Neuralink: η “τηλεπάθεια” της ανθρώπινης επικοινωνίας

neuralink
Πηγή εικόνας: Gerd Altmann από Pixabay

Δε φοβάμαι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Φοβάμαι την έλλειψή τους.

από το βιβλίο «Εγώ, το Ρομπότ»

Άνθρωποι που στέκονται αντικριστά με στόματα ερμητικά κλειστά και σκέψεις  σε τεχνολογική διεπαφή. Η εξέγερση του 21ου ατελείωτα δρομολόγια συναισθημάτων, οσμών, σκέψεων, εικόνων ασφαλισμένα σε ένα μικροσκοπικό τσιπ με προορισμό μυαλά χιλιομετρικά απομακρυσμένα.

Τι θα σκεφτόσουν αν μια μέρα στο εγγύτερο μέλλον εγκαινιαζόταν μια τεχνητή μορφή επικοινωνίας, ένα νέο είδος κοινωνικού συγχρωτισμού πέρα από «ασφαλή όρια» και σύνορα του επιστητού, χωρίς λέξεις και προτάσεις. Ένας λόγος δίχως φλέβες, οστά που θα «κυλούσε» μέσω δεδομένων μεταφερόμενων μεταξύ δύο ανθρώπων που δε θα χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο επικοινωνίας το στόμα τους; Δυστοπική παραφροσύνη ή ένας απλός τεχνολογικός χρησμός;

Η τηλεπάθεια του Neuralink

«Ο εγκέφαλός μας καταβάλλει πολλή προσπάθεια για τη συμπίεση μιας σύνθεσης έννοιας σε λέξεις και υπάρχει μεγάλη απώλεια πληροφοριών που συμβαίνει κατά τη συμπίεση αυτή» δήλωσε ο Elon Musk, ο ορκισμένος εραστής της προηγμένης τεχνολογίας, μεγιστάνας εμπνευστής του SpaceX, συνιδρυτής του Neuralink, διευθύνων σύμβουλος της Tesla και πρόεδρος του OpenAI σε ένα επεισόδιο του podcast “The Joe Rogan Experience.”

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρματωμένος με μια στρατιά 86 δισεκατομμυρίων νευρών με έως και 10000 διασυνδέσεις, ως ένας βιολογικός επεξεργαστής ενός τρισεκατομμυρίου bit ανά δευτερόλεπτο βρέθηκε στο μικροσκόπιο του Neuralink, ενός τεχνολογικά ρηξικέλευθου πρότζεκτ αξίας 27 εκατομμυρίων δολαρίων που διαβλέπει στην ζύμωση και συμβίωση εγκεφάλου-μηχανής. Η διεπαφή ανθρώπινου εγκεφάλου και τεχνητής νοημοσύνης ένα ανάχωμα κατά τον Musk σε μια προοπτική ενδυνάμωσης της ευφυούς τεχνολογίας  που θα επιδίωκε την τελική επιβολή μιας ιδιότυπης τυραννίας στην ανθρωπότητα.

«Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν τηλεπαθητικοί σε κάποιον βαθμό, σε θέση να συνομιλούν όχι μόνο χωρίς να μιλούν αλλά χωρίς λόγια-μέσω της πρόσβασης στις σκέψεις του άλλου σε εννοιολογικό επίπεδο» αναφέρει μια νεόκοπη έκθεση της Royal Society πραγματευόμενη οφέλη και πιθανές ζημιές που ελλοχεύουν στο ισοζύγιο μιας τέτοιας τεχνολογίας. «Κάποιος σε διακοπές θα μπορούσε να στείλει μια «καρτ-ποσταλ από αυτό που βλέπει, ακούει ή δοκιμάζει στο μυαλό ενός φίλου του στο σπίτι».

«Σε ερευνητικά εργαστήρια οι ειδικοί ήδη εργάζονται για πιο εξελιγμένους τρόπους χειρισμού της ανθρώπινης βιοχημείας, όπως η αποστολή ηλεκτρικών ερεθισμάτων σε κατάλληλα σημεία στον εγκέφαλο…»-Yuval Noah Harari

Σύμφωνα με την έκθεση της Royal Society, σε ένα χρονικό εύρος δύο δεκαετιών, οι νευρικές διεπαφές της «ραπτομηχανής» του Neuralink, ως μια φυσική επιλογή εν έτει 2040 θα επιστρατευτούν για την αποτελεσματική ίαση ασθενών με Alzheimer. Τα γιατροσόφια της φουτουριστικής αυτής σύρραψης ανθρώπινου εγκεφάλου και τεχνολογίας, φυσικού και τεχνητού ενδέχεται να δοκιμαστούν σε περιπτώσεις ανθεκτικότητας μιας σοβαρής, μακροχρόνιας μορφής κατάθλιψης που επισύρει έντονες αυτοκτονικές τάσεις, μιας σοβαρής μορφής σχιζοφρένειας ανθεκτικής στην κλοζαπίνη αλλά και των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών μέσω άμεσης τροποποίησης της νευρικής λειτουργίας. Η επικράτηση των πάγιων θεραπειών τροποποίησης των νευρών σήμερα με την εν τω βάθει διέγερση εγκεφάλου(DBS) μέσω ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται απευθείας στον εγκέφαλο για την θεραπεία διαταραχών κίνησης, όπως το Πάρκινσον και ορισμένων περιπτώσεων δριμείας μορφής κατάθλιψης καθώς και η τεχνική γρήγορης διακρανικής μαγνητικής διέγερσης παραδίδουν τα ηνία στην έξυπνη τεχνολογία του μέλλοντος δια χειρός Elon Musk.

Διαβάστε επίσης  Ντύσιμο: μία όχι τόσο προφανής ψυχολογική επιρροή
Advertising

Πιο συγκεκριμένα, ηλεκτρομαγνήτες χρησιμοποιούνται διά της μέχρι πρότινος μεθόδου γρήγορης διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης(rTMS), εκκινώντας τη δημιουργία ενός ταχέως μεταβαλλόμενου μαγνητικού πεδίου που διαχέει ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκεφαλικό ιστό κάτω από το μαγνητικό πηνίο, παρέχοντας μια άμεση διέγερση των νευρών παρόμοια του DBS. Αδυνατούν ωστόσο στην στόχευση μικρών ή βαθιών περιοχών του εγκεφάλου, αποφεύγοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τη νευροχειρουργική.

Τα κύρια συστατικά μιας συσκευής με δυνατότητα μακροχρόνιας λειτουργίας και ορίζοντα πρωτοποριακής διεπαφής εγκεφάλου και μηχανής περιλαμβάνουν μια κλωστή που αποτελείται από έναν μικρό κλώνο από εύκαμπτο πολυμερές νήμα και έως 128 ηλεκτρόδια, το ερμητικό υπόστρωμα ή αλλιώς την αποστειρωμένη συσκευασία γύρω από την κάψουλα των ηλεκτροδίων και τα ηλεκτρόδια υψηλής πυκνότητας. Η ριζοσπαστική πλατφόρμα Neuralink με αφετηρία το 2017 εργάζεται στον σχεδιασμό ενός εμφυτεύματος εγκεφάλου που θα συνδέται απευθείας με τον εγκέφαλο ενός ασθενούς, παρέχοντας μια αποτελεσματική θεραπεία σε περιπτώσεις εγκεφαλικών τραυμάτων αλλά και ψυχιατρικών διαταραχών.

Πηγή εικόνας: Neuralink

Η επανάσταση στο μέγεθος ενός τσιπ

Η ευρηματική startup του Elon Musk, Neuralink, δρομολόγησε την εμφύτευση ενός επεξεργαστή (τσιπ) στο κρανίο ενός πιθήκου ο οποίος μέσω μικροσκοπικών καλωδίων ασκήθηκε για πρώτη φορά σε ένα πρωτότυπο mind-pong.  «Δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε το ακριβές σημείο του εμφυτεύματος, ωστόσο πρόκειται για έναν ευτυχισμένο πίθηκο, ο οποίος ζει στις άριστες συνθήκες, στις καλύτερες εγκαταστάσεις για πιθήκους στον κόσμο. Στόχος μας είναι να τους μάθουμε να παίζουν mind-Pong», κατέληξε ο υπέρμαχος της τεχνολογικής εξέλιξης, Elon Musk. Μαρκοπρόθεσμη άλλωστε επιδίωξη της εταιρείας Neuralink φαντάζει η ελάττωση της απόστασης ανάμεσα στον σχετιζόμενο με τη μνήμη, την προσοχή, τη σκέψη, τη γλώσσα, τη συνείδηση, φλοιό του εγκεφάλου και το ψηφιακό στρώμα σε μια τομή της ανθρώπινης πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης  ΔΑΦ και μεταβολισμός των αμινοξέων

Η επανάσταση της τεχνητής θεραπείας οραματίζεται ένα ευοίωνο μέλλον για τις παθήσεις του ανθρώπινου ψυχισμού στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την επιθετική εισβολή της τεχνολογίας στην ανθρωπότητα. «Είμαστε ήδη cyborg σε κάποιον βαθμό, έτσι;» δηλώνει ο Musk. “Επειδή έχετε το τηλέφωνό σας, έχετε τον φορητό υπολογιστή σας, έχετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Σήμερα αν δε φέρετε το τηλέφωνό σας είναι σαν να σας λείπει ένα άκρο”.

Advertising

Μια έντονα εθιστική ροπή προς την τεχνολογία μετατρέπεται στην ψηφιακή νόσο του homo dues, ενός ανθρώπου που αρέσκεται στην προώθηση της ευημερίας μέσω της επένδυσης στην ολοένα αυξανόμενη τεχνητή ρύθμιση των νοητικών καταστάσεων και την πολυπόθητη υπεράνθρωπη γνωστική λειτουργία του Musk(superhuman cognition). Όμως η συνδεσιμότητα ανθρώπου-μηχανής από τα έργα επιστημονικής φαντασίας του Isaak Asimov μέχρι τον παρα-επιστημονικό δυστοπικό κόσμο του Skynet στην ταινία Terminator, διατρανώνει τον ανηλεή, αχρονικό πόλεμο τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αναπόφευκτο αφανισμό της ανθρώπινης φυλής, ριζώνοντας στην καρδιά των ανθρώπων ένα νέο είδος φοβίας.

“Robophobia”

Η γέννηση της robophοbia, μιας αγχώδους διαταραχής με αισθήματα «παράλογου φόβου για ρομπότ, όπως η μηχανική ή τεχνητή νοημοσύνη», καταπώς ορίζεται από τον ψυχολόγο Dr. Graham Davey στο βιβλίο του “Phobias: A handbook of Theory, Research and Treatment,” κατακτά το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. «Τα συμπτώματά του είναι χαρακτηριστικά της κάθε διαταραχή άγχους: κρίσεις πανικού, εφίδρωση, άγχος, δυσφορία.» Η σταδιακή δολοφονία των θέσεων εργασίας με την παράλληλη εισαγωγή του αυτοματισμού κυρίως σε βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων παροπλίζει τις ανθρώπινες αντοχές έναντι ενός κινήματος τεχνολογικής ρομποτοποίησης της αγοράς εργασίας.

Η θεωρία της “Uncanny valley”

Από τη σφυρηλάτηση του AVA της Soul Machines, ενός ψηφιακού ανθρώπου που προσομοιάζει σε μια πραγματική ανθρώπινη φιγούρα μέχρι ρεαλιστικά είδωλα, android και χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων που φαίνονται παγιδευμένοι σε έναν ενδιάμεσο ενοχλητικό κόσμο, ο μετεωρισμός ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό, ξεδιπλώνει τα όρια της «uncanny valley». Η επινόηση της χρονολογημένης το 1970 «uncanny valley» από τον καθηγητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο, Masahiro Mori  τείνει να χαρακτηρίσει την αρνητική, ανατριχιαστική αντίδραση του ανθρώπου σε ανθρωπόμορφα ρομπότ που ισορροπούν στο τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στον ανθρώπινο και ρομποτικό κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Η Volkswagen και το πείραμα της... καθημερινότητας

Advertising

«Από τότε που ήμουν παιδί, δεν μου άρεσε ποτέ να βλέπω κερί. Μου φαινόταν κάπως ανατριχιαστικό. Εκείνη την εποχή, τα ηλεκτρονικά προσθετικά χέρια είχαν αναπτυχθεί και μου έδωσαν το ίδιο είδος αίσθησης. Αυτές οι εμπειρίες με έκαναν να αρχίσω να σκέφτομαι τα ρομπότ γενικά, κάτι που με οδήγησε να γράψω αυτό το δοκίμιο. Η «uncanny valley» ήταν η διαίσθησή μου. Ήταν μια από τις ιδέες μου,» αναφέρει ο ευρετής του όρου, Masahiro Mori σε μια συνέντευξή του με το ΙΕΕΕ Spectrum.

Η ασφυξία του ανθρώπου μέσα στις τεχνολογικές φούσκες μιας επανάστασης πέραν των ανθρώπινων ορίων γυρίζει την κλεψύδρα μετρώντας αντίστροφα μέχρι την πλήρη αναμόρφωση της ανθρωπότητας με ευεργετικές συνέπειες ωστόσο στην καταπολέμηση ψυχιατρικών διαταραχών. Τεχνολογικά καραβάνια ξεκινούν τον απόπλου προς την ανακάλυψη ανεξερεύνητων περιοχών του νου.

Στο μέλλον, ωστόσο, ισχυρά φάρμακα, γενετική μηχανική, ηλεκτρονικά κράνη και άμεσες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή μπορεί να ανοίξουν περάσματα σε αυτά τα μέρη. Ακριβώς όπως ο Κολόμβος και ο Μαγγελάνος έπλεαν πέρα ​​από τον ορίζοντα για να εξερευνήσουν νέα νησιά και άγνωστες ηπείρους, έτσι μπορούμε κάποια μέρα να ξεκινήσουμε για τους αντίποδες του νου.-Yuval Noah Harari

Πηγές:

  • Παρουσίαση συστήματος αλληλεπίδρασης εγκεφάλου- μηχανής από τη Neuralink του Έλον Μασκ, ανακτήθηκε από www.naftemporiki.gr, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • Ελον Μασκ: Εμφυτεύει τσιπ σε πιθήκους για να παίζουν video games, ανακτήθηκε από www.imerisia.gr, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • Elon Musk claims mysterious brain chip will able to cure depression and addiction: “It’ s both great and terrifying”, ανακτήθηκε από www.independent.com.uk, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • The Future of Technology in Positive Psychology: Methodological Advances in the Science of Well-Being, ανακτήθηκε από www.frontiersin.org, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • Brain-computer interface will make people telepathic, scientists say, ανακτήθηκε από www.independent.com, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • Elon Musk predicts people won’t have to talk in 10 years because they’ll be able to use an alien-like mind language to communicate without words, ανακτήθηκε από www.businessinsider.com, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • Elon Musk: Neuralink brain implact will improve “bandwidth” of human communication, ανακτήθηκε από www.cnet.com, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • Why we are afraid of robots, ανακτήθηκε από www.inverse.com, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • Robophobia: Bridging the Uncanny Valley, ανακτήθηκε από www.asme.org, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021
  • How Elon Musk’s Neuralink Plans to Unify the Brain with AI, ανακτήθηκε από www.psychologytoday.com, τελευταία πρόσβαση στις 28.02.2021

 

 

"Το γράψιμο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο." - Χόρχε Λουίς Μπόρχες
"Ονειροπόλα" δυναμική, πειθαρχημένα απρόβλεπτη, ζωηρά εκκεντρική. Ή αλλιώς ο 24χρονος εαυτός μου που πασχίζει να σκαρώσει πάνω σε τσαλακωμένα αποκόμματα ξεχασμένους στίχους. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με διακαή πόθο τη δημοσιογραφία και υποτροφία σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Εθισμένη στη συγγραφή, τη σοκολάτα, τη μόδα, την υποκριτική, τις φωτογραφίες, το ποδόσφαιρο και.. πάντα σ' ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Κυνηγημένη από μία ανάγκη να αποτυπώσει στο χαρτί ιδέες, ιδέες και αισθήσεις που γίνονται λέξεις, παύλες και τελείες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε...

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε…

Σπίτι, ο τόπος που πάντοτε με κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις