Ανάμεσα στου υψηλούς κύκλους του Βουκουρεστίου, στις αρχές του 20ου αιώνα, μια γυναίκα τολμά να περπατά κινώντας επιδεικτικά τους γοφούς της, να εκφέρει ευθέως την άποψή της και σε αντίθεση με το πνεύμα της εποχής να επιδεικνύει την εξυπνάδα της. Η κυρία Λουπέσκου είναι κοκκινομάλλα, σαρκώδης, έχει καταπράσινα μάτια, χαρακτηρίζεται από πολλούς προκλητική, αγενής και αυθάδης, ακριβώς αυτό δηλαδή που καμιά γυναίκα της εποχής της δεν τολμούσε να διανοηθεί, και ενώ δεν προέρχεται από κάποιο αξιοσημείωτο για την εποχή οικογενειακό υπόβαθρο, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταφέρει να στρέψει το ενδιαφέρον όλων πάνω της και να κερδίσει τον χαρακτηρισμό της πιο σκανδαλώδους γυναίκας της Ρουμανίας και ίσως και γενικότερα της εποχής της. Πώς;
Την συγκυρία που έφερε την Έλενα – Μάγδα Λουπέσκου στο προσκήνιο της ιστορίας την δημιούργησε άθελά του ο πρίγκιπας και διάδοχος του βασιλικού θρόνου Κάρολος, ο οποίος ήταν γνωστός για την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο και για τις περιπετειώδεις ερωτικές περιπτύξεις του. Γνωρίζει τυχαία την κυρία Λουπέσκου σε μια συνάντηση το 1923 και όπως όλα δείχνουν επιδιώκει να συναντάται μαζί της κατ’ εξακολούθησιν και διακόπτει τις σχέσεις του με την γυναίκα του, την πριγκίπισσα Έλενα. Δύο χρόνια αργότερα, η σχέση τους είναι κάθε άλλο παρά κρυφή, αφενός γιατί η κυρία Λουπέσκου ήταν τότε παντρεμένη και αφετέρου γιατί οι ερωτικές περιπέτειες του Καρόλου είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν την βασιλική αυλή, όταν λίγα χρόνια πριν, σφόδρα ερωτευμένος είχε παντρευτεί την Ζιζί Λαμπρινού, ενώ το ρουμανικό δίκαιο απαγόρευε ρητά τον γάμο μεταξύ πριγκιπών και λαϊκών. Παρόλο λοιπόν που ο Κάρολος δεν επιδιώκει να κρατήσει αυτή την σχέση κρυφή (κάθε άλλο), είχε απαγορευτεί στον τύπο και την αυλή η οποιαδήποτε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Η αφορμή η οποία έδωσε το έναυσμα για να γίνει γνωστό το σκάνδαλο ήταν η επίσκεψη του Καρόλου στην Ιταλία στην κηδεία της βασίλισσας Αλεξάνδρας της Δανίας, όπου παρευρέθη συνοδευόμενος από την ξεχωριστή ερωμένη του. Κι όσες κι αν ήταν οι προφυλάξεις στην Ρουμανία, τίποτα δεν μπορούσε να εμποδίσει τον ιταλικό τύπο να ασχοληθεί με το ολοκαίνουργιο και φλέγον δημοσιογραφικό εύρημα. Ο περιπετειώδης πρίγκιπας γνωρίζει πολύ καλά ότι η ρουμανική αυλή δεν επρόκειτο να δεχθεί ποτέ έναν γάμο του με μια τέτοια γυναίκα, και αποφασίζει για δεύτερη φορά να αποποιηθεί των δικαιωμάτων του στον ρουμανικό θρόνο. Αλλάζει το επίθετό του, εξορίζεται από την Ρουμανία και επίσημος διάδοχος ορίζεται ο γιος του με την πριγκίπισσα Έλενα, η οποία αμέσως διαλύει τον γάμο της με τον Κάρολο.
Χάρη σε διάφορες πολιτικές συγκυρίες, το 1928 η κατάσταση στην Ρουμανία είναι εντελώς ασταθής και αρχίζει να συζητείται η επιστροφή του εξορισμένου Καρόλου και η ανάληψη του θρόνου από εκείνον. Όντως το 1930 η Ρουμανία υποδέχεται τον εξορισμένο πρίγκιπά της ως βασιλιά, ο οποίος θα μείνει στον θρόνο σαν βασιλιάς οκτώ χρόνια, ασκώντας την εξουσία με αρκετά επικίνδυνο και δικτατορικό τρόπο, μέχρι που το 1938 αυτοανακυρήχθηκε δικτάτορας. Οι πολιτικές εξελίξεις όμως δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές για την Ρουμανία και για το ιδιότυπο, μέχρι πρότινος βασιλικό ζευγάρι. Η χώρα χάνει εδάφη από τις γειτονικές Βαλκάνιες χώρες και την Σοβιετική Ένωση, την στιγμή που στρέφεται εναντίον της και η ναζιστική Γερμανία.
Υπό την πίεση ενός προφανούς και επικειμένου αδιεξόδου, ο Κάρολος παραιτείται και επιβιβάζεται βιαστικά μαζί με την Μάγδα σ’ένα τραίνο, προκειμένου να φύγει από την Ρουμανία και να διαφύγει της δολοφονίας. Μετά από περιπλάνηση, κατέληξαν όπως..είθισται να βρεθούν στα μέρη της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα στο Μεξικό. Το 1944 μετακόμισαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν μετά από 22 χρόνια σχέσης σε ένα ξενοδοχείο. Μετακόμισαν στην Πορτογαλία όπου και ο Κάρολος πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1953. Η Μάγδα – Έλενα που πήρε τον τίτλο της πριγκίπισσας όταν παντρεύτηκαν, πέθανε σε βαθιά γεράματα και ετάφη δίπλα του, στην Λισαβόνα. Όταν πριν από 13 χρόνια οι σωροί τους επέστρεψαν στην Ρουμανία, δεν ετάφησαν μαζί διότι η Μάγδα – Έλενα δεν προερχόταν από βασιλική οικογένεια.
Η Μάγδα – Έλενα Λουπέσκου έχει μείνει με αμφιθυμική αίσθηση στην ιστορία, όχι μόνο γιατί προκάλεσε όλη την κοινωνία της εποχής της, αλλά γιατί έδειχνε πάντα ότι ήταν μια ανυπότακτη γυναίκα, καθόλου αδύναμη, που λοιδορούσε τις κοινωνικές σταθερές της εποχής και την υψηλή κοινωνία. Έκλεισε το κεφάλαιο της ιστορίας της αφήνοντας πίσω το ερώτημα, αν αυτή η δυναμική γυναίκα άρπαξε δια βίου την ευκαιρία που κάποτε της δόθηκε ή αν όντως ερωτεύτηκε τον Κάρολο. Ή ίσως και τα δύο…
Βιβλιογραφία για περαιτέρω έρευνα:
-
http://scandalouswoman.blogspot.gr/2014/06/scandalous-royal-romance-king-carol-ii.html
-
http://madmonarchist.blogspot.gr/2012/03/monarch-profile-king-carol-ii-of.html
-
https://www.inyourpocket.com/bucharest/Carol-II:-The-Playboy-King_72881f
-
https://www.britannica.com/biography/Magda-Lupescu