Naikan: η ιαπωνική μέθοδος ενδοσκόπησης

Naikan: η ιαπωνική μέθοδος ενδοσκόπησης
πηγή εικόνας: https://www.jacquelinehogan.com/

Η μέθοδος Naikan μπορεί να αποδoθεί στα ελληνικά ως ”το κοίταγμα εντός μας”. Αναλύοντας τη λέξη, το nai σημαίνει «εσωτερικό» και το kan «κοιτάζοντας», επομένως προσεγγίζεται και με τους όρους «μέσα στο βλέμμα» ή «αυτό-στοχασμός». Πρόκειται για μια μέθοδο με συγκεκριμένη δομή που έχεις ως στόχο να θέτει προβληματισμούς στο άτομο. Εναλλακτικά, θα την προσδιορίζαμε ως μια μορφή ενδοσκόπησης. Τη δεκαετία του 1940 ο Yoshimoto Ishin, πιστός-βουδιστής της σέκτας Jodo Shinshu, την καθιέρωσε. Ο ίδιος κατάφερε να συνενώσει τη θρησκευτική πίστη, τον διαλογισμό και τον διαρκή προβληματισμό όπως εκείνος τα είχε βιώσει.

Σε τι μας βοηθά η μέθοδος Naikan ?

Η μέθοδος Naikan είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιαπωνία. Ως εκ τούτου, βρίσκει κανείς περισσότερα από 40 κέντρα που εφαρμόζουν την εν λόγω μέθοδο. Με μια πρώτη ματιά, η μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί σε προσωπικό επίπεδο από το ίδιο το άτομο. Σταδιακά, οι Ιάπωνες αναγνωρίζουν τη δύναμη και τη σημασία της για αυτό και έχουν αποφασίσει να την εφαρμόσουν και σε κοινωνικές δομές, λόγου χάρη σχολεία, φυλακές, κέντρα θεραπείας και πλήθος άλλων. Ακόμη, χαρακτηριστική είναι η συμβολή της μεθόδου στον επιχειρηματικό κλάδο καθώς ευνοεί την αποδοτικότητα των στελεχών και εξασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον.

Μερικά από τα οφέλη της μεθόδου είναι τα ακόλουθα:

Πλέον, η μέθοδος Naikan έχει επεκταθεί και στη Δύση. Ήδη δώδεκα κέντρα εφαρμογής της παρούσας πρακτικής εδρεύουν στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Αναφορικά με την Αμερική, ο David K. Reynolds, υπήρξε εισηγητής της μεθόδου τη δεκαετία του 1970 ενσωματώνοντας την αργότερα στο πλαίσιο του Constructive Living. Ο Reynolds ήταν ο πρώτος που έγραψε εκτενώς για τη μέθοδο Naikan στην αγγλική γλώσσα. Προγράμματα και σεμινάρια  προσφέρονται τακτικά στις Η.Π.Α. από το 1989 .

Διαβάστε επίσης  Η σχέση του φύλου στις αυτοκτονίες κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού

Πώς μπορώ να εφαρμόσω τη μέθοδο Naikan:

Η μέθοδος Naikan, συνδέεται άρρηκτα με τον τρόπο βάσει του οποίου προσεγγίζουμε τις σχέσεις μας. Για να διευκολυνθούμε η μέθοδος Naikan έχει ως αφετηρία τρεις ερωτήσεις ώστε να αναπτύξουμε μια πολύπλευρη, πολυεπίπεδη άποψη που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο εργαλείο, συμβάλλει στην βέλτιστη αντίληψη και εκτίμηση του δούναι και λαβείν. Οι ανθρώπινες συνδιαλλαγές της καθημερινής μας ζωής, που δεν περιλαμβάνουν κατ’ αποκλειστικότητα υλικά αγαθά, έχουν θέση στην ενδοσκόπηση. Ξεκινώντας από τις κάτωθι ερωτήσεις:

  1.  Τι έχω λάβει από τον/την;
  2. Τι έχω δώσει, τι έχω κάνει για εκείνον/εκείνη;
  3.  Ποια προβλήματα και δυσκολίες προκάλεσα σε αυτόν/αυτήν;

Μας προσφέρεται η δυνατότητα να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και παράλληλα να αποκτήσουμε μια σφαιρική εικόνα για τα τεκταινόμενα.

Από τη θεωρία στην πράξη :

Όπως γίνεται αντιληπτό η διαδικασία της ενδοσκόπησης, απαιτεί χρόνο και εσωτερική συγκρότηση. Η μέθοδος Naikan θα πρέπει να ακολουθείται με συνέπεια και υπευθυνότητα. Για αυτό, είναι προτιμότερο να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα σαν μια άσκηση του πνεύματος. Το Καθημερινό Naikan (Nichijo Naikan) είναι μια ενδοσκόπηση που διαρκεί είκοσι με τριάντα λεπτά και πραγματοποιείται πριν τον βραδινό ύπνο. Στο τέλος της ημέρας, με ηρεμία και ησυχία μπορούμε να αναλογιστούμε και εν συνεχεία αν επιθυμούμε να καταγράψουμε τις απαντήσεις στα τρία ερωτήματα που παραθέσαμε νωρίτερα. Τι λάβαμε από τους άλλους σήμερα; Τι προσφέραμε εμείς; Τι προβλήματα και δυσκολίες δημιουργήσαμε στους άλλους;

Σύμφωνα με τον Greg Krech, ιδρυτή του Ινστιτούτου ToDo, η παραδοσιακή μέθοδος Naikan χρησιμοποιείται για να εξετάσει τη ζωή μας, αναλογιζόμενη τη σχέση μας με τους άλλους όπως γονείς, σύζυγοι, παιδιά, συνεργάτες.

Σημαντική παρατήρηση που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι η ακρίβεια των όσων περιγράφουμε. Κατά τη διάρκεια του καθημερινού Naikan οφείλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι και ακριβείς και όχι να αρκούμαστε σε μια γενική και αφηρημένη διήγηση. 

Διαβάστε επίσης  Αναβλητικότητα: Όταν βάζουμε τη ζωή μας σε ''αναμονή''

Συμπεράσματα για τη μέθοδο Naikan:

Οι ερωτήσεις που τίθενται φαινομενικά είναι απλές. Αυτές είναι, πράγματι. Δεν πρόκειται για περίπλοκα και δυσεπίλυτα υπαρξιακά ζητήματα. Η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε μέσω της μεθόδου Naikan είναι να αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα ακριβώς όπως είναι. Τότε, θα δούμε τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις. Οι ερωτήσεις είναι απλώς το έναυσμα για να ξεκινήσουμε την έρευνα μας σε βαθύτερα ζητήματα της ζωής. Μέσω αυτών, θα μπορούμε να αντιληφθούμε το θαύμα της ζωής και να εκφράσουμε την πηγαία και ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για όσα διαθέτουμε. Νομίζουμε ότι ξέρουμε τη ζωή μας, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι μόνο μια επεξεργασμένη εκδοχή της, χρωματισμένη από τα συναισθήματά μας και την περιορισμένη οπτική μας. Κοιτάζοντας την αλήθεια, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που αποκαλείται, ζωή.

Πηγές:

  • Άρθρο με τίτλο Naikan Therapy- 3 questions to put things in perspective από τον  Gregg Krech ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://tricycle.org/magazine/naikan-therapy/ (Τελευταία πρόσβαση 6/1/2021 στις 13:58)
  • http://www.todoinstitute.com/naikan.html

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης