
Γυναίκες και προκατάληψη
Συχνά γίνεται λόγος για την ισότητα των δύο φύλων και τις προκαταλήψεις μιας κοινωνίας για τις γυναίκες, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι μια κοινωνία δεν αποτελείται μόνο από άντρες, και ότι η προκατάληψη και τα στερεότυπα δεν έχουν φύλο. Το United Nations Development Programme (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει στόχο να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία, τις γνώσεις, την εμπειρία και τους πόρους στους ανθρώπους προκειμένου να κτίσουν μια καλύτερη ζωή. Μεταξύ άλλων, σε μία έρευνα που έκανε, μεταξύ 75 χωρών, το πόρισμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων, έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη εναντίον των γυναικών.
Περισσότεροι από τους μισούς, θεωρούν ότι οι άντρες είναι καλύτεροι σε θέσεις πολιτικής ηγεσίας και περισσότεροι από το 40% ότι, επίσης οι άντρες, είναι καλύτερα επιχειρηματικά στελέχη. Το UNDP, καλεί τις Κυβερνήσεις να εισάγουν τέτοιες νομοθεσίες και πολιτικές, οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τις βαθιές προκαταλήψεις. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στην έρευνα αυτή δεν συμμετείχαν μόνο χώρες του τρίτου κόσμου ή χώρες στις οποίες οι γυναίκες, εκ νόμου, είναι υποδεέστερες των ανδρών, αλλά και ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Σουηδία κ.α.
Γυναίκες: Νόμος vs Προκατάληψη
Αναφορικά με τον δυτικό κόσμο, η νομοθεσία εδώ και αρκετές δεκαετίες τάσσεται υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και σε καμία περίπτωση, καμία επίσημη πολιτική, δεν ορίζει διαφορετικά. Ωστόσο τι είναι αυτό που συντηρεί τις προκαταλήψεις των δυτικών έναντι των γυναικών; Αρκεί ένας ακόμα νόμος για να τις εξαλείψει ή το ζήτημα αυτό έχει βαθύτερες ρίζες; Από την άλλη πλευρά και σε χώρες της Αφρικής ή της Ασία, η νομοθεσία είναι περισσότερο ευέλικτη υπέρ των ανδρών, ενώ δεν λείπουν και εκείνες, στις οποίες η γυναίκα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «κτήμα» του άντρα ή μια οντότητα χωρίς κατοχυρωμένα νομικά δικαιώματα (Σαρία). Αλλά, ακόμα και εδώ αξίζει να σταθούμε, καθώς χώρες όπως η Ιορδανία, ναι μεν νομοθετικά, ως επί το πλείστον, προστατεύουν τις γυναίκες, στην πράξη αυτό δεν ισχύει. Έτσι, ως παράδειγμα και παραμένοντας στην ίδια χώρα, ενώ στο Αμμάν, οι γυναίκες δουλεύουν, οδηγούν, ταξιδεύουν, βγαίνουν ασυνόδευτες κλπ, σε πολλά χωριά και κλειστές τοπικές κοινωνίες, η θέση της γυναίκας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτής της πρωτεύουσας, παρόλο που βρίσκονται υπό κοινή νομοθεσία.
Πρόσφατα, viral έγινε το βίντεο της Cynthia Nixon ‘Be a lady’, με πλήθος γυναικών –αλλά και αντρών- να το καλωσορίζουν. Αποδίδοντας, λοιπόν, «τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ θεοῦ τῷ θεῷ», πώς, πρώτα από όλους, εμείς οι γυναίκες, από τη μία μεριά αποζητάμε ισότητα και από την άλλη είμαστε προκατειλημμένες έναντι του ίδιου μας του φύλου; Η παραπάνω έρευνα, δεν απευθυνόταν μόνο σε άντρες, αλλά στο γενικό σύνολο του πληθυσμού, στο οποίο σαφώς και συμπεριλαμβάνονται και οι γυναίκες. Παίρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία –μία τυχαία χώρα του δυτικού κόσμου- το 55,26 % των γυναικών είχε τουλάχιστον μία προκατάληψη έναντι του ίδιου του φύλου. Οπότε, καλό θα ήταν, όταν ζητάμε δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη και τόσες άλλες αρετές, να της επιζητούμε για όλους και όχι μόνο για τον εαυτό μας ή τους ομοϊδεάτες μας.
Και η διάκριση γένους θηλυκού
Αυτό που εύκολα θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί, είναι ότι –τουλάχιστον από πλευράς δυτικού κόσμου- δεν λείπει ούτε η νομοθεσία, ούτε οι νόμοι. Από ό,τι φαίνεται το αίτιο είναι πιο βαθύ και δεν έχει να κάνει μόνο με την αντιμετώπιση του ανδρικού φύλου προς το γυναικείο. Δεν είναι –όπως αποδείχθηκε και από την έρευνα- λίγες οι γυναίκες που κάνουν διάκριση μεταξύ των φύλλων και για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος θεωρούν καταλληλότερο έναν άντρα. Επιπλέον, άνιση διάκριση, είναι και όταν θεωρούμε έναν άνδρα ακατάλληλο για την εκτέλεση μιας δουλειάς, ως παράδειγμα, επειδή είναι άνδρας. Εν ολίγοις, η διάκριση των φύλων, χωρά εκεί, όπου το φύλο αποτελεί αυθαίρετο κριτήριο καταλληλότητας ή όχι για την απονομή ωφελειών, εργασίας κλπ. Η ισότητα των δύο φύλων, δεν είναι ένα εργαλείο των γυναικών προκειμένου να καταστήσουν την ανωτερότητά τους έναντι των αντρών, είναι μία κατάσταση, στην οποία τόσο άντρες όσο και γυναίκες υπάγονται προκειμένου να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν. Είναι μία κατάσταση στην οποία δεν έχει σημασία ποιος είναι καλύτερος ή όχι με βάση το φύλο, αλλά μία κατάσταση στην οποία, όπου χολώνει ο ένας, επεμβαίνει ο άλλος προκειμένου να φτάσουμε στην εξέλιξη και στην ολοκλήρωση.
Πηγή:
Nine out of 10 people found to be biased against women. Ανάκτηση από: www.theguardian.com