Προπαγάνδα και λογοκρισία στην πλατφόρμα του Netflix

Netflix
Πηγή εικόνας: ylhsthewrangler.com

To Netflix είναι η νέα μορφή διασκέδασης του 21ου αιώνα, καθώς αποδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη υπεροχή του streaming έναντι του συμβατικού σινεμά. Πολλές από τις παραγωγές του έχουν φτάσει μέχρι και τα Oscars, ενώ δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί που απέκτησαν μία δεύτερη ευκαιρία στο «σκληρό γυαλί» του σινεμά χάρη στις συνεχείς παραγωγές του. Ωστόσο, το Netflix έχει και μία σκοτεινή πλευρά που χαρακτηρίζεται από πολεμική προπαγάνδα, λογοκρισία και ηχηρές πολιτικές επεμβάσεις.

H Fauda (=Χάος) είναι μία σειρά ισραηλινής παραγωγής που ξεκίνησε να προβάλλεται στο Ισραήλ το 2015. Ένα χρόνο αργότερα, η Netflix εξαγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα και η σειρά εντάχθηκε επιτυχώς στην πλατφόρμα της εταιρείας. Η σειρά αφορμάται από πραγματικά γεγονότα και ειδικότερα, από την σύγκρουση στην Γάζα, το 2014.

Σύμφωνα με απόψεις Ισραηλινών τηλεθεατών, η σειρά είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ισραηλινής τηλεόρασης, γιατί αναπαριστά με γλαφυρό τρόπο την ζωή από την «άλλη πλευρά του τείχους». Αντίθετα, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την σειρά για προπαγάνδα και στερεοτυπική απεικόνιση της πραγματικότητας.

Η υπόθεση έχει ως εξής: ένας αξιωματικός των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων αναζητά ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό  στα Παλαιστινιακά εδάφη. Στην προσπάθεια του να εντοπίσει τον στόχο του σκοτώνει, βασανίζει ή συλλαμβάνει αδιακρίτως Παλαιστίνιους που βρίσκονται στον δρόμο του. Οι Παλαιστίνιοι ως αντίποινα εντάσσονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προετοιμάζοντας επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Becoming: Το νέο ντοκιμαντέρ για την Michelle Obama
Ad 14

Η Fauda είναι ένα πολιτικό θρίλερ με ωμές σκηνές βίας, πολέμου και βασανισμών. Στιγματίζει τους Παλαιστινίους ως ισλαμιστές τρομοκράτες που συνωμοτούν, συστηματικά, κατά του Ισραήλ και των ανυποψίαστων Ισραηλινών. Δημιουργεί μία εντελώς αρνητική εικόνα για τους Παλαιστινίους, ενώ την ίδια στιγμή δεν αναφέρει τίποτα για τον αποκλεισμό και την γκετοποίηση που επιβάλλει το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη.

Η Fauda δημιουργεί μία αλλόκοτη αφήγηση, παρουσιάζοντας ένα βίαιο ανθρωποκυνηγητό, που θυμίζει μία καρικατουρίστικη εκδοχή του Τομ και Τζέρι. Μόνο που, σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει ούτε γέλιο ούτε αστείες γκάφες.

Η απεικόνιση των Παλαιστινίων ως τρομοκρατών κάνει την δράση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων να φαίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία. Η σειρά δικαιολογεί ή ακόμη χειρότερα, νομιμοποιεί τις στρατιωτικές επεμβάσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Εννοείται ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν την δική τους φωνή στην σειρά.

Οι δημοσιογράφοι-σεναριογράφοι της σειράς έχουν δηλώσει ότι η σειρά δεν ωραιοποιεί ούτε λεπτό την ζωή στην Λωρίδα της Γάζας. Αυτός ήταν και ο λόγος που όλα τα κανάλια δίσταζαν να γυρίσουν την σειρά.

Advertising

Η Σαουδική Αραβία σβήνει ο, τι δεν της αρέσει από το Netflix!

Το «Patriot Act» είναι μία σατυρική stand-up comedy εκπομπή που εκπέμπει μέσω της πλατφόρμας του Netflix. Η εκπομπή σατιρίζει θέματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας στις ΗΠΑ και στον κόσμο. Στις 2 Ιανουαρίου 2019, η Netflix αποφάσισε να αφαιρέσει επεισόδιο της σειράς στην Σαουδική Αραβία, κατόπιν αιτήματος του βασιλείου στην εταιρεία.

Διαβάστε επίσης  Filthy Rich: Jeffrey Epstein

Σαουδάραβες διπλωμάτες ανέφεραν ότι η σειρά παραβιάζει διατάξεις της σαουδαραβικής νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Ειδικότερα, τονίστηκε ότι η σειρά προσβάλλει τις πολιτικές του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και χλευάζει σαουδάραβες αξιωματούχους. Αμέσως, η Netflix απέσυρε το επεισόδιο από την πλατφόρμα της εταιρείας στην Σαουδική Αραβία.

Τι σατίριζε, όμως, το επεισόδιο που αποσύρθηκε;

Ο Αμερικανός κωμικός, Χασάν Μινχάι επέκρινε, δριμύτατα, το βασίλειο για την δολοφονία Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη και καυτηρίαζε τον ίδιο τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο στην Υεμένη. Αμέσως μετά την απόσυρση του επεισοδίου από την πλατφόρμα, δημοσιογράφοι της Washington Post καυτηρίασαν την δράση της Netflix στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «εξοργιστική απόφαση που αντιτίθεται στην ελευθερία της έκφρασης».

Advertising

 Η Netflix απάντησε λέγοντας ότι συμμορφώνεται στην νομοθεσία της κάθε χώρας. Ειδικότερα, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την νομοθεσία του βασιλείου, αλλά πρέπει να συμμορφωθεί σε αυτήν. Όπως, όμως, αποκαλύπτουν αναλυτές της ψηφιακής αγοράς στους New York Times, η Μ. Ανατολή αποτελεί μία αναδυόμενη αγορά στον ψηφιακό κόσμο. Κολοσσοί, όπως η Netflix δεν θα ρίσκαραν να χάσουν έστω κι ένα μικρό τμήμα αυτής της τεράστιας αγοράς. Ανάλογα έχουν κάνει και άλλες εταιρείες, όπως η Apple στην Κίνα, η οποία απέσυρε εφαρμογές που παραβίαζαν την πολιτική απορρήτου της χώρας.


Πηγές:

Watching Israeli TV’s Fauda as a Palestinian. Ανακτήθηκε από https://www.theatlantic.com/international/archive/2018/06/watching-israeli-tvs-fauda-as-a-palestinian/561917/ (Τελευταία πρόσβαση 31/4/2019)

The next Homeland? The problems with Fauda, Israel’s brutal TV hit. Ανακτήθηκε από https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2018/may/23/the-next-homeland-problems-with-fauda-israel-brutal-tv-hit (Τελευταία πρόσβαση 31/4/2019)

Advertising

Netflix removes Hasan Minhaj comedy episode after Saudi demand. Ανακτήθηκε από https://www.bbc.com/news/world-middle-east-46732786 (Τελευταία πρόσβαση 31/4/2019)

Διαβάστε επίσης  The Last Dance: Το ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Margalef

Ταξίδι στην Ισπανία μέσα από τα μάτια ενός αναρριχητή

Ταξίδι στην Ισπανία θέλουμε να κάνουμε οι περισσότεροι για το

Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων την περίοδο της Τουρκοκρατίας

Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ήταν