Πώς επηρεάζει τον ψυχισμό μας το διαδίκτυο;

Σήμερα, οι ψυχοθεραπευτές καλούνται να αναλογιστούν τον αντίκτυπο που έχει το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες, στην διαμόρφωση της  προσωπικότητάς μας. Αν τα όνειρα αποτελούν τη «βασιλική οδό» προς το ασυνείδητο, ενδεχομένως  η ενασχόληση του ατόμου με το διαδίκτυο να συνιστά μια εικονική βασιλική οδό. 
Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου ενδέχεται να λειτουργεί σαν ένα καταφύγιο που στοχεύει στην αντιμετώπιση της συναισθηματικής δυσφορίας και τραυματικών εμπειριών. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφοροποίηση στη χρήση της τεχνολογίας. Μπορεί να είναι είτε καταφύγιο από  συναισθηματική ένταση είτε μία κατάσταση όπου, οι μνήμες βυθίζονται στη λήθη.

«Πρέπει να είσαι οπλισμένος για να  χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο. Είναι σαν ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο που πρέπει να ξέρεις να οδηγείς. Αλλιώς πας κατευθείαν στον τοίχο».  Umberto Eco

Η παθολογική ενασχόληση με το διαδίκτυο μπορεί να είναι έκφραση νευρωτικής σύγκρουσης σε ένα ψυχικά υγιές άτομο που έχει δυσκολίες στην επεξεργασία γεγονότων. Παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε να έχει σαν στόχο και την προστασία του από μια αφόρητη ψυχική κατάσταση. Τα χαρακτηριστικά του διαδικτύου, όπως η  έλλειψη ενός πλαισίου με όρια, ενδέχεται να ενισχύσει την ανεξέλεγκτη χρήση του. Ένα «βύθισμα» σε μια ναρκισσιστική κατάσταση απόλυτης παντοδυναμίας όπου οι νόμοι δεν έχουν ισχύ. Πρόκειται για έναν κόσμο που το άτομο εύκολα νιώθει πως έχει τον έλεγχο. Μια φαντασίωση με στόχο να αποκρύψει τον ψυχικό πόνο, τον φόβο της απώλειας και την αίσθηση ενός υπαρξιακού κενού. (Schimmenti & Caretti).
Το να είναι κανείς μόνιμα συνδεδεμένος είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Η πραγματικότητα, η αναγκαιότητα απόστασης και αποχωρισμού, αντικαθίσταται από άμεση επικοινωνία. Έτσι, δεν παρατηρείται κάποια επίπονη ψυχική διεργασία.
  •  Οι αποστάσεις ”ασφαλείας”. Με βάση πρόσφατα δεδομένα αυτοί που χρησιμοποιούν συχνά το Facebook, νιώθουν πιο συνδεδεμένοι. Ταυτόχρονα και πιο απομακρυσμένοι εκφράζοντας μοναξιά ή αίσθημα απαξίωσης για τους γύρω τους.
  • O ψηφιακός κόσμος με την άμεση συνδεσιμότητα προσφέρει άμεση ικανοποίηση. Η εικονική αμεσότητα επιδρά στην ικανότητα για εγγύτητα και οικειότητα. Η έξαψη της ταχύτητας και της διαθεσιμότητας αντικαθιστά τον πραγματικό ”άλλον” ο οποίος δεν θα καταφέρει ποτέ να είναι απόλυτα διαθέσιμος και ελέγξιμος.
  • Συχνά τα άτομα στο διαδίκτυο μοιράζονται προσωπικά πράγματα, όπως μυστικά, και έχουν έντονες αντιδράσεις ασυνήθιστη καλοσύνη, σκληρή κριτική, έντονο θυμό. Για αυτό άλλωστε κάποια άτομα χάνουν εύκολα τις αναστολές τους σε λεκτικό ή συναισθηματικό επίπεδο, και είναι πιο επιρρεπή σε επιθετικές εκφράσεις ή δράσεις.
  • Δημιουργούν μια ναρκισσιστική σχέση, χρησιμοποιώντας την οθόνη του υπολογιστή ως καθρέφτη του εαυτού τους και των επιθυμιών τους. Αναζητούν online λύσεις για όλες τους τις ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να σχετίζονται με έναν ιδανικό ”άλλο” που τους κατανοεί απόλυτα. Έναν αληθινό φίλο που δεν θα απομακρυνθεί αν τον απογοητεύσουν με κάποιο λάθος τους και θα είναι για πάντα πιστός. Επομένως, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις των άλλων θεωρούνται φίλοι με τους οποίους μπορεί κανείς να εμπλακεί σε μια ατέρμονη συμβιωτική σχέση.

Περισσότερα: http://www.lapsus.gr/alpharhothetarhoalpha/-o

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Ψυχολογία

Η δημιουργική γραφή ως θεραπευτική πράξη

  Η δημιουργική γραφή, πέρα από καλλιτεχνική ενασχόληση, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και…

Ψυχολογία

70 Χρόνιας Έρευνας: Πώς να Μεγαλώσεις Χαρούμενα και Επιτυχημένα Παιδιά

Πώς να Μεγαλώσεις Ένα Χαρούμενο και Επιτυχημένο Παιδί; 70 Χρόνια Έρευνας Τα τελευταία 70 χρόνια,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη