
«Πρέπει να είσαι οπλισμένος για να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο. Είναι σαν ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο που πρέπει να ξέρεις να οδηγείς. Αλλιώς πας κατευθείαν στον τοίχο». Umberto Eco
- Οι αποστάσεις ”ασφαλείας”. Με βάση πρόσφατα δεδομένα αυτοί που χρησιμοποιούν συχνά το Facebook, νιώθουν πιο συνδεδεμένοι. Ταυτόχρονα και πιο απομακρυσμένοι εκφράζοντας μοναξιά ή αίσθημα απαξίωσης για τους γύρω τους.
- O ψηφιακός κόσμος με την άμεση συνδεσιμότητα προσφέρει άμεση ικανοποίηση. Η εικονική αμεσότητα επιδρά στην ικανότητα για εγγύτητα και οικειότητα. Η έξαψη της ταχύτητας και της διαθεσιμότητας αντικαθιστά τον πραγματικό ”άλλον” ο οποίος δεν θα καταφέρει ποτέ να είναι απόλυτα διαθέσιμος και ελέγξιμος.
- Συχνά τα άτομα στο διαδίκτυο μοιράζονται προσωπικά πράγματα, όπως μυστικά, και έχουν έντονες αντιδράσεις ασυνήθιστη καλοσύνη, σκληρή κριτική, έντονο θυμό. Για αυτό άλλωστε κάποια άτομα χάνουν εύκολα τις αναστολές τους σε λεκτικό ή συναισθηματικό επίπεδο, και είναι πιο επιρρεπή σε επιθετικές εκφράσεις ή δράσεις.
- Δημιουργούν μια ναρκισσιστική σχέση, χρησιμοποιώντας την οθόνη του υπολογιστή ως καθρέφτη του εαυτού τους και των επιθυμιών τους. Αναζητούν online λύσεις για όλες τους τις ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να σχετίζονται με έναν ιδανικό ”άλλο” που τους κατανοεί απόλυτα. Έναν αληθινό φίλο που δεν θα απομακρυνθεί αν τον απογοητεύσουν με κάποιο λάθος τους και θα είναι για πάντα πιστός. Επομένως, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις των άλλων θεωρούνται φίλοι με τους οποίους μπορεί κανείς να εμπλακεί σε μια ατέρμονη συμβιωτική σχέση.
Περισσότερα: http://www.lapsus.gr/alpharhothetarhoalpha/-o