Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Νησιά των Κυκλάδων: Ο μεγάλος κίνδυνος και η δράση Europa Nostra

Τα νησιά Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος υπό απειλή
Πηγή: travel.gr

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αδιαμφισβήτητα αποτελείται, από τα πιο όμορφα μέρη για επισκεφθεί κανείς καθώς φημίζεται για την ομορφιά των τοπίων της και της γαλήνη που αυτά προσφέρουν. Η γαλήνη μπορεί να επιτευχθεί είτε με την διαμονή σε μεγάλες πόλεις είτε όμως και παραθαλάσσια στα νησιά. Σύμφωνα όμως με τη Europa Nostra , η επίσκεψη στα νησιά δεν θα αποτελεί στο μέλλον μία αξιοσημείωτη εμπειρία καθώς ανήκουν στην ομάδα απειλούμενων πολιτισμικών κληρονομιών. Η έρευνα εστιάζει στα νησιά των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα στη Σίφνο, Σέριφο και Φολέγανδρο. Ωστόσο υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορεί να παρθούν προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Η κατάσταση στα νησιά των Κυκλάδων

Η τουριστική περίοδος είναι το κομβικότερο σημείο προσέλευσης τουριστών στην χώρα. Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στις Κυκλάδες , εκτός από τα οικονομικά οφέλη παρουσιάζονται και κάποια μειονεκτήματα. Μέσα σε αυτά εντάσσονται η λειψυδρία, η αύξηση των αποβλήτων και το κυριότερο η επέκταση των χωραφιών για να γίνουν ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικά μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών , οι οικοδομικές άδειες φτάνουν τις χιλιάδες. Έτσι, τα νησιά χάνουν την ομορφιά τους και υποβαθμίζονται με επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες που μόνο ευχάριστες δεν είναι στο μάτι ενός επισκέπτη που θέλει να απολαύσει το τοπίο. Σαφώς για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η ανάγκη των νησιών αυτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, εάν περιόριζε την κατασκευή κάποιων επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα των νυχτερινών μαγαζιών. Αυτά εκτός από το γεγονός ότι βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα πετούν τα σκουπίδια τους μέσα σε αυτήν. Όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες αυτές πρέπει να δίνονται υπό κάποιους όρους και όχι να μοιράζονται απλόχερα σε όλους.

Η Europa Nostra και η θέση που κατέχουν τα νησιά στην λίστα της

Η Europa Nostra, δημιούργησε μία λίστα με τα επτά μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς και μέρη της Ευρώπης που απειλούνται. Η παρότρυνση να συμπεριληφθούν τα νησιά αυτά στη λίστα ήταν αίτημα της ΕΛΛΕΤ προκειμένου, να διεγείρει το ενδιαφέρον των πολιτών και να ενεργοποιήσει με άμεσο τρόπο τις αρμόδιες αρχές ιδίως στις πολεοδομικές. Έτσι, τα νησιά των Κυκλάδων κατέχουν την θέση αυτή λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης της οποίας βιώνουν η αντιμετώπισης της οποίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση . Αξίζει να σημειωθεί και η υπόλοιπη λίστα για να γνωρίζουμε όλη τα μέρη που απειλούνται σήμερα . Αυτά είναι: ο Αρχαιολογικός χώρος Muret e Portës, Durrës, στην Αλβανία, Ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα στο Amberd, στην Αρμενία,Palais du Midi στις Βρυξέλλες, Εργατικές κατοικίες Roubaix-Tourcoing στη Γαλλία, Εκκλησία του San Pietro Gessate στο Μιλάνο, η Συναγωγή της Σιένα στην Ιταλία, το Παλάτι Sztynort στη Πολωνία η Οικία του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού στη Σερβία , η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Τουρκία,  Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας επίσης στη Τουρκία.

Πηγές: Τρία νησιά των Κυκλάδων στην ευρώ-λίστα κινδύνου (2024) Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/themata/tria-nisia-twn-kykladwn-stin-evrw-lista-kindynou-44342875812 (τελευταία πρόσβαση 18/2/24)

Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος σε κίνδυνο λόγω υπερτουρισμού και άναρχης δόμησης ( 2024) Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/10504884/sifnos-serifos-kai-folegandros-se-kindyno-logo-ypertourismou-kai-anarchis-domisis (τελευταία πρόσβαση στις 18/2/24)

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Το αόρατο ταξίδι των εκθεμάτων ενός μουσείου

  Το αόρατο ταξίδι των εκθεμάτων ενός μουσείου ξεκινά πολύ πριν εκείνα πάρουν τη θέση…

Πολιτισμός

Γ. Ζογγολόπουλος, ο καλλιτέχνης που έδωσε στο χώρο και στο χρόνο άλλη διάσταση

Δημόσιο έργο, ιδιωτικό πάθος. Ο διεθνούς φήμης εικαστικός Γιώργος Ζογγολόπουλος , γνωστός για τα έργα…

Πολιτισμός

Το Bασιλικό Aντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου

Η δικτατορία της 21ης  Απριλίου 1967 αποτελεί το αποκορύφωμα μιας ταραγμένης πορείας στην ελληνική ιστορία…

Πολιτισμός

Σαν σήμερα: Η Σύνοδος του Τρέντο

Στα μέσα του 16ου αιώνα η Καθολική Εκκλησία και κατ’επέκταση η δυτική χριστιανοσύνη βρίσκονται σε…

Πολιτισμός

Η genZ αντιμάχεται τα καρτέλ

Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημάρχου της Ουρουπάν Carlos Manzo  πριν από μόλις λίγες εβδομάδες,…

Πολιτισμός

Η γυάλινη βιβλιοθήκη και ο Κήπος των Γλυπτών

  Στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, μέσα στον Κήπο των Γλυπτών, βρίσκεται η νέα γυάλινη βιβλιοθήκη.…

Πολιτισμός

Η ιστορία των δωρεάν σχολικών βιβλίων

ΟΕΔΒ: Η ιστορία και η σημασία μιας μικρής αλλά μεγάλης σφραγίδας Κάθε χρόνο οι μαθητές…