Χωρισμός: οι βασικοί λόγοι που επηρεάζουν τα ζευγάρια

Χωρισμός
Πηγή εικόνας: https://tinybuddha.com/blog/how-to-rebuild-your-self-worth-after-your-breakup/

Ξέρουμε πως τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή συνοδεύονται και από μια ημερομηνία. Αυτή είναι η ημερομηνία λήξης τους. Όπως και με τα άψυχα αντικείμενα έτσι και στις ανθρώπινες σχέσεις έρχεται το τέλος. Για κάποιους, βέβαια, ισχύει το ”για πάντα μαζί”. Για αρκετούς άλλους οι σχέσεις, φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές, τελειώνουν. Ο χωρισμός όσο επώδυνος και αν είναι αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή μας. Ιδίως αν αφορά την προσωπική μας ζωή. Στις μέρες μας, όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν. Έγγαμοι ή μη, οι άνθρωποι τραβούν διαφορετικούς δρόμους. Ποιοι είναι όμως οι πιο βασικοί λόγοι που οδηγούν τα ζευγάρια να λάβουν μια τέτοια απόφαση;

  • Χωριστές διαδρομές

Με το πέρασμα του χρόνου, προστίθενται και άλλα χιλιόμετρα στη διαδρομή μας. Σε αυτή τη διαδρομή ο καθένας έχει διαφορετικές στάσεις. Η εξέλιξη των δύο συντρόφων μπορεί επομένως να μην συμβαδίζει. Ο ένας να επιθυμεί κοινωνική και επαγγελματική ανέλιξη και ο άλλος στασιμότητα και ρουτίνα. Ο ένας, να αισθάνεται και να είναι ώριμος να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που του παρουσιάζονται. Εν αντιθέσει, με τον άλλον που κρατά χαμηλούς τόνους και δεν είναι αξιόμαχος. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι επιθυμίες του ενός δεν ταυτίζονται ή τουλάχιστον δεν έχουν κοινά σημεία επαφής με του άλλου. Κάπως έτσι οι δύο διαδρομές που στην αρχή ενώθηκαν σε μια φαίνεται τώρα να ξεχωρίζουν και να απομακρύνονται όλο και πιο πολύ. Η απόκλιση αυτήν μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στο χωρισμό, αφού τα θέλω του ενός δεν αντικατοπτρίζονται στον άλλον.

  • Έλλειψη επικοινωνίας

Είναι αυτονόητο. Η έλλειψη επικοινωνίας κατευθύνει με μαθηματική ακρίβεια τα ζευγάρια στο χωρισμό. Όταν οι δύο σύντροφοι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν μοιράζονται τους προβληματισμούς τους, δεν κουβεντιάζουν για όσα τους απασχολούν, δεν ανταλλάσσουν τα νέα τους, έχουν χάσει την ουσία της επικοινωνίας. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μιλούν με το σύντροφο τους χωρίς όμως να διευκρινίζουν γύρω από ποιο θέμα κινείται η κουβέντα τους. Αναλώνουν κατά βάση το χρόνο τους με τα τυπικά. Η καθημερινότητα φαίνεται να τους έχει απορροφήσει τόσο ώστε να μην εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα της σχέσης τους. Παραμερίζοντας τα εν λόγω προβλήματα νομίζουν πως αυτά σταματούν να υπάρχουν. Κάτω από το χαλάκι κρύβουν όλα όσα τους ενοχλούν. Ξεχνούν, όμως τη δύναμη του χρόνου. Τα ζητήματα πληθαίνουν, πολλαπλασιάζονται, αυξάνονται. Και έρχεται η στιγμή που ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Και τότε, ελλείψει ουσιαστικής επικοινωνίας, κατανόησης και ενσυναίσθησης, ο χωρισμός φαντάζει ως η μόνη πιθανή λύση.

  • Σεξουαλικά προβλήματα

Δεν είναι πλέον θέμα-ταμπού. Αντιθέτως, είναι μια πραγματικότητα με την οποία πληθώρα ζευγαριών αναμετρούν τις δυνάμεις τους. Άλλωστε, η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση, προσοχή και φροντίδα. Σε διαφορετική περίπτωση βαλτώνει, γίνεται ανιαρή και αδιάφορη. Σύμφωνα με έρευνα, το 16% των ανδρών, και το 13% των γυναικών είπαν ότι το κακό σεξ αποτελεί αιτία για την οποία χωρίζουν, ενώ το 39% ότι αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στην απόφασή τους να χωρίσουν. Το εργασιακό άγχος και ο φόρτος εργασίας, σε συνδυασμό με τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας και τις πολλαπλές υποχρεώσεις συνιστούν μερικά από τα αίτια της δυσλειτουργικής σεξουαλικές ζωής. Ακόμη, η δημιουργία οικογένειας και η γέννηση ενός παιδιού, ενδέχεται να απομακρύνει το ζευγάρι από την ενέργεια και τη διάθεση να συνευρεθεί ερωτικά.

  • Οικονομική διαχείριση

Οι επιστήμονες έχουν συμπεράνει πως τα ζευγάρια που διαφωνούσαν σχετικά με τα χρήματα, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να χωρίσουν. Ανεξάρτητα, από την οικονομική τους κατάσταση, την ύπαρξη ή μη χρεών καθώς και τα προσωπικά τους εισοδήματα. Μια διαφορετική προσέγγιση και εν γένει φιλοσοφία γύρω από τις δαπάνες και τα έξοδα ενδέχεται να προκαλέσει διαφωνία στο ζευγάρι. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα αρκεί να σκεφτούμε την χώρα μας, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στο διάστημα που βιώναμε την οικονομική κρίση πλήθος ζευγαριών ξεκινήσαν να δυσφορούν με την διαχείριση του συντρόφου τους. Οι διαφορές αυτές αργά ή γρήγορα οδήγησαν στο χωρισμό.

  • Έλλειψη προσοχής

Θα μπορούσε κάλλιστα να συσχετιστεί με την έλλειψη επικοινωνίας αφού το ένα συνεπάγεται λογικά από το άλλο. Η έλλειψη προσοχής όταν παρατηρείται συστηματικά δημιουργεί την εντύπωση ότι ο σύντροφός μας, μας αγνοεί. Αδιαφορεί για όσα σχετίζονται με εμάς. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ακούσια, λόγω πλήξης και ανίας. Συνήθως, συνοδεύει μακροχρόνιες σχέσεις. Ωστόσο δεν αποκλείεται ο σύντροφός μας, εκούσια, λόγω αυξημένου επαγγελματικού φόρτου, εσωτερικών ανησυχιών ακόμη και προβλημάτων υγείας να μην μας δίνει την προσοχή που επιζητάμε. Ως απόρροια, το ζευγάρι βιώνει μια συναισθηματική αποξένωση. Τότε γεννάται ένα ερώτημα, που ξεκινά να τριγυρνά στο μυαλό μας.  Πώς να μείνουμε με έναν άνθρωπο που δείχνει να αδιαφορεί για εμάς;

  • Απιστία

Αδιαπραγμάτευτο για πολλούς. Διαπραγματεύσιμο για άλλους. Και οι δύο κατηγορίες ανθρώπων συγκλίνουν στην πεποίθηση ότι το κεφάλαιο απιστία χαρακτηρίζει την μετέπειτα πορεία του ζευγαριού. Είτε με τον προφανή τρόπο, χωρίζοντας δηλαδή τους δύο συντρόφους. Είτε, παραμένοντας ως ένα σημείο καμπής, το οποίο κατάφεραν να ξεπεράσουν υπό όρους. Παρόλα αυτά, το αίσθημα της προδοσίας, η εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης και ο ψυχικός πόνος δεν μπορούν εύκολα να διαγραφούν. Αν το ζευγάρι αποφασίσει να συνεχίσει την κοινή του πορεία αυτό απαιτεί δουλειά και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, αν κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους οι λόγοι που οδήγησαν στην απιστία οι πιθανότητες να επαναληφθεί είναι μεγάλες. Σαφώς και η απιστία μπορεί να μην είναι το παγόβουνο, απλώς η κορυφή του. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Όταν γίνεται επαναλαμβανόμενη πράξη σε συγκερασμό με τα αίτια που την πυροδοτούν, ο χωρισμός είναι μονόδρομος.

  • Βία, αλκοόλ, εξαρτησιογόνες ουσίες

Κάθε είδους εξάρτηση και παθολογική κατάσταση είναι ένα αγκάθι στη σχέση δύο οποιοδήποτε ανθρώπων. Πολλώ δε μάλλον αν πρόκειται για δύο συντρόφους. Σε καμία περίπτωση, η παραπάνω διαπίστωση δεν ισχυρίζεται ότι οι εξαρτήσεις είναι ένα κοινωνικό στίγμα, ένα μιασματικό στοιχείο. Αντίθετα, είναι κατάσταση που χρίζει ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας. Οφείλει το άτομο με την αρωγή των ειδικών να αναζητήσει τους λόγους για τους οποίους έχει εξάρτηση, ποια είναι η αφετηρία του και τι στερεί από τον ίδιο του τον εαυτό. Εξειδικευμένοι επιστήμονες μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να ξεφύγει από όλα εκείνους τους εφιάλτες που τον καταδιώκουν. Ο θεραπευτής, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ο σύντροφος. Μπορεί βεβαίως να είναι υποστηρικτής και συμπαραστάτης στην προσπάθεια του άλλου. Στο σημείο που ο ίδιος αισθάνεται ότι είναι αποτελεσματικός για τον θεραπευόμενο.

Διαβάστε επίσης  Προσεγγίζοντας ένα παιδί με αυτισμό – Μέρος Α’

Η βία από την άλλη είναι ένα νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο οφείλει να αντιμετωπιστεί. Αν ο σύντροφος γίνεται βίαιος δεν θα πρέπει να του δίνεται άφεση αμαρτιών λόγω πρότερου έντιμου βίου. ”Είναι καλό παιδί”. ”Πάνω στο θυμό του σήκωσε το χέρι του”. ”Εεε δεν μπορεί κάτι θα του είπε και θα τον εκνεύρισε”. Είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που ακούγονται γύρω μας. Διαιωνίζουν το πρόβλημα και θυματοποιούν το θύτη. Τίποτε περισσότερο από αυτό. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται και δεν μπορεί αν γίνει ανεκτή στα πλαίσια μιας υγιούς ερωτικής σχέσης. Ο χωρισμός και η απομάκρυνση από ένα περιβάλλον το οποίο αναπαράγει βία είναι μοναδική λύση.

Επιλογικά:

Η ευτυχία μπορεί να μην είναι δεδομένη. Η προσπάθεια για την κατάκτησή της όμως οφείλει να είναι. Αν ο χωρισμός για πολλούς είναι μια ακόμη λακκούβα στο δρόμο για την ευτυχία, για άλλους είναι ένα εισιτήριο προς την κατάκτησή της. Να μην ανησυχείτε για την αγάπη. Δεν χάθηκε μονομιάς. Υπάρχει, δίπλα μας, μέσα μας. Να είστε σίγουροι πως θα βρει τον τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο θα διοχετευθεί ξανά. Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος. Ακόμα και όταν αποφασίζουμε να διακόψουμε από σχέσεις που ομολογουμένως δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Ένας χωρισμός είναι ακόμα δυσκολότερος όταν είναι αιφνίδιος και ο σύντροφός μας, μας ανακοινώνει την απόφαση του. Η νοσταλγία και η συνήθεια κρύβουν μεγάλα ποσά δυνάμεων που ενδεχομένως να μην είχαμε αντιληφθεί. Ο χωρισμός όμως μας προσφέρει τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε τα πράγματα. Υπό διαφορετικό πρίσμα, αποστασιοποιημένοι και ήρεμοι. Πάρτε το χρόνο σας και το χώρο σας για να αναλογιστείτε τη σχέση σας και ύστερα ανασυγκροτηθείτε. Με ενέργεια, όρεξη, ελπίδα και αισιοδοξία!

Διαβάστε επίσης  Μετακόμιση και Παιδί: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία του

Όλα γύρω μας εξελίσσονται, τίποτε δεν τελειώνει.

Πηγές:

  • Άρθρο με τίτλο ”Οι Εχθροί της Σεξουαλικής Επαφής στα Ζευγάρια από την Άννα Πετράκη Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια σε θέματα σεξουαλικής υγείας, ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.psychologynow.gr/ (Τελευταία πρόσβαση: 17/11/2020 στις 20:58)
  • Άρθρο με τίτλο Top 10 Reasons for Relationship Break-Up από τον Barton Goldsmith Ph.D.Emotional Fitness ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.psychologytoday.com/ (Τελευταία πρόσβαση: 17/11/2020 στις 20:59)

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις