Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

H αίσθηση και η αντίληψη της γεύσης

γεύση και εγκέφαλος

Οι γευστικοί υποδοχείς βρίσκονται στη γλώσσα και σε διάφορα μέρη της στοματικής κοιλότητες σε συστάδες των 50 και ονομάζονται γευστικοί κάλυκες. Στη γλώσσα οι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται συχνά γύρω από μικρές προεξοχές που ονομάζονται θηλές. Σε αυτό το όργανο διαφορετικές περιοχές αναγνωρίζουν και εντοπίζουν καλύτερα διαφορετικές γεύσεις. Οι βασικές γεύσεις είναι: αλμυρό, ξινό, πικρό, αλμυρό. Οποιαδήποτε γεύση μπορεί να περιγραφεί ως ο συνδυασμός των τεσσάρων αυτών ιδιοτήτων της γεύσης (Atkinson et al., 2003. Pinel, 2009).

Το μπροστινό μέρος της γλώσσας έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε γλυκές και αλμυρές ουσίες, ενώ το πίσω μέρος αναγνωρίζει καλύτερα τις πικρές. Στα πλάγια υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στις ξινές τροφές. Το κέντρο της γλώσσας δεν αναγνωρίζει καμία γεύση. Συνεπώς, αν θέλετε να καταπιείτε ένα χάπι με δυσάρεστη γεύση, καλύτερα να το τοποθετήσετε στο κέντρο της γλώσσας σας!

Πώς όμως εξηγείται αυτή η διαφοροποίηση των περιοχών της γλώσσας; Η απάντηση φαίνεται να είναι πως οι τέσσερις διαφορετικές γεύσεις φτάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τέσσερις διαφορετικούς τύπους νευρικών ινών. Όλες οι νευρικές ίνες ανταποκρίνονται σε όλες τις γεύσεις, όμως η καθεμία ανταποκρίνεται καλύτερα στη δική της γεύση. Έτσι λοιπόν υπάρχουν οι αλμυρές ίνες, οι πικρές ίνες, οι γλυκές ίνες και οι ξινές ίνες. Οι αλμυρές ίνες στέλνουν στον εγκέφαλο ένα μήνυμα για αλμυρή γεύση, οι γλυκές ένα «γλυκό» μήνυμα κ.ο.κ. Η αντιστοιχία ανάμεσα στην υποκειμενική αντίληψη της γεύσης και στη νευρωνική κωδικοποίηση και δραστηριότητα είναι εμφανής (Atkinson et al., 2003. Pinel, 2009).

Βιβλιογραφία:

Atkinson, R.L., Atkinson, R.C., Smith, E.E., Bem, D.J., Nolen-Hoeksema, S. (2000). Εισαγωγή στην ψυχολογία του Hilgard. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2003.

Pinel, J.P.J. (2009). ΒΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Αθήνα: Ίων/εκδόσεις έλλην, 2011.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Ψυχολογία της μοναξιάς στην ψηφιακή εποχή

Ζούμε στην πιο συνδεδεμένη εποχή της ιστορίας. Με ένα άγγιγμα επικοινωνούμε με οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Κι…

Ψυχολογία

Άγχος αποχωρισμού και μοναξιά: η απώλεια που απομονώνει

Ας ερμηνεύσουμε το εξής σενάριο: «Μόλις έχεις χωρίσει από τον/την σύντροφο σου. Όσο και αν…

Ψυχολογία

Πένθος: Η θεραπευτική δύναμη της μνήμης

  Η σχέση μας με το πένθος Το πένθος είναι μία εμπειρία καθολική. Αναδύεται κάθε…

Ψυχολογία

Η ψυχολογία της αλλαγής: η μάχη του “θέλω” με το “φοβάμαι”

Υπάρχουν στιγμές που στεκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας ζωής και, παρόλο που η πόρτα ανοίγει…

Ψυχολογία

Ντοπαμίνη και Ντοπαμινεργικό Σύστημα: Από την ευχαρίστηση στην εξάρτηση

  Τι είναι η ντοπαμίνη; Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μία χημική ουσία η…

Ψυχολογία

Η ψυχολογία της ανθεκτικότητας μετά από απώλεια: Πώς ξαναβρίσκουμε νόημα

Η απώλεια είναι μια εμπειρία που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει. Όλοι, κάποια στιγμή, θα…

Ψυχολογία

Ο χρόνος μέσα μας: οι ψυχολογικές διαστάσεις του χρόνου

Κάποιο πρωινό του Σεπτέμβρη ίσως ξύπνησες και ένιωσες πως ολόκληρο το καλοκαίρι το κατάπιε μια…