Γενναιοδωρία ορίζεται η αρετή του να προσφέρεις απλόχερα χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα. Κάποιος μπορεί να προσφέρει χρόνο, χρήμα ή οποιαδήποτε αξιοποιήσιμη πηγή στους άλλους χωρίς να ανταμειφθεί γι αυτό.
Η μήπως τελικά ανταμείβεται με την ίδια του την ευτυχία;
Περί γενναιοδωρίας
Εδώ και αιώνες η έννοια της γενναιοδωρίας έχει συζητηθεί και υμνηθεί από λόγιους και μη ανθρώπους. Φαίνεται πως από την αρχαιότητα θεωρούνταν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ενάρετου και σοφού ανθρώπου. Η αρχαία παροιμιακή φράση “Αι χάριτες γυμναί”, η οποία σημαίνει: να κάνεις χάρες χωρίς υστεροβουλία, καθώς και η φράση του Κινέζου φιλοσόφου Λάο Τσε: “Ο σοφός δεν κάθεται επάνω στους θησαυρούς του. Όσα περισσότερα δίνει στους άλλους τόσα περισσότερα παίρνει”, καταδεικνύουν πως η γενναιοδωρία προσέφερε ευδαιμονία και καταξίωση σε όποιον την “εξασκούσε”. Στη φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βρετανού πρωθυπουργού και Νομπελίστα “Κερδίζεις τα προς το ζην από αυτά που παίρνεις. Κερδίζεις τη ζωή από αυτά που δίνεις” είναι σαφής η σύνδεση της γενναιοδωρίας με την ίδια τη ζωή, την καλή ζωή.
Γενναιοδωρία και Ευτυχία
Το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης σε συνεργασία με διεθνείς νευρολόγους ερευνητές δημοσίευσε τον Ιούλιο μια έρευνα με αξιοσημείωτα ευρήματα, τα οποία τεκμηριώνουν την ύπαρξη νευρωνικής σχέσης γενναιοδωρίας και ευτυχίας.
Οι Philippe Tobler, Ernst Fehr και Thorsten Kahnt στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, διερεύνησαν πως επικοινωνούν οι περιοχές του εγκεφάλου ώστε να παράγουν το συναίσθημα της ευτυχίας μέσα από την αλληλεπίδραση με τη γενναιοδωρία.
Η μελέτη με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) εντόπισε αυξημένη δραστηριότητα στη κροταφό-πλευρική διασταύρωση (temporo- parietal junction) στη πειραματική ομάδα κάθε φορά που λάμβανε γενναιόδωρες αποφάσεις σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Η κροταφό-πλευρική περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται με την ενσυναίσθηση, τη κοινωνική γνώση και τη θετική κοινωνική συμπεριφορά.
Από την έρευνα προέκυψαν και άλλα σημαντικά ευρήματα, όπως ότι η γενναιοδωρία κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, ακόμα κι αν η πράξη γενναιοδωρίας είναι μικρής εμβέλειας. Επίσης, η πρόθεση και μόνο των ατόμων να φερθούν γενναιόδωρα δημιουργεί αλλαγές στο νευρωνικό δίκτυο που σχετίζεται με την ευτυχία και τη γενναιοδωρία, πριν καν πραγματοποιήσουν κάποια πράξη γενναιοδωρίας.
Συνεπώς, οι άνθρωποι που κινητοποιούνται από τη προσφορά στους άλλους είναι πιο ευτυχισμένοι, καθώς βιώνουν πιο έντονα συναισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης, σε αντίθεση με τα άτομα που καθοδηγούνται από το προσωπικό τους συμφέρον και μόνο.
“Υπάρχει ένας υπέροχος μυστικός κανόνας στη φύση, που ορίζει πως τα τρία πράγματα που ποθούμε περισσότερο στη ζωή μας, ευτυχία, ελευθερία, πνευματική γαλήνη, τ’ αποκτούμε πάντα αφού πρώτα τα προσφέρουμε εμείς σε κάποιον άλλο”. Ανώνυμος.
Βιβλιογραφία:
Soyoung Q. Park, Thorsten Kahnt, Azade Dogan, Sabrina Strang, Ernst Fehr, Philippe N. Tobler. A neural link between generosity and happiness. Nature Communications, 2017; 8: 15964 DOI: 10.1038/ncomms15964
University of Zurich. (2017, July 11). Generous people live happier lives. ScienceDaily. Retrieved August 12, 2017 from www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170711112441.htm