τις όμορφες γυναίκες που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, εμπνέομαι από εσάς, τραγουδάω για εσάς και ονειρεύομαι μαζί σας».

Επιπλέον, η Νάργκες Μολαμάντι, πολιτική κρατούμενη, αναδημοσίευσε τον χορό των κοριτσιών και είπε ότι είναι μία μορφή γυναικείας παρουσίας στους δρόμους. Το κίνημα #Dance4Iran ενίσχυσε και η Golshifteh Farahani με τη δημοσίευση του βίντεο των κοριτσιών με τη λεζάντα: <<Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ελευθερία των Ιρανών γυναικών. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ελευθερία όλων των ανθρώπινων όντων>>.

#Dance4Iran
Πηγή εικόνας: Power Politics

Ομολογουμένως, η Ιρανή κοινωνία από τον Σεπτέμβριο του 2022 βρίσκεται σε μία κατάσταση πολιτικής κρίσης πρωτόγνωρης για τα σημερινά δεδομένα. Αφορμή όλης της κατάστασης, υπήρξε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθών, γιατί φορούσε με λάθος τρόπο τη μαντίλα της. Από εκείνη τη στιγμή, το Ιράν βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη. Άνδρες και γυναίκες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και διαδηλώνουν για τον άδικο θάνατο της Μαχσά Αμινί. Αυτό ήταν η αφετηρία για επόμενες πορείες. Στους δρόμους των διαδηλώσεων συναντάμε καμένες χιτζάμπ, οδοφράγματα, ομάδες που φωνάζουν δυνατά συνθήματα.

Διαβάστε επίσης  Μαθησιακές Δυσκολίες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιδράσεων για τις εγκληματικές ενέργειες που συμβαίνουν στο Ιράν, είναι ο δημόσιος χορός ενός 20χρονού ζευγαριού. Για άλλη μία φορά, οι ιρανικές αρχές δεν άφησαν ατιμώρητη μία τέτοια συμπεριφορά, και εκδίκασαν τα νέα παιδιά σε 10 έτη και 6 μήνες φυλάκισης με την κατηγορία της διάδοσης ανηθικότητας. Για το Ιράν ο χορός και τα λιτά μαλλιά είναι τρομοκρατική ενέργεια.

Παρατηρούνται ακραία σκηνικά που σχετίζονται με τον χορό στο Ιράν, όπως απολύσεις καθηγητών, διότι οι μαθητές τους χόρεψαν στην αποφοίτηση και η απαγόρευση από την τηλεόραση ενός παρουσιαστή, γιατί ένας καλεσμένος του, ανέφερε την λέξη <<χορός>>. Ακραία προέκταση των γεγονότων είναι και αντικατάσταση της έννοιας <<χορός>> με τις συγχρονισμένες κινήσεις. Στο Ιράν κάθε λαϊκό κίνημα είναι μία υπαρξιακή απειλή, αλλά οι άνθρωποι συγχρονίζονται εναντίον του καθεστώτος.

Βλέπουμε έτσι, μία κατάσταση, που όσο εξελίσσεται φτάνει σε όλο και περισσότερα εγκλήματα σε βάρος αθώων ανθρώπων. Η παγκόσμια κοινότητα όμως, αντιδρά σε κάθε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστω και διαδικτυακά με βίντεο συμπαράστασης. Τα βίντεο με το hashtag #dance4iran και το τραγούδι Calm down είναι η νέα έκφραση ελευθερίας στον παγκόσμιο ιστό!

 


 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Iran International Newsroom. Ανακτήθηκε από: https://www.iranintl.com/en/202303147109 (τελευταία πρόσβαση 29/3/2023)
  • Τσαγκαράκη Αγγελική. Ανακτήθηκε από: https://www.pillowfights.gr/antiteleiotita/dance4iran-to-trend-sumparastashs-meta-thn-eksafanish-5-koritsivn-sto-iran/ (τελευταία πρόσβαση 29/3/2023)

 

Νυν φοιτήτρια του πολιτικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογράφος με θεματολογία που εστιάζει σε σχολιασμό κυρίως κοινωνικών φαινομένων και θέματα πολιτισμού, που αφορούν στην ελληνική κουλτούρα, την ιστορία και την ποίηση. Η αρθρογραφία είναι σημαντική προτεραιότητά μου και το εύρος της θεματολογίας μου επεκτείνεται όλο και περισσότερο. Αρχισυντάκτρια στη στήλη των Αψυχολόγητων του MAXMAG.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός