Πίσω από το οικονομικό θαύμα της Σανγκάη

Σανγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας με πληθυσμό που ξεπερνά τους 20 εκ. ανθρώπους. Η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τον τεράστιο ουρανοξύστη που δεσπόζει στην αντίπερα όχθη του ποταμού Γιανγκ Τσε. Σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, το οικονομικό κέντρο της Σανγκάη ήταν ένας τεράστιος ορυζώνας με απέραντους βάλτους και φτωχικά σπίτια.

Η αλλαγή στον αστικό ορίζοντα της Σανγκάη είναι αποτέλεσμα των κατασχέσεων γης που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σχεδόν το 74% των εσόδων των τοπικών επαρχιών προέρχεται από τις αυθαίρετες κατασχέσεις γης και την μεταπώληση τους σε κατασκευαστικές εταιρείες. Έπειτα, τα μεσιτικά γραφεία πιάνουν αμέσως δουλειά. Δυτικές εταιρείες ανεγείρουν τεράστιους ουρανοξύστες, οι οποίοι και τελικά διαχειρίζονται από εταιρείες και αποφέρουν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

Η οικονομική άνθηση της Σανγκάη έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Υπολογίζεται ότι σε διάστημα 10 χρόνων, 2,5 εκ. άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και είδαν την γη τους να κατάσχεται από το κράτος.

Η “κόκκινη” κινεζική νομοθεσία

Ο κινεζικός αστικός κώδικας δεν διευκρινίζει το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, η γη της χώρας ανήκει ολοκληρωτικά στο κινεζικό κράτος και επίσημος διαχειριστής της είναι το κομμουνιστικό κόμμα.

Πριν λίγους μήνες, αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτήρια στο Πεκίνο ζητώντας αποζημιώσεις για τις κατασχέσεις γης. Η κινεζική κυβέρνηση κατεδάφισε απροειδοποίητα ολόκληρες πολυκατοικίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στα περίχωρα του Πεκίνου. Εν συνεχεία, οι εκτάσεις πουλήθηκαν σε δυτικές εταιρείες, οι οποίες και ανέλαβαν την ανέγερση πολυτελών κατοικιών.

Οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν αρκετά γρήγορα και βίαια. Πλέον, η Κίνα έχει ειδήμων στην αποτελεσματική διάσπαση διαδηλώσεων!

Advertising

Οι κατασχέσεις γης δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, μεγάλο τμήμα της παλιάς πόλης του Πεκίνο κατεδαφίστηκε με σκοπό την ανέγερση τεράστιων αθλητικών συγκροτημάτων. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στην επαρχία.

Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα του χώρου είναι φλέγον. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις αυθαιρεσίες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην ταραγμένη κινεζική πολιτική ζωή.

Πηγή: The Guardian

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Πόσο μοιάζουν οι σύγχρονοι Έλληνες με τους αρχαίους προγόνους τους;

  Είναι γεγονός πως οι Έλληνες είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με το παρελθόν μας. Η προσήλωση-τόσο…

Πολιτισμός

Μουσείο Αφηγηματικής Τέχνης Lucas

Όραμα του George Lucas από άλλο γαλαξία Το μουσείο αφηγηματικής τέχνης Lucas (Museum of Narrative…

Πολιτισμός

Η Βυζαντινή Αθήνα

Η Βυζαντινή Αθήνα: Από την ύστερη αρχαιότητα στη μεσαιωνική πόλη Η Βυζαντινή Αθήνα υπήρξε ένα…

Πολιτισμός

Τα πρώτα σχολικά εγχειρίδια στην Ελλάδα (1830-1900)

Όλοι θυμόμαστε το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και την αίσθηση, όταν παίρναμε τα καινούρια…

Πολιτισμός

Η κλοπή της Μόνα Λίζα και οι βανδαλισμοί της

Η Μόνα Λίζα δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του κόσμου.…

Πολιτισμός

Εικαστικό φθινόπωρο: οι εκθέσεις που αναμένουμε

Σε καλλιτεχνική διάθεση η χώρα και το φθινόπωρο του 2025 Έφτασε η πιο καλλιτεχνική εποχή…

Πολιτισμός

Βερισμός: ένα ταξικό καλλιτεχνικο κίνημα

Είναι γεγονός πως η Ευρώπη από την καλλιτεχνική περίοδο της Αναγέννησης και ύστερα, διαπνεόμενη από…