Ολοκληρώνεται μετά από σχεδόν ενάμιση αιώνα η Σαγράδα Φαμίλια

Η Βασιλική της La Sagrada Família του Antonio Gaudí
Σαγράδα Φαμίλια: η Βασιλική της La Sagrada Família του Antonio Gaudí (barcelona-tourist-guide.com)

Η Σαγράδα Φαμίλια, στα ισπανικά: Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, είναι μεγάλη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη της Καταλονίας στην Ισπανία.

Κατασκευή

Η κατασκευή της ξεκίνησε 19 Μαρτίου το 1882, στη γιορτή του Αγίου Ιωσήφ. Συγκεκριμένα η κρύπτη του ναού ήταν το κομμάτι που άρχισε να κατασκευάζεται πρώτο σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Francisco de Paula del Villar. Το 1883 το έργο αυτό το ανέλαβε ο Άντονι Γκαουντί χρησιμοποιώντας για το αρχιτεκτονικό και μηχανικό του στυλ το γοτθικό ρυθμό και αρκετές μορφές του μοντερνισμού. Ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην κατασκευή της εκκλησίας μέχρι τον θάνατό του το 1926, όπου λιγότερο από το ένα τέταρτο του έργου είχε ολοκληρωθεί.

Γενικά, η Σαγράδα Φαμίλια κατασκευάζεται με αργούς ρυθμούς καθώς βασίζεται κυρίως σε ιδιωτικές δωρεές. Μάλιστα ο Ισπανικός εμφύλιος to 1936 διέκοψε για ακόμη μια φορά την κτίση της και τμήματα της ημιτελούς βασιλικής και οι μακέτες του Γκαουντί καθώς και το εργαστήριό του καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από Καταλανούς αναρχικούς. Άρχισε ξανά να προοδεύει τη δεκαετία του 1950. Έπειτα, μέχρι τα μέσα του 2010 αν και υπήρξε μεγάλη βελτίωση, πολλές προκλήσεις συνέχιζαν να υπάρχουν και είχαν ορίσει αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωση της το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Γκαουντί.  Οι πολίτες της Βαρκελώνης αν και περήφανοι που αυτή η εκκλησιά στεγάζεται στην πόλη τους, ορισμένοι θεωρούν ότι η Σαγράδα Φαμίλια συναγωνίζεται με τον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η δουλειά που έγινε μετά το θάνατο του Γκαουντί δεν βασίστηκε στο σχέδιό του.

Διαβάστε επίσης  Ερρίκος Σλήμαν: ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος

Η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια ήταν έμπνευση ενός Καταλανού βιβλιοπώλη, του Ζοσέπ Μαρία Μποκαμπέλια, ιδρυτή του Πνευματικού Συλλόγου Λατρείας του Αγίου Ιωσήφ. Μετά από ένα ταξίδι του στο Βατικανό το 1872, ο Ζοσέπ επέστρεψε έχοντας σαν επιθυμία να χτίσει μια εκκλησία εμπνευσμένη από εκείνη που είχε δει στο Λορέτο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σχεδιασμός

Αν και η Σαγράδα Φαμίλια είχε σχεδιαστεί από την αρχή σαν ένα κτίσμα στο μέγεθος ενός καθεδρικού ναού, δεν υπάρχουν βλέψεις να χριστεί κατά αυτόν τον τρόπο. Το σχέδιο έχει και στοιχεία από τους προγενέστερους ισπανικούς καθεδρικούς ναούς. Επιπλέον, αποτελείται από πολλά πολύπλοκα τμήματα, όπως σημεία του κτιρίου με διπλούς διαδρόμους, μια περιπατητική με επτά αψιδωτά παρεκκλήσια, πύργους και τρεις πύλες εκ των οποίων η καθεμία είναι διαφορετική ως προς τη δομή και τη διακόσμηση. Γενικά, οι καθεδρικοί ναοί της Ισπανίας περιβάλλονται από ξωκλήσια και από εκκλησιαστικά κτίρια, αλλά η συγκεκριμένη εκκλησία έχει ένα σκεπαστό πέρασμα το οποίο σχηματίζει ένα ορθογώνιο το οποίο περιβάλει την εκκλησία ενώνοντας τις τρεις πύλες.

Στη συνέχεια, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο αρχικό σχέδιο του Γκαουντί περιλαμβάνονταν 18 κωδωνοστάσια. Αυτά αντιπροσώπευαν τους Δώδεκα Αποστόλους, τους Τέσσερις Ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού Χριστό. Μέχρι το 2010 είχαν κατασκευαστεί τα οκτώ από αυτά εκ των οποίων ήταν τέσσερις Απόστολοι στην πρόσοψη της Γέννησης και ακόμα τέσσερις στην πρόσοψη των Παθών. Το 2005, παρατηρήθηκε ότι το κωδωνοστάσιο της Παναγίας θα ήταν μικρότερο σε ύψος από αυτό των Αποστόλων. Τα κωδωνοστάσια των Ευαγγελιστών θα ήταν στην ουσία γλυπτά με τα παραδοσιακά τους σύμβολα. Συγκεκριμένα, έναν ταύρο για αυτόν του Αγίου Λουκά, έναν φτερωτό άνθρωπο για εκείνον του Αγίου Ματθαίου, έναν αετό για αυτόν του Αγίου Ιωάννη και ένα λιοντάρι για εκείνον του Αγίου Μάρκου. Το κεντρικό κωδωνοστάσιο του Ιησού Χριστού θα υπερβαίνεται από έναν τεράστιο σταυρό. Με την ολοκλήρωση των κωδωνοστασίων η Σαγράδα Φαμίλια θα είναι η υψηλότερη εκκλησία καθώς και αυτή με το υψηλότερο κωδωνοστάσιο στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Εξάσκηση και δημιουργία ενός ποιήματος

Τέλος, όσον αφορά τις προσόψεις τις εκκλησίας, θα υπάρχουν τρεις. Η πρόσοψη της Γέννησης προς την Ανατολή, η πρόσοψη των Παθών προς τη Δύση και η πρόσοψη της Δόξας προς το Νότο. Η πρόσοψη της Γέννησης χτίστηκε πριν τη διακοπή της κατασκευής το 1935 και είναι αυτή που φέρει την πιο άμεση επιρροή από τον Γκαουντί. Η πρόσοψη των Παθών είναι εντυπωσιακή για το κωδωνοστάσιο της και τους χαρακτήρες που συμπεριλαμβάνει. Με άλλα λόγια αναπαριστά φιγούρες βασανισμένων, φιγούρες του Χριστού καθώς και τον Χριστό εσταυρωμένο. Αυτά τα σχέδια είναι δουλειά του Josep Maria Subirachs. Η πρόσοψη της Δόξας, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε από το 2002, θα είναι η μεγαλύτερη  καθώς θα εκπροσωπεί την ανάβαση προς τον Θεό. Επρόκειτο να απεικονίζει διάφορες σκηνές όπως την Κόλαση, το Καθαρτήριο και στοιχεία από τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα και τις Επτά Ουράνιες Αρετές.

File:Sagfampassion.jpgFile:Sf gp.jpg

Advertising

                      File:Sagfampassion.jpg – Wikimedia Commons                                                                 File:Sf gp.jpg – Wikimedia Commons

Ολοκλήρωση της Σαγράδα Φαμίλια

Παρόλο που η κατασκευή της ξεκίνησε πριν από ενάμιση σχεδόν αιώνα, οι πύργοι, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στους Ευαγγελιστές που περιβάλλουν τον κύριο πύργο, βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής τους και αναμένεται να τελειοποιηθούν το 2023. Ο κύριος πύργος είναι αφιερωμένος στον Ιησού Χριστό και θα είναι ο υψηλότερος από τους υπόλοιπους, σε ύψος 172 μέτρων. Αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που έχει καθοριστεί να φωτιστούν οι πύργοι των ευαγγελιστών Λουκά και Μάρκου, γεγονός που συμπίπτει με τη χριστουγεννιάτικη συναυλία στον ναό. Οι νέοι αυτοί πύργοι θα ανάβουν καθημερινά, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Σαγράδα Φαμίλια, μαζί με άλλα έξι κτίρια του Γκαουντί στην Βαρκελώνη, έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Διαβάστε επίσης  Διαδραστικά γυαλιά στην εκπαίδευση

 

Πηγές:

Σαγράδα Φαμίλια – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Advertising

Η Σαγράδα Φαμίλια ολοκληρώνεται μετά από σχεδόν ενάμιση αιώνα | LiFO

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διατροφικές διαταραχές: Μία επισκόπηση

Διατροφικές διαταραχές: Μία επισκόπηση Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διατροφικές

Διαχειρίση διαταραχής χρήσης αλκοόλ

Διαχειρίση διαταραχής χρήσης αλκοόλ Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχειρίση