Ο Παρθενώνας των απαγορευμένων κολόνων

Πηγή εικόνας: documenta14.de

O Παρθενώνας των απαγορευμένων κολόνων. O Παρθενώνας των βιβλίων: η απάντηση σε κάθε μορφή λογοκρισίας από την Αργεντινή καλλιτέχνιδα Μάρτα Μινουχίν. Το έργο κατασκευάστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1983 στο Μπουένος Άιρες, ύστερα από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Ρομπέρτο Βιόλα. Το 2017 και ύστερα από 34 χρόνια, αναβιώνει στο Friedrichsplatz του Κάσελ της Γερμανίας, ο «Παρθενώνας των Βιβλίων» και η πόλη αναβίωσης και παρουσίασης δεν είναι καθόλου τυχαία.

Πριν από 86 χρόνια, το 1933, οι Ναζί στην πλατεία του Κάσελ,  μπροστά από το Fridericianum, σε μια ευρεία εκστρατεία λογοτεχνίας, καίνε 2000 βιβλία αντί-γερμανικών φρονημάτων. Η μέθοδος για την καταστρατήγηση της ελεύθερης του λόγου και της κριτικής σκέψης ήταν, ήδη, γνωστή εδώ και αρκετούς αιώνες. Η Μάρτα Μινουχίν με το πιο εμβληματικό σύμβολο της δημοκρατίας και της ελεύθερη σκέψης, τον Παρθενώνα, και σε μια συμβολική πόλη, το Κάσελ, αναδημιουργεί το έργο της «Παρθενώνας των Βιβλίων» στο πλαίσιο της documenta 14, προκειμένου να κοινωνήσει το σημαντικό ζήτημα της λογοκρισίας, το οποίο είτε επικαλυμμένο είτε όχι, υπάρχει σε πολλές περιοχές του κόσμου, και σήμερα. Επιπλέον, ταυτόχρονα σκοπό έχει να θίξει χαρακτηριστικά και τακτικές στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης, οι οποίες παραπέμπουν σε μια ηγεμονική Ευρώπη προηγούμενων αιώνων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Documenta, «[…]Το έργο δίνει παράδειγμα στάσης κατά της βίας, της διάκρισης και της μισαλλοδοξίας».

Πηγή εικόνας: ελculture

Η αναβίωση του έργου της Μάρτα Μινουχίν, ο «Παρθενώνας των Βιβλίων», κατασκευάστηκε από χάλυβα, πλαστικά καλύμματα και 100.000 βιβλία απαγορευμένων τίτλων, τα οποία προήλθαν από το ελληνικό και γερμανικό κοινό. Πρόκειται για τίτλους, οι οποίοι κάποια στιγμή στο παρελθόν απαγορεύτηκαν ή κάηκαν για κάποιον λόγο. Για την πραγμάτωση του έργου, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κάσελ, συνέταξαν μια λίστα από 700.000 έργα, με εύρος από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου έως και τη Νότια Αφρική και το απαρτχάιντ.

Διαβάστε επίσης  Λογοκρισία στο ελληνικό σινεμά του 20ου αιώνα

Η Μάρτα Μινουχίν, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, στις 30 Ιανουαρίου 1943. Είναι ζωγράφος, γλύπτρια, ασχολείται με τη δημιουργία καλλιτεχνημάτων και το σχέδιο. Για δύο χρονιές, 1982 και 2002 της απονεμήθηκε το Konex Foundation Awards, βραβείο που τιμά Αργεντινούς καλλιτέχνες για το έργο τους. Η καλλιτεχνική της δράση περιλαμβάνει επιρροές από καλλιτεχνικά κινήματα, όπως: η pop art, η ψυχεδελική τέχνη, η avant- garde κ.α. Καλλιτεχνικές επιρροές προσλαμβάνει από παντού και σύμφωνα με την ίδια τα πάντα είναι τέχνη. Το έργο της είναι πολύπλευρο και απευθύνεται στον άνθρωπο, περικλείοντας μηνύματα αισιοδοξίας, ελευθερίας και πανανθρώπινων εννοιών. Η Μάρτα Μινουχίν, συνεχίζει να εκθέτει έργα της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μπουένος Άιρες, στο Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών, και σε διάφορα, εθνικά και διεθνή καλλιτεχνικά φεστιβάλ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Ένας «Παρθενώνας» από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, ανάκτηση από: iefimerida.gr

Καλλιτέχνιδα έχτισε Παρθενώνα από απαγορευμένα βιβλία στο μέρος που τα είχαν κάψει οι Ναζί, ανάκτηση από: scandalbook.gr

Ο Παρθενώνας των απαγορευμένων βιβλίων της Γερμανίας, ανάκτηση από: mythiki-anazitisi.blogspot.com

Advertising

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μεγαλώνοντας στη φύση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μεγαλώνοντας στη φύση, θα παρουσιάσει

Χρόνος μπροστά στην οθόνη και αναπτυξιακή καθυστέρηση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Χρόνος μπροστά στην οθόνη και