Ευτυχία: οι τρεις δείκτες που την ορίζουν

Οι τρεις δείκτες που ορίζουν την ευτυχία
Πηγή εικόνας: https://fortune.com/2016/05/05/why-smart-successful-people-dont-value-happiness-enough/

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε την επίδραση των αριθμών στη ζωή μας. Άλλωστε αρκετοί έχουν υιοθετήσει και κάποιον αριθμό που πιστεύουν ότι τους φέρνει τύχη. Εκτός όμως από τις προσωπικές επιλογές του καθενός από εμάς, μερικοί αριθμοί γνωρίζουν ευρεία αποδοχή από το σύνολο. Δίχως αμφιβολία, ο αριθμός τρία είναι ένας εξ’ αυτών. Έχοντας ως αφετηρία, τη χριστιανική πίστη μπορούμε να παραθέσουμε πληθώρα περιπτώσεων που ο αριθμός τρία παρουσιάζεται ως ”η μαγική τριάδα”. Παρακάτω, θα δούμε τους τρεις παράγοντες  που σύμφωνα με τους ερευνητές καθορίζουν την ευτυχία μας.

Η ευτυχία: είναι μόνο απόρροια των γονιδίων μας ;

Η επιστημονική κοινότητα πρόσφατα κατάφερε να αποδείξει πως μια συγκεκριμένη μορφή ενός γονιδίου στον ανθρώπινο εγκέφαλο σχετίζεται με την εκδήλωση του άγχους και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Ο φόβος, το στρες, η δυσφορία που ορισμένοι αισθάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποιους άλλους δείχνει να σχετίζεται με το γενετικό μας υλικό. Επομένως κάποιοι από εμάς, εξαιτίας μεταλλάξεων διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα ανανδαμίδης, το «μόριο της ευτυχίας». Με λίγα λόγια, εκ φύσεως μια ομάδα ανθρώπων είναι γενετικά περισσότερο ευνοημένη σε σχέση με μια άλλη. Εκτός όμως από την βιολογική παράμετρο μια δημοσκόπηση στο πλαίσιο του Αυστραλιανού Δείκτη Ευεξίας (Australian Wellbeing Index) που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο εδώ και 15 χρόνια και περιλαμβάνει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ευτυχία μας. Και για δική μας τύχη, αυτούς μπορούμε να τους διαμορφώσουμε εμείς. Αναλυτικότερα:

  • Διαπροσωπικές σχέσεις

Οι διαπροσωπικές μας σχέσης, το δίχως άλλο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια λογική συνεπαγωγή να τοποθετήσουμε τις σχέσεις στους παράγοντες εκείνους που επιδρούν στην ευτυχία μας. Η σύναψη ουσιαστικών, αληθινών και στέρεων δεσμών με τους ανθρώπους γύρω μας κατέχει την πρωταρχική θέση για να εξασφαλίσουμε την ευεξία και την πληρότητα. Αυτό ωστόσο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναλογιστούμε τις κάθε είδους σχέσεις που διατηρούμε και συντηρούμε το παρόν χρονικό διάστημα. Έχοντας κατά νου πως η ποιότητα θα πρέπει να υπερέχει της ποσότητας, οφείλουμε να επεξεργαστούμε τους δεσμούς με βάση τα προσωπικά μας κριτήρια. Σχέσεις, επαγγελματικές, ερωτικές, φιλικές που δεν μας προσφέρουν τίποτε δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στη ζωή μας. Γιατί το μόνο που κάνουν είναι να μας κρατούν μακριά από την κατάκτηση της ευτυχίας!

 Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησε ο καθηγητής  George Vaillant, η υπέρτατη δύναμη στη ζωή είναι η δυνατότητα να μας αγαπούν.

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Οικονομική ασφάλεια

Κλισέ φράση που όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Αυτή η διατύπωση όπως αποδεικνύεται είναι ελλιπής. Το χρήμα, πράγματι μπορεί να μην συνοδεύεται από την ευτυχία. όμως είναι βέβαιο πως αποτελεί ένα μέσο-εργαλείο για να ζούμε καλύτερα. Εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους μπορούμε να διάγουμε μια ζωή που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Εξάλλου, η δυνατότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις συμβάλλει στην ψυχολογική ηρεμία και τη διατήρηση της ισορροπίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το άτομο ελλείψει χρήματος αισθάνεται αγχωμένος, αναποτελεσματικός και αδύναμος.

Ακόμη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα πράγματα αποκτούν μεγαλύτερη αξία όταν τα μοιραζόμαστε. Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον έχουμε οικονομική ευρωστία τόσο για εμάς όσο και για την οικογένειά μας, είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια σε όλους όσους την χρειάζονται. Με δωρεές, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, οικονομική ενίσχυση δομών και ιδρυμάτων έχουμε την δύναμη να κατοχυρώσουμε μέρος της οικονομικής ασφάλειας κάποιου τρίτου. Και κάπως έτσι να γίνουμε κομμάτι της ευτυχίας του άλλου!

  • Σκοπός της ζωής

Για τη σημασία της στοχοθέτησης έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο κείμενο το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που παραμένουν δραστήριοι και παραγωγικοί  καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, στο βαθμό που τους το επιτρέπουν οι σωματικές και οι ψυχικές τους δυνάμεις τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι. Αυτό παρατηρείται διότι έχουν βρει το πραγματικό νόημα της ζωής. Αυτό μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον άνθρωπο, τις επικρατούσες συνθήκες, τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και πλήθος άλλων παραμέτρων. Όμως, είναι βέβαιο πως στο χρόνο που διαθέτουμε οφείλουμε να κάνουμε σοφές επιλογές. Έχοντας ως γνώμονα το αν θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον πραγματικό σκοπό της ζωής. Χωρίς βέβαια η αναζήτηση του να αποτελεί αυτοσκοπό. Εν προκειμένω, η μανία και η επιμονή του ατόμου επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Θέτοντας στόχους, για το άμεσο ή και το μακρινό μέλλον μπορούμε να σχεδιάσουμε την ευτυχία μας. Οι στόχοι μας είναι ενδιάμεσοι  σταθμοί της ζωής μας. Τίποτε περισσότερο από τα μικρά σκαλοπάτια που ανεβαίνουμε για να κατακτήσουμε την ευτυχία.  Και οι άνθρωποι με τους οποίους αποφασίζουμε να βαδίσουμε παράλληλα είναι οι συμπαραστάτες μας στη διαδρομή αυτή. Ξεκινώντας με θέληση, πείσμα και όρεξη θα καταφέρουμε όλα όσα ονειρευόμαστε. Θα φτάσουμε πιο μακριά από όσα πιστεύαμε και θα έχουμε περπατήσει στο μονοπάτι της ζωής ,με τη συντροφιά των αγαπημένων μας προσώπων. Τότε πράγματι, έχουμε βρει την αληθινή ευτυχία!

Advertising

Πηγές:
  • Άρθρο: Το γονίδιο της ευτυχίας του εγκεφάλου από τον Richard Friedman ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.kathimerini.gr/life/science (Τελευταία πρόσβαση: 15/12/2020 στις 19:43)
  • https://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/story/335769/ta-3-pragmata-pou-xreiazomaste-gia-na-eimaste-eftyxismenoi (Τελευταία πρόσβαση: 15/12/2020 στις 19:46)

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Υπερπληροφόρηση και ημιμάθεια στην ψυχολογία

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία άνοδος του ενδιαφέροντος του κόσμου για την ψυχολογία,…

Ψυχολογία

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας λένε όχι.  Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση…

Ψυχολογία

Ψυχολογία των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων

Πώς διαμορφώνονται, γιατί επιμένουν και τι μπορούμε να κάνουμε Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα αποτελούν…

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Νάρκισσοι στις Σχέσεις : Πώς να Αναγνωρίσεις & να Αντιμετωπίσεις τη Ναρκισσιστική Κακοποίηση

Ο ναρκισσισμός είναι ένας ψυχολογικός όρος με ρίζες στον αρχαιοελληνικό μύθο του Νάρκισσου — του…

Ψυχολογία

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αλήθειες για την Ψυχολογία της Επιτυχίας και της Αποτυχίας – Οδηγός για Γονείς και Παιδιά

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απλώς ένα εκπαιδευτικό γεγονός – είναι μια συναισθηματική και ψυχολογική…

Ψυχολογία

Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…