
Γιατί άραγε αισθανόμαστε δυστυχία; Από καταβολής κόσμου έχει τεθεί το ερώτημα αυτό. Γιατί ο άνθρωπος έχει φτάσει στο σημείο αυτό της καθημερινής εναλλαγής καταστάσεων, που του προκαλούν άλλοτε ένα αίσθημα ευτυχίας και άλλοτε δυστυχίας;
-
Συνεχής γκρίνια
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να παραπονεθούμε όταν κάτι δεν πάει όπως θα θέλαμε. Ωστόσο, το να διαμαρτυρόμαστε συνεχώς για το καθετί συνιστά μια πολύ κακή συνήθεια που εντείνει το αίσθημα της δυστυχίας. Αναλώνοντας όλες μας τις δυνάμεις γκρινιάζοντας, χάνουμε την ενέργεια μας, η οποία θα μπορούσε να μας φανεί χρήσιμη στο να βελτιώσουμε την κατάστασή μας. Εστιάζοντας στα αρνητικά σημεία και μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα, αντιθέτως μεγεθύνονται.
-
Ανθυγιεινός τρόπος ζωής
Σε μια εποχή που το “έχειν” υπερτερεί του “είναι”, ο σύγχρονος άνθρωπος επιδίδεται σε ένα ατέρμονο κυνήγι υλικών αγαθών για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Ο υλικός ευδαιμονισμός, όμως, το μόνο που προσφέρει είναι πρόσκαιρη αίσθηση πληρότητας, αφού μετά από λίγο το άτομο νιώθει πάλι κενό. Ο υπέρμετρος καταναλωτισμός σε συνδυασμό με τις ”κακές συνήθειες” του δυτικού πολιτισμού φαίνεται να μας προκαλούν δυστυχία. Έτσι, η κατανάλωση αλκοόλ, η λαιμαργία και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, ενώ συχνά μας οδηγούν στη λήψη λάθος αποφάσεων. Για αυτό, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε το σπουδαίο ρητό : Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ
-
Έλλειψη ενδιαφερόντων
Όπως αναφέραμε, οι ταχύτατες συνθήκες ζωής δεν επιτρέπουν στο άτομο να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο. Ως εκ τούτου, ο άνθρωπος δεν ασχολείται με δραστηριότητες που τον ξεκουράζουν και ταυτόχρονα τον ευχαριστούν. Όσο εργασιομανείς και να είμαστε, το χόμπυ είναι απαραίτητο στη ρουτίνα μας. Μας αποφορτίζει από το άγχος και το στρες, ενώ την ίδια στιγμή διευρύνει τους ορίζοντές μας. Οι άνθρωποι εξάλλου που αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους αναγνωρίζουν οι ίδιοι τις δυνάμεις τους, χωρίς να περιμένουν την επιβεβαίωση, από κάποιον τρίτο.
-
Τοξικό κοινωνικό περιβάλλον
Οι δυστυχέστεροι όλων είναι εκείνοι που αναλώνονται καθημερινά και με πάθος στο να ευχαριστήσουν τους άλλους και όχι τους εαυτούς τους. Η ανασφάλεια ότι μας κρίνουν οι άλλοι μας ωθεί στο να χάνουμε ώρες από τη ζωή μας υιοθετώντας ένα συγκεκριμένο πρότυπο αποδεκτό για τους άλλους. Προσπαθώντας να γίνουμε αρεστοί σε εκείνους που επιθυμούμε, δεν αντιλαμβανόμαστε την πλάνη. Σταδιακά χάνουμε την ταυτότητά μας για να ικανοποιήσουμε τους άλλους. Έτσι, αφήνουμε, σχεδόν ασυναίσθητα, τους άλλους να επηρεάζουν τη διάθεση μας.
-
Επιφανειακές σχέσεις & μοναξιά
Μία από τις συνηθέστερες αιτίες της δυστυχίας ενός ατόμου είναι η μοναξιά. Όμως, δεν εξαιρούνται του κανόνα όσοι έχουν σύντροφο. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση νιώθουν μόνοι και αυτό οφείλεται στην απουσία κοινωνικής συναναστροφής, αποτέλεσμα της εποχής των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων. Όλο και περισσότεροι ξεχνούν σταδιακά τη σημασία της ανθρώπινης επαφής και όλα τα θετικά που εκείνη φέρνει. Η διαπροσωπική επαφή, η ανταλλαγή απόψεων και η αίσθηση της ουσιαστικής συντροφικότητας θα μειώσουν τη δυστυχία.
Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από έναν στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα. A.Einstein
-
Έλλειψη κινήτρων
Είτε είναι βραχυπρόθεσμος είτε μακροπρόθεσμος, ο στόχος έχει λόγο ύπαρξης. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, όταν εκπληρωθούν, ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή μας, δίνοντας μας την ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Η απουσία ύπαρξης στόχων μας οδηγεί στη μετριότητα και στη στασιμότητα. Ωστόσο, και οι ανέφικτοι στόχοι έχουν επίσης αρνητικά αποτελέσματα. Η μη εκπλήρωση υπερβολικών στόχων θα μας κάνει να αισθανθούμε ανεπαρκείς. Ξεκινώντας από εφικτούς στόχους, μπορούμε να μετουσιώσουμε σε πράξεις τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας.
Η δυστυχία είναι πολλές φορές δημιούργημά μας…
Κλείνοντας, γνωρίζουμε πως η ευτυχία θέλει κόπο και προσπάθεια για να κατακτηθεί. Είναι αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς, σειράς εμπειριών, συνηθειών, απόψεων και αποφάσεων που λαμβάνουμε στην πορεία της ζωής μας. Οι λόγοι για να βυθιστούμε στη μελαγχολία, τη μεμψιμοιρία και τη βαθιά δυστυχία είναι πολλοί. Στις μέρες μας οι παγίδες πληθαίνουν, ενώ το άτομο γίνεται όλο και πιο ευάλωτο. Όλα όσα μας κάνουν ευτυχισμένους είναι εύκολο να τα εντοπίσουμε. Όσα, όμως, ενισχύουν τη δυστυχία μας δεν τα αντιλαμβανόμαστε συνειδητά!
Πηγές:
https://www.clickatlife.gr/
https://www.lifo.gr/