Μοναξιά ή μοναχικότητα: επιβολή ή ανάγκη

πηγή εικόνας: daysofrainandsummer.com

 

Μοναξιά ή μοναχικότητα:

Οι περισσότεροι από εμάς, είναι βέβαιο πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μοναξιά στη θέση της μοναχικότητας. Αυτές οι δύο λέξεις μπορούν να περιγράψουν την ίδια κατάσταση, σαν να είναι συνώνυμες; Η αλήθεια είναι πως όντως, προερχόμενες από την ίδια “ρίζα”, δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά. Η ιδιαιτερότητα μεταξύ τους είναι πως μπορούν να περιγράψουν όντως μία κατάσταση, αυτή που ένας άνθρωπος στερείται φίλων ή συναναστροφών γενικότερα, με δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους. Για να εξηγήσουμε τις έννοιες, θα πρέπει να εντοπίσουμε τις διαφορές ανάμεσα τους. Οι διαφορές αυτές, πέρα από το επεξηγηματικό κομμάτι, αποτελούν δύο τελείως διαφορετικές οπτικές.

Άνθρωπος μοναχικός ή άνθρωπος μόνος;

Ο άνθρωπος που αισθάνεται μόνος:

Ξεκινώντας, θεωρώ πως το κομμάτι της “επιλογής” κρίνεται ως μία από τις βασικότερες διαφορές μεταξύ των εννοιών. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Ένας άνθρωπος βιώνει έντονα τη μοναξιά όταν εκλείπει από τη ζωή του “κάτι”. Αυτό το πολυπόθητο για εκείνον “κάτι” μπορεί να είναι ένα άλλο πρόσωπο, όπως ο καλύτερος του φίλος, ο αγαπημένος του ακόμα και το κατοικίδιο που απεβίωσε. Δεν απαιτείται να είναι οριστική η απώλεια, αλλά αυτό θα το εξηγήσουμε αργότερα.

Όλες λοιπόν αυτές οι ελλείψεις για κάποιον λόγο είναι αναπόφευκτες και εδώ εισάγεται στη συζήτηση το θέμα της “προσωρινότητας” αυτής της κατάστασης.  Αίτια μπορεί να είναι η γεωγραφική απόσταση, η απώλεια, ο χωρισμός. Όμως δε θα σταθούμε τόσο σε αυτό, όσο στο γεγονός πως τουλάχιστον για εκείνο το διάστημα, εκ των πραγμάτων, το σπουδαίο για μας “κάτι” δεν θα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας. Και αυτό δημιουργεί από μόνο του ένα μεγάλο κενό, μία αίσθηση δυσφορίας, έλλειψη διάθεσης και έντονο το συναίσθημα του ανικανοποίητου. Τα αρνητικά συναισθήματα πολλά, αλλά μία λέξη τα περικλείει όλα: μοναξιά.

Ο μοναχικός άνθρωπος

Σε αντίθεση με την οδυνηρή κατάσταση που βιώνει το άτομο που αισθάνεται μόνο, ο μοναχικός άνθρωπος φαίνεται να τα “έχει βρει με τον εαυτό του”, στο σημείο που αυτό είναι εφικτό. Χωρίς καμία τάση εξιδανίκευσης αυτού του μοντέλου χαρακτήρα, ας τον θεωρήσουμε λίγο πιο ανεξάρτητο, έχοντας ορίσει το χώρο του αλλά και τα όρια του, αφήνοντας για τις κοινωνικές επαφές το χώρο και το χρόνο που κρίνει πως χρειάζεται ώστε να καλύψει και αυτή του την ανάγκη.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πέρα από κάποιες περιπτώσεις που αυτό είναι αποτέλεσμα συγκυριών, ο μοναχικός άνθρωπος από τις απαρχές της διαμόρφωσης της προσωπικότητας του, είχε το “μικρόβιο” της μοναχικότητας. Άρα, δεν μιλάμε για κάτι τόσο πρόσκαιρο και μεταβλητό, αλλά έναν συνδυασμό εξωτερικών παραγόντων αλλά και εσωτερικών χαρακτηριστικών του ατόμου. Και το βασικότερο; Δεν το βιώνει με έναν τρόπο που να τον φθείρει. Αντίθετα “απολαμβάνει την παρέα του εαυτού του”, χωρίς βέβαια να γίνεται αντικοινωνικός ή ιδιόρρυθμος. Απλά, γνωρίζει που η κοινωνική επαφή ξεκινά να “φθείρει”.

Μοναξιά ή μοναχικότητα λοιπόν;

Ανάγκη ή επιλογή;

Αν λάβουμε υπόψιν τους παράγοντες της επιλογής, της διάρκειας και κυρίως των συναισθημάτων που μας προκαλεί το άκουσμα της λέξης “μοναξιά”, έχουμε την απάντηση ως έναν βαθμό. Διάβασα πρόσφατα κάπου μία ρήση, που με έβαλε σε σκέψεις και ίσως στάθηκε και η αφορμή για όσα ανάλυσα παραπάνω. Με αυτή θα ήθελα να κλείσω.

Advertising

“Η μοναξιά είναι πληγή, η μοναχικότητα λουλούδι”

Πηγές: 

psychologynow.gr

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Ψυχολογία

Η δημιουργική γραφή ως θεραπευτική πράξη

  Η δημιουργική γραφή, πέρα από καλλιτεχνική ενασχόληση, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και…

Ψυχολογία

70 Χρόνιας Έρευνας: Πώς να Μεγαλώσεις Χαρούμενα και Επιτυχημένα Παιδιά

Πώς να Μεγαλώσεις Ένα Χαρούμενο και Επιτυχημένο Παιδί; 70 Χρόνια Έρευνας Τα τελευταία 70 χρόνια,…

Ψυχολογία

Απιστία στις Ερωτικές Σχέσεις: Ψυχολογικές Αιτίες, Συνέπειες και Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η απιστία στις σχέσεις αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα φαινόμενα της σύγχρονης ψυχολογίας, επηρεάζοντας…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές Οι νέοι/νέες

Πρεμιέρα για το Τόσο κοντά, Τόσο μακριά (2025)

Η ταινία Τόσο κοντά, Τόσο μακριά έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές