Ξυπνάς ένα πρωί και όλα φαντάζουν σαν από παραμύθι. Δεν σ’ ενοχλεί σήμερα το ίδιο η φασαρία που κάνει ο γείτονας. Δεν εκνευρίζεσαι με την κίνηση στο δρόμο, αντιθέτως ακούς μουσική και χαζεύεις τα σύννεφα και τα πουλιά που βγήκαν για την πρωινή τους βόλτα.
Τι σου κάνει ο έρωτας. Αυτός ο μικρός φτερωτός θεός με την τόση εξουσία πάνω μας. Κάπως έτσι οι μέρες περνούν ευχάριστα.
Η σχέση ξεκίνησε με ρομαντικά ραντεβού και με πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα. Με όμορφες και γεμάτες ενδιαφέρον συζητήσεις, βόλτες και πάντα παρέα με τις γνωστές πεταλούδες στο στομάχι.
Και ενώ όλα ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς, το φινάλε είναι πάντα το ίδιο. Ματαίωση, απογοήτευση, μοναξιά.
Έτσι, ξεκινούν οι ατέλειωτες σκέψεις και τα άλυτα ερωτήματα
Τι πήγε λάθος; Μήπως ήταν λάθος timing; Φταίω εγώ που δεν άκουσα τα θέλω του άλλου; Έχω μαγνήτη για λάθος επιλογές; Δεν ήταν γραφτό να είμαστε μαζί; Θα το ξεπεράσω ποτέ; Πως θα είναι η ζωή χωρίς τον/την σύντροφο μου; Θα μπορέσω να ξανακάνω σχέση ή θα μείνω μόνος/η;
Το τέλος μιας σχέσης θεωρείται μια επώδυνη εμπειρία, καθώς οι ελπίδες και τα όνειρα διαψεύδονται και εμφανίζονται προκλήσεις για την αυτοεκτίμηση.
Ανεξάρτητα με το ποιος προκάλεσε το χωρισμό και ποιος ήταν ο λόγος, η διάλυση μιας σχέσης μπορεί να ανατρέψει τον κόσμο του ατόμου και να προκαλέσει πολλές αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα.
Γιατί πονάει ο χωρισμός;
Αρχικά, ακόμη και αν η σχέση δε σε γέμιζε συναισθηματικά, δε σε έκανε πια ευτυχισμένο και δεν κάλυπτε τις ανάγκες και τα θέλω σου, ο χωρισμός είναι μια απώλεια. Αυτό σημαίνει πως χάνεις κάτι το οικείο, χάνεις όσα είχες ονειρευτεί με αυτόν τον άνθρωπο και μαζί με αυτά αισθάνεσαι πως χάνεις και ένα μέρος του εαυτού σου.
Την απώλεια αυτήν την συντροφεύουν συναισθήματα όπως η απογοήτευση, η θλίψη, ο θυμός και το στρες και αρνητικές σκέψεις για το ερωτικό σου μέλλον.
Αυτά τα έντονα συναισθήματα που δημιουργούνται από τον χωρισμό, έχουν πολλές φορές ως αποτέλεσμα να πιστεύεις ότι η διάθεση σου δε θα αλλάξει ποτέ. Έτσι, μπαίνεις σε έναν κύκλο όπου βυθίζεσαι παθητικά όλο και περισσότερο στην θλίψη και την μελαγχολία.
Συχνά, μετά τον χωρισμό και καθώς η μελαγχολία σε κυριεύει, απομονώνεσαι και απομακρύνεσαι από τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου, με αποτέλεσμα να βυθίζεσαι, χωρίς αντιπερισπασμούς, στις αρνητικές σου σκέψεις και στα αρνητικά σου συναισθήματα.
Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό και να μπορέσεις να ζήσεις, να αγαπήσεις και να εμπιστευτείς ξανά;
Αρχικά χρειάζεται να αναγνωρίσεις ότι τα συναισθήματα σου είναι φυσιολογικά και είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις έτσι μετά από τον χωρισμό. Είναι μια δύσκολη περίοδος και ίσως το μέλλον να μην σου είναι ακόμη ξεκάθαρο. Μην ξεχνάς ότι έχεις το δικαίωμα να νιώσεις όπως θέλεις.
Αναγνώρισε και αγκάλιασε τα συναισθήματα σου. Ο χωρισμός μπορεί να φέρνει συναισθήματα και καταστάσεις όπως άρνηση, θλίψη, φόβο, θυμό, απόγνωση, μοναξιά, απόρριψη, αβεβαιότητα αλλά και ανακούφιση.
Είναι σημαντικό να αποδεχθείς τη φύση των πραγμάτων αλλά και την ανθρώπινη φύση σου.
Βίωσε τα συναισθήματα:
Ο χωρισμός όπως είπαμε και παραπάνω είναι μια απώλεια. Όπως λοιπόν και κάθε απώλεια, ο χωρισμός επιφέρει πένθος.
Το πένθος είναι μια φυσική και υγιής συναισθηματική διαδικασία της απώλειας. Αφήνοντας το να υπάρξει και να ολοκληρωθεί, θα μπορέσεις να συνεχίσεις, καθώς και να επενδύσεις ξανά σε μια νέα σχέση. Από την άλλη μεριά, αποφεύγοντας να βιώσεις το πένθος, μπορεί να σε εμποδίσει από το να βρεις χαρά και ευχαρίστηση για το μέλλον.
Καταπιέζοντας τα δύσκολα συναισθήματα επηρεάζεται και αυτοεκτίμηση σου. Για παράδειγμα, όταν καταπιέζεις τη λύπη, μπορεί να θεωρείς ότι είσαι ανεπαρκής και αδύναμος. Έτσι τιμωρώντας τον εαυτό σου, γιγαντώνεις το συναισθηματικό βάρος.
Αν και η καταπίεση των δυσάρεστων συναισθημάτων είναι μια φυσική παρόρμηση, η αποφυγή των συναισθημάτων θα σε δυσκολέψει τελικά από το να τα ξεπεράσεις. Υπάρχουν τόσα πολλά συναισθήματα που συνεπάγονται έναν χωρισμό και είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίσεις για να τα αποδυναμώσεις.
Η καταπίεση των συναισθημάτων, μπορεί να σε εμποδίσει να κατανοήσεις τι συμβαίνει μέσα σου. Παρατήρησε τα συναισθήματα, βίωσε τα και αποδέξου τα χωρίς ενοχή και άρνηση.
Επομένως, άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να θρηνήσει αυτό που έχασε. Μη ξεχνάς πως όσο δυνατά κι αν είναι τα συναισθήματα αυτά, δεν θα διαρκέσουν για πάντα.
Έκφραση συναισθημάτων:
Το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη. Η διαδικασία του χωρισμού μπορεί να περάσει από τα σκαμπανεβάσματα. Αυτό σημαίνει πως τη μια στιγμή μπορεί να βιώνεις θλίψη και την επόμενη θυμό ή ανακούφιση.
Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, μίλησε για τα συναισθήματά σου σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι. Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι λιγότερο μόνος και θα σε βοηθήσει, ως ένα βαθμό, να επουλώσεις τον πόνο που νιώθεις.
Εκμυστηρεύσου το πρόβλημα σου σε κάποιον κοντινό σου άνθρωπο. Είναι σημαντικό να επικοινωνείς τα συναισθήματα σου και να μην απομονώνεσαι.
Η έκφραση των συναισθημάτων θα σε ελευθερώσει. Είναι σημαντικό να εκφράζεις τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις για τον χωρισμό, αλλά μη ξεχνάς και τα θετικά που μπορεί στιγμιαία να νιώσεις. Η προσκόλληση σε συναισθήματα όπως η θλίψη και ο θυμός θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια σου να προχωρήσεις.
Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθεις απέραντη θλίψη, όμως την ίδια στιγμή να νιώθεις ευγνώμων που βρέθηκες με έναν κοντινό σου άνθρωπο στον οποίο μπορείς να μιλήσεις.
Μένω κοινωνικά δραστήριος:
Η απομόνωση μπορεί κάνει τη θλίψη ακόμα πιο έντονη, να ανεβάσει τα επίπεδα στρες και να επηρεάσει τη ψυχική υγεία.
Διάλεξε ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεσαι, ξέρεις ότι ενδιαφέρονται για εσένα και υπάρχει αμοιβαιότητα. Είναι σημαντικό να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν, δε σε κρίνουν και σε στηρίζουν.
Η υποστήριξη από φίλους και οικογένεια είναι σημαντική. Προσπάθησε να μην απομονωθείς κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου.
Οι αγαπημένοι σου άνθρωποι μπορούν να σε βοηθήσουν τόσο να ξεσπάσεις, όσο και να σε στηρίξουν και να σου θυμίσουν ότι είσαι αγαπητός.
Φρόντισε τον εαυτό σου:
Στην περίοδο του χωρισμού που βιώνουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα τείνουμε να παραμελούμε τη σημασία των προσωπικών μας αναγκών που επηρεάζουν την ευημερία μας. Υιοθέτησε έναν υγιή τρόπο ζωής με καλό ύπνο, σωστή διατροφή, σωματική και πνευματική άσκηση και απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος και ουσιών.
Όπως λοιπόν το σώμα ανταποκρίνεται θετικά στο να τρέφεται υγιεινά, έτσι και ο εαυτός ανταποκρίνεται θετικά στο να τρέφεται με υγιείς σκέψεις, συναισθήματα και δραστηριότητες.
Ο χωρισμός είναι μια φάση της ζωής που νιώθουμε εξαιρετικά ευαίσθητοι. Το να φροντίσεις στον εαυτό σου με τον ίδιο σεβασμό και την αγάπη που θα φρόντιζες ένα αγαπημένο σου πρόσωπο αν περνούσε μια δύσκολη κατάσταση, θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.
Επίσης, μη ξεχνάς να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Η ψυχολογική σου κατάσταση, λόγω του χωρισμού, ίσως να σε αποτρέπει από το να λειτουργείς άψογα στη δουλειά ή σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό είναι φυσιολογικό, κανείς δεν είναι υπεράνθρωπος. Όλοι χρειαζόμαστε το χρόνο μας, έτσι και εσύ.
Γεμίζω τον χρόνο μου με δραστηριότητες και ευχάριστες στιγμές:
Πρόσθεσε στο καθημερινό σου πρόγραμμα δραστηριότητες που σε γεμίζουν με ηρεμία, χαλάρωση, ευχαρίστηση και ικανοποίηση.
Συνάντησε φίλους, πήγαινε μια βόλτα, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο όταν αισθάνεσαι δυσφορία.
Μετά από έναν χωρισμό, είναι δύσκολο να ενθουσιαστούμε με τα πράγματα που μας άρεσαν πριν. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να ξεκινήσεις να απολαμβάνεις ξανά τη ζωή και τα πράγματα που σου αρέσουν, είναι να αναγκάσεις τον εαυτό σου να βγεις και να τα κάνεις. Έτσι θα θυμηθείς ξανά τη χαρά που σου δίνουν αυτές οι δραστηριότητες και οι κοινωνικές επαφές.
Γέμισε το πρόγραμμα και τον χρόνο σου με πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Είτε αυτό πρόκειται για έναν καφέ με έναν φίλο ή ένα χαλαρωτικό μασάζ. Οι μικρές απολαύσεις και η απασχόληση με διάφορες δραστηριότητες είναι απαραίτητη για τη διαδικασία επούλωσης. Επίσης, το να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον χωρισμό.
Θυμήσου ότι οι δραστηριότητες, η χαλάρωση και το γέλιο ενισχύει τη διάθεση και βελτιώνει τη ψυχική υγεία και η υποστήριξη των φίλων βοηθά στην ανακούφιση των αισθήσεων της μοναξιάς και απομόνωση.
Υπενθυμίζω στον εαυτό μου όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων και μου δίνουν χαρά:
Είναι τόσο εύκολο τα αρνητικά συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις του χωρισμού να σε κατακλύσουν τόσο, που στη συνέχεια μπορούν να “σκεπάσουν” και όλα τα θετικά πράγματα στη ζωή σου. Ένας δύσκολος χωρισμός μπορεί να θολώσει τη σκέψη σου και μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να κοιτάξεις πέρα από αυτό.
Θυμήσου όλα εκείνα τα πράγματα που εκτιμάς και είσαι ευγνώμων αλλά ξεχνάς, επειδή εστιάζεις τόσο πολύ στα αρνητικά. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων σε βοηθά να ενισχύσεις την ευημερία σου και να δεις ξανά τις θετικές προοπτικές της ζωή σου.
Ίσως χρειαστεί αρχικά περισσότερη προσπάθεια για να σκεφτείς τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Όμως, καθώς επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, τα αρνητικά δε θα φαίνονται πλέον τόσο μεγάλα.
Κανείς ποτέ δεν ξέφυγε από τον πόνο της απώλειας του έρωτα
Η ζωή όμως δεν τελειώνει με έναν χωρισμό. Τα όνειρα σου και το μέλλον σου είναι ακόμη εκεί. Είναι εκεί και θα τα αναβιώσεις στο πλάι ενός συντρόφου που θα είναι ουσιαστικά δίπλα σου.
Ένας χωρισμός μπορεί να αναστατώσει τη ζωή σου και να πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, μη ξεχνάς πως υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση. Ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε χωρισμός είναι διαφορετικός. Γι’ αυτό το λόγο, κάποιοι άνθρωποι ξεπερνούν το χωρισμό πολύ γρήγορα και άλλοι ίσως να χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο. Κάθε χωρισμός είναι και ένα μάθημα για τον εαυτό.
Να θυμάσαι πως ο τελικά αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσεις και να μην παραμένεις σε κάτι λιγότερο από αυτό που σου αξίζει για να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.