
Στις μέρες μας, η οικονομική κρίση φαίνεται να πλήττει ακόμη και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους συνανθρώπους μας. Ο ανθρωπισμός έχει δώσει τη θέση του στον ανταγωνισμό και η ανιδιοτέλεια έχει αντικατασταθεί από το κέρδος. Για αυτό, όλο και συχνότερα θαυμάζουμε την ανιδιοτέλεια κάποιων ανθρώπων. Τη θεωρούμε -και δικαίως- ένα παράδειγμα προς μίμηση που οφείλουμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να βοηθήσουμε όχι μόνο τους άλλους, αλλά πολύ περισσότερο τον εαυτό μας.Αδιαμφισβήτητα μια μικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να μας φτιάξει τη μέρα και να μας συγκινήσει. Πέρα από τη χαρά της στιγμής, η καλοσύνης έχει πολλές θετικές επιδράσεις. Συνιστά μια μορφή ψυχικής δύναμης και τα οφέλη της είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένα.
Βλέποντας κάποιον να κάνει μία καλή πράξη αισθανόμαστε ζεστασιά. Αυτό το συναίσθημα ονομάζεται «αύξηση αξιών». Είναι μία ζεστή και γλυκιά αίσθηση που εμφανίζεται όταν κάποιος γίνεται μάρτυρας της πραγματικής ανθρώπινης καλοσύνης. Αυτό το συναίσθημα βοηθά να εξηγήσουμε γιατί η καλοσύνη είναι μεταδοτική. Έρευνες αναφέρουν ότι αυτή η φυσική διέγερση κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται πιο αλτρουιστικά απέναντι σε άλλους.
Η καλοσύνη προϋποθέτει την αγάπη και τον σεβασμό για τον ίδιο τον εαυτό και είναι πραγματικά μια αρετή που αξίζει να κατακτήσει ο καθένας
Έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Biological Psychiatry, μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται αυτή η αύξηση αξιών από τον εγκέφαλο και το σώμα. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον παλμό της καρδιάς 104 φοιτητών, ενώ οι φοιτητές αυτοί έβλεπαν βίντεο που έδειχνε είτε ηρωικές πράξεις καλοσύνης, είτε χιουμοριστικές καταστάσεις
Όταν οι φοιτητές παρακολουθούσαν τις ηρωικές πράξεις, η λειτουργία τόσο στο συμπαθητικό, όσο και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα απογειωνόταν. Αυτός ο περίεργος συνδυασμός δείχνει ότι υπάρχει ταυτόχρονα και το αίσθημα fight-or-flight (δηλαδή το αίσθημα που νιώθει το άτομο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο και το παρακινεί ή να πολεμήσει ή να φύγει) και το αίσθημα ηρεμίας. Αντίθετα, όταν οι φοιτητές έβλεπαν διασκεδαστικά βίντεο, δεν υπήρχε λειτουργία σε κανένα κομμάτι του νευρικού συστήματος.
Όσον αφορά στο ανωτέρω εύρημα, η Dr. Sarina Saturn, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Όρεγκον και μία από τους συγγραφείς της έρευνας, αναφέρει ότι η ενεργοποίηση και των δύο μερών του νευρικού συστήματος για ένα μόνο συναίσθημα αποτελεί έναν ασυνήθιστο συνδυασμό.
Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγηθεί ως εξής: από τη μία βλέπουμε κάποιον να υποφέρει, γεγονός που ενεργοποιεί το άγχος (το συμπαθητικό νευρικό σύστημα), ενώ ταυτόχρονα μία πράξη καλοσύνης ηρεμεί την καρδιά μας (παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα).
Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι ενεργοποιείται και το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένο με την ενσυναίσθηση. Η ικανότητα του ατόμου να μπαίνει στη θέση κάποιου άλλου, να συμπάσχει και να δείχνει συμπόνια, συνδέεται με την καλοσύνη.
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/