Οι θεωρίες του Σιγκμούντ Φρόυντ

 

Σιγκμούντ Φόυντ
Πηγή: pinterest.com

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, πατέρας της ψυχανάλυσης, άλλαξε ριζικά την αντίληψή μας για την ανθρώπινη ψυχή και συμπεριφορά. Μέσω των θεωριών του, αποκάλυψε τη σημασία του ασυνείδητου, των ονείρων και της σεξουαλικότητας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και στις ανθρώπινες σχέσεις. Από το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα μέχρι την εμμονή του με τη σεξουαλική ενέργεια, ο Φρόυντ δημιούργησε ένα πλαίσιο που επηρεάζει την ψυχολογία, την ψυχοθεραπεία και τη σύγχρονη σκέψη.

ΤΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ, ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

Κατά τον 19ο αιώνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούσαν να ελέγχουν τις κοινωνικές σχέσεις με βάση τη λογική. Ωστόσο, ο Φρόυντ υποστήριξε ότι δεν καθοδηγούμε τις πράξεις μας αποκλειστικά από αυτήν, αλλά ότι άλλοι παράγοντες, όπως οι ασυνείδητες επιθυμίες και οι κοινωνικές επιρροές, επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τη θεωρία του, το ασυνείδητο επηρεάζει τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας χωρίς τη συνειδητή μας αντίληψη. Αυτό το ασυνείδητο περιλαμβάνει πτυχές της εμπειρίας που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ή να ελέγξουμε.

Ο Φρόυντ ανέπτυξε επίσης τις έννοιες του υποσυνείδητου και του συνειδητού. Το υποσυνείδητο περιλαμβάνει σκέψεις και αναμνήσεις που δεν είναι άμεσα ορατές αλλά προσβάσιμες.

Advertising

Advertisements
Ad 14
ΤΟ ΕΚΕΙΝΟ, ΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΕΓΩ

Μετά την ανάπτυξη της θεωρίας του για το ασυνείδητο, ο Φρόυντ προχώρησε σε ανάλυση της προσωπικότητας. Την οποία χωρίζει σε τρία βασικά μέρη: το εκείνο (ID), το εγώ (EGO) και το υπερεγώ (SUPEREGO).

Το “εκείνο” (ID)

Περιλαμβάνει τις βιολογικές ανάγκες και τα ένστικτα του ανθρώπου. Είναι παρόν από τη γέννηση και λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της ηδονής, επιδιώκοντας άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών και αποφυγή πόνου. Δεν έχει λογική σκέψη και είναι ασυνείδητο. Το «εκείνο» λειτουργεί αυθόρμητα, χωρίς καμία αυτογνωσία ή ηθική σκέψη.

Διαβάστε επίσης  Έρωτας: Η Ψυχική και υπαρξιακή διάσταση του έρωτα

Το «εγώ» (EGO)

Αναπτύσσεται καθώς το άτομο μεγαλώνει και αντιπροσωπεύει τη λογική και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της πραγματικότητας, προσπαθώντας να ισορροπήσει τις επιθυμίες του εκείνου και τις απαιτήσεις του κόσμου.

Advertising

Το εγώ, διαχειρίζεται τις συγκρούσεις μεταξύ των παρορμήσεων του εκείνου και τις κοινωνικές προσδοκίες. Έχει ρόλο μεσολαβητή και προσαρμόζεται στις συνθήκες της πραγματικότητας.

Το «υπερεγώ» (SUPEREGO)

Ενσωματώνει τις ηθικές αξίες και τα κοινωνικά πρότυπα που το άτομο υιοθετεί κατά την ανάπτυξή του. Λειτουργεί ως εσωτερικός κριτής και ρυθμιστής, επιβάλλοντας κανόνες και ηθικές υποχρεώσεις.

Επικεντρώνεται στην εσωτερίκευση του αισθήματος ενοχής και προσδιορίζει τι είναι «σωστό» και «λάθος». Το υπερεγώ έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ηθικής συνείδησης του ατόμου.

Σιγκμούντ Φρόυντ
Πηγή: pinterest.com

ΤΑ 5 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Advertising

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ υποστήριξε ότι ο άνθρωπος περνά από αναπτυξιακά στάδια από τη γέννηση του. Σκοπός αυτών των σταδίων είναι η ικανοποίηση των βιολογικών και σεξουαλικών αναγκών. Η αρχή της ηδονής υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι καθορίζουν τη συμπεριφορά τους μέσω της ασυνείδητης ανάγκης για ικανοποίηση της σεξουαλικής ορμής. Ο Φρόυντ περιγράφει πέντε στάδια ανάπτυξης:

  • Στοματικό Στάδιο (από τη γέννηση έως τον πρώτο χρόνο): Σε αυτό το πρώτο στάδιο, το βρέφος αντλεί ικανοποίηση κυρίως από το θηλασμό, καθώς η στοματική δραστηριότητα συνδέει την ανάγκη για τροφή και φροντίδα.
  • Πρωκτικό Στάδιο (2-3 ετών): Το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει έλεγχο των σωματικών λειτουργιών του, ιδιαίτερα της κένωσης. Αυτό το στάδιο αναπτύσσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία.
  • Φαλλικό Στάδιο (3-7 ετών): Το παιδί αρχίζει να κατανοεί τις διαφορές μεταξύ των φύλων και των γεννητικών οργάνων. Εδώ, τα αγόρια σχηματίζουν το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ενώ τα κορίτσια δημιουργούν το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας, αποκτώντας συναισθηματικές προσκολλήσεις προς τον γονέα του αντίθετου φύλου.
  • Στάδιο Λανθάνουσας Σεξουαλικότητας (7-11 ετών): Κατά αυτή την περίοδο, το παιδί μειώνει τη σεξουαλική του ενέργεια και εστιάζει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
  • Γενετικό Στάδιο (εφηβεία και ενήλικη ζωή): Σε αυτό το τελευταίο στάδιο, η σεξουαλική ενέργεια επιστρέφει δυναμικά και ο έφηβος αρχίζει να δημιουργεί ώριμες σχέσεις. Η κοινωνικοποίηση και η αναζήτηση ταυτότητας παίζουν σημαντικό ρόλο.

    ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ 

    Τα άτομα αναπτύσσουν ψυχολογικές στρατηγικές ως μηχανισμούς άμυνας για να μπορούν να διαχειριστούν δυσκολίες ή απειλητικές καταστάσεις. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν:

    • Απώθηση: Το άτομο απομακρύνει συνειδητά ή ασυνείδητα από τη σκέψη του δυσάρεστες ή επώδυνες ιδέες, αποφεύγοντας να τις αντιμετωπίσει.
    • Εκλογίκευση: Χρησιμοποιεί λογικές δικαιολογίες για να υποστηρίξει πράξεις ή συμπεριφορές που αλλιώς θα ήταν αδικαιολόγητες, προστατεύοντας την αυτοεκτίμησή του.Εξιδανίκευση: Μετατρέπει μια αρνητική κατάσταση, όπως ο θυμός ή η βία, σε κάτι θετικό και κοινωνικά αποδεκτό, δίνοντάς της έναν ευχάριστο και δημιουργικό χαρακτήρα.Παλινδρόμηση: Σε αγχογόνες καταστάσεις, το άτομο μπορεί να αντιδράσει όπως σε μια προηγούμενη παιδική φάση, προσπαθώντας να αποφύγει προβλήματα ή να κερδίσει τη συμπάθεια των άλλων.Άρνηση: Το άτομο επιλέγει να μην αναγνωρίσει μια δυσάρεστη πραγματικότητα, αποφεύγοντας τον ψυχικό πόνο που προκαλεί.Προβολή: Κατηγορεί άλλους για προσωπικές επιθυμίες ή συναισθήματα που θεωρεί απειλητικά για το εγώ του.Μετάθεση: Μεταφέρει τις έντονες συναισθηματικές ανάγκες του, όπως επιθετικότητα ή σεξουαλικές επιθυμίες, σε πιο προσιτούς και αποδεκτούς στόχους.Ταύτιση: Υιοθετώντας χαρακτηριστικά άλλων ατόμων ή ιδεολογιών που θαυμάζει, ενισχύει το αίσθημα προσωπικής αξίας και αυτοεκτίμησης.                                                                                                                                                                                       Υπεραναπλήρωση: Αντιδρά σε συναισθήματα ή συμπεριφορές που νιώθουν απειλητικά για την ισορροπία του, υιοθετώντας το αντίθετο συναίσθημα ή συμπεριφορά.
              Ματαίωση: Ακυρώνει μια προηγούμενη πράξη ή επιθυμία, αλλάζοντας γνώμη ή κάνοντας το αντίθετο από αυτό που αρχικά σκόπευε, συχνά για να αποφύγει ενοχές ή αμηχανία.

    Φύση του Άγχους

    Advertising

    • Πραγματικό Άγχος: Αυτό το είδος άγχους προκύπτει από πραγματικές, εξωτερικές απειλές ή επικίνδυνες καταστάσεις. Το πραγματικό άγχος λειτουργεί ως προειδοποίηση για τον κίνδυνο και βοηθά το άτομο να προσαρμοστεί και να αντιδράσει κατάλληλα στις δύσκολες συνθήκες.
    • Νευρωτικό Άγχος: Το νευρωτικό άγχος αναδύεται όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του «εκείνο» (ID) και του «εγώ» (EGO). Ο Φρόυντ υποστήριξε ότι αυτό το άγχος δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις και αναστολές όταν οι επιθυμίες και οι ορμές του «εκείνο» έρχονται σε αντίθεση με τις ρεαλιστικές και κοινωνικές συμβάσεις του «εγώ».
    • Ηθικό Άγχος: Το ηθικό άγχος έχει σχέση με τις ηθικές σκέψεις και τις ενοχές που επιβάλλει το «υπερεγώ» (SUPEREGO). Αυτό το άγχος προκύπτει όταν το άτομο πιστεύει ότι δεν πληροί τα ηθικά πρότυπα ή τις εσωτερικές αξίες που το «υπερεγώ» επιβάλλει.
Διαβάστε επίσης  Πρώτη μέρα στο σχολείο: προετοιμασία του παιδιού

Οι θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόυντ είναι θεμελιώδη στοιχεία της ψυχαναλυτικής σκέψης. Περιλαμβάνουν το «ασυνείδητο», το «υποσυνείδητο» και το «συνειδητό», το «εκείνο», το «εγώ» και το «υπερεγώ». Αναφέρει επίσης τα «πέντε στάδια εξέλιξης του ατόμου», στους «μηχανισμούς άμυνας» και στη «φύση του άγχους». Αυτές οι θεωρίες έχουν επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία. Οι ερευνητές τις χρησιμοποιούν συνεχώς για την κατανόηση και την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων. Η κληρονομιά του Φρόυντ είναι αναμφισβήτητη. Παραμένει χρήσιμη για όλους, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Σπουδάζοντας Επικοινωνία και Ψηφιακά Μέσα, είναι φανερό πως αναδεικνύεται η αγάπη μου για τη συγγραφή άρθρων, καθώς μου αρέσει να εκφράζομαι μέσω αυτού.
Είμαι λάτρης των ταξιδιών,του θεάτρου, της ποίησης, της έντεχνης μουσικής και απολαμβάνω τη βόλτα με φίλους στα όμορφα σοκάκια της πόλης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την