Το survivalism είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε στην Αμερική κατά τη δεκαετία του 1930 και υποστηρίζει την επιβίωση σε συνθήκες Αποκάλυψης. Οι survivalists προετοιμάζονται για την καταστροφή του κόσμου, έναν πυρηνικό πόλεμο ή μία ξαφνική κατάρρευση του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αν και για πολλούς το survivalism είναι τρόπος ζωής, για άλλους είναι ένα πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί τόσο, ώστε να αναγκάσει πολλές χώρες να το βγάλουν εκτός νόμου.
Το survivalism δεν αποδίδεται στα ελληνικά με μία λέξη. Στις ΗΠΑ και στην Αγγλία είναι τόσο διαδεδομένο που πολύς κόσμος χτίζει υπόγεια έξι και επτά ορόφων, συγκεντρώνοντας όπλα, τρόφιμα, ρούχα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί στην καταστροφή του πλανήτη.
Η ιστορία του survivalism ξεκινά κάπου στο 1930, λίγο μετά την κατάρρευση της Wall Street το 1929. Η ανεργία, η φτώχεια και η αυξημένη εγκληματικότητα ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να κλειστούν στα σπίτια τους και να προετοιμαστούν για πολύ δύσκολες μέρες. Οι survivalists ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων, σπόρων, φαρμάκων και αλκοόλ, ώστε να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για μία μαζική καταστροφή.
Το κίνημα πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε σε υποβαθμισμένες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δικαίωσε πολλούς survivalists. Ο πόλεμος, η πείνα και οι βομβαρδισμοί έκαναν πολλούς να κατεβούν στα υπόγεια των σπιτιών τους και να ζήσουν εκεί πέρα, δημιουργώντας ένα δίκτυο underground –κυριολεκτικά– κοινωνιών.
Παράδειγμα survivalism θεωρούνται τα υπόγεια καταφύγια πυρηνικού πολέμου στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Το 1964, ο Κένεντι ζήτησε από τους Αμερικανούς να προετοιμάζονται για έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Πολλοί Αμερικανοί φοβούμενοι ότι το Μαιάμι θα χτυπηθεί από σοβιετικούς πυραύλους, άρχισαν να φτιάχνουν τσιμεντένια καταφύγια στις πίσω αυλές. Τα τσιμεντένια καταφύγια ήταν πλήρως εξοπλισμένα με τρόφιμα, φάρμακα, επαρκείς ποσότητες νερού και εξαερισμό. Τα χρόνια, όμως, πέρασαν και τα πυρηνικά καταφύγια δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Σήμερα, πολλά λειτουργούν ως μουσεία ή Airbnb, προσφέροντας μία συναρπαστική εμπειρία επιβίωσης.
Survivalism σήμερα στον πλανήτη
Σήμερα, οι survivalists χτίζουν υπόγεια πέντε ορόφων και παραπάνω, ώστε να μαζέψουν τρόφιμα, ρούχα, όπλα, σπόρους, ηλεκτρικές συσκευές, πάνελ, παροχές νερού, μέταλλα και οτιδήποτε άλλο θα χρειαστούν για να επιβιώσουν. Αρκετοί πλούσιοι του κινήματος αγοράζουν νησιά στον Ειρηνικό και εγκαθιστούν μονάδες παραγωγής ενέργειας, ώστε να είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν μία κοινωνία από το μηδέν στη μέση του ωκεανού!
Το survivalism, ωστόσο, έχει και μία κακή, πολύ κακή πλευρά. Το κίνημα έχει συνδεθεί με σκοτεινές προτεσταντικές αιρέσεις στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ. Γνωστό παράδειγμα αποτελεί η Εκκλησία του Ιησού των Τελευταίων Ημερών. Η συγκεκριμένη αίρεση έχει κάνει το survivalism βασικό δόγμα της και ζητάει από τα μέλη της να συγκεντρώνουν αγαθά, ώστε να προετοιμάζονται για τη Δευτέρα Παρουσία!
Το ακραίο σημείο της ιστορίας είναι, όμως, οι απαγωγές που σημειώνονται. Πολλοί survivalists δημιουργούν ένα είδος «Κιβωτού του Νώε» και απαγάγουν άνδρες και γυναίκες, ώστε να συνεχίσουν το ανθρώπινο είδος, κατά τη διάρκεια της Κρίσης! Το κίνημα δέχεται μεγάλη κριτική στην Αμερική για το συγκεκριμένο λόγο. Δικαιολογημένα.
Σήμερα, πολλές λέσχες survivalists λειτουργούν ως «Λέσχες Περιπέτειας» σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πολλές λέσχες, μάλιστα, παράγουν δικές τους τηλεοπτικές εκπομπές και ριάλιτι σόου, διαφημίζοντας αμφιλεγόμενες τεχνικές ακραίας επιβίωσης. Παράδειγμα τέτοιας εκπομπής είναι το «Survivor Man» του National Geographic που έχει προβληθεί και στην Ελλάδα.
Για άλλους, το survivalism είναι απλώς ένα concept που πουλάει…
Survivalism: μήπως όχι;
Δεν είναι, επίσης, λίγες οι χώρες που προσπαθούν να περιορίσουν τη δραστηριότητα των survivalists γιατί αυτή θέτει σε κίνδυνο το κοινό καλό. Ιταλία και Γερμανία έχουν εισάγει νομοθεσία, που χαρακτηρίζει τους συλλόγους επιβίωσης ως εξτρεμιστικές ομάδες, επικίνδυνες για τη Δημοκρατία.
Ακόμα, η πανδημία SARS–Cov-2 έφερε τους survivalists στο προσκήνιο. Πολλές ομάδες πίστεψαν ότι ήλθε επιτέλους η στιγμή της δικαίωσης, που τόσα χρόνια περίμεναν. Η πανδημία και η καραντίνα έστρεψαν πολύ κόσμο στη… σοφία των survivalists. Οι εκδοτικοί οίκοι και τα τηλεοπτικά προγράμματα έκαναν τρελές πωλήσεις και δεν ήταν λίγοι αυτοί, που ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν αγαθά για κορύφωση της πανδημίας.
Δεν έχουν πέσει και τόσο έξω, όπως δείχνουν τα γεγονότα…
Στην Ελλάδα το survivalism, ωστόσο, δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στην Αμερική. Η έρευνά μας στο Ίντερνετ μας βοήθησε να βρούμε μερικές διάσπαρτες ομάδες survivalists στην Αθήνα. Οι Έλληνες survivalists διαφέρουν από τους Αμερικανούς φίλους τους, γιατί δεν προετοιμάζονται για την Αποκάλυψη, ούτε για έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. Αντίθετα, διαμένουν στη φύση και προσπαθούν να επιβιώσουν τρώγοντας σπόρους, καρπούς και κουκουνάρια. Αρκετά κανάλια στο YouTube διαφημίζουν τρόπους επιβίωσης, συνδυάζοντας τα με προωθητικά banners για ορειβασία και mountain biking!
Είτε τάση, είτε τρόπος ζωής, το survivalism υπάρχει στις ζωές μας. Όσο η διαβίωση στον πλανήτη Γη γίνεται πιο αβέβαιη, τόσο περισσότερο το survivalism θα κερδίζει έδαφος και οπαδούς. Τα υπόγεια πολλών ορόφων ίσως είναι υπερβολή. Δεν είναι, όμως, κακό να έχεις ένα βαλιτσάκι στη ντουλάπα με είδη πρώτης ανάγκης για κανένα σεισμό ή καμία φωτιά.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
Survivalism 101, Οδηγός επιβίωσης για survivalists
Το τέλος του κόσμου και η νέα τάση των survivalists – Πώς προετοιμάζονται, CNN.gr